clear sky
21°C
27.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0936
usd
105.0544
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Саветовалиште Дома здравља „Нови Сад”:  Спречити партнерско насиље

02.08.2019. 10:24 10:28
Пише:
Извор: Драгана Зарић

Пројекат „Превенција сексуалног партнерског насиља међу младима” реализује се трећу годину заредом, а покренуо га је тим здравствених радника јер су током свог рада, да ли кроз индивудиални рад психолога с децом или путем гинеколошких прегледа, долазили до емпиријских сазнања о томе да та тема није заступљена у довољној мери.

Како је за наш лист рекла др Драгана Зарић из Саветовалишта Дома здравља „Нови Сад” за младе, кроз рад с младима се увидело да имају потпуно погрешан став о насиљу, оно се у неку руку међу њима сматра нормалним, нарочито сексуално насиље, стога су сматрали да је то вемао битна тема о којој треба да се прича.

У пројекат су укључени гинеколог из Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља „Нови Сад”, два психолога и др Драгана Зарић као лекар из Саветовалишта за младе, а њено поље деловања је на терену и тиче се едукације младих о репродуктивном здрављу.

– Циљна група су нам млади у првим разредима средњих школа, а пројекат се реализује у виду радионица, на којима учимо младе шта је сексуално насиље и које асертивне вештине треба да практикују да би се изборили за своје ставове у партнерској вези – каже др Зарић. – Код нас се сексуално насиље повезује углавном само с најтежим облицима, као што је силовање, међутим, оно се јавља у заиста широком спектру. Подразумева било који сексуални чин, покушај остваривања сексуалног чина, нежељени сексуални коментар или предлог који је усмерен против особе и њене сексуалности, а који може починити друга особа, без обзира на однос са жртвом или ситуацију у којој су. Карактерише га употреба силе, претње или уцене за угрожавање добробити и/или живота саме жртве или њој блиских особа.

По њеним речима, сексуално насиље уочљиво је од сексуалног узнемиравања и злостављања, преко силовања до трговине женама у сврхе присилне проституције и порнографије. Срећом, трговина женама је распрострањена у много мањој мери, али се, нажалост, дешава код младих јер имају некритично резоновање о одласку на састанак, често практикују упознавање преко друштвених мрежа и слично.

– На почетку радионице радимо анкетно истраживање, које је анонимно, и на основу тога имамо нека сазнања о њиховом схватању, али и личном искуству с датом темом и на тај начин знамо како да усмеримо ток радионице – каже наша саговорница. – Након анонимне анкете се упознајемо с њима и кроз разговор крећемо да се дотичемо теме насиља. Тек тада они почињу да сазнају да оно није само у физичком облику већ да постоји и психичко насиље, економско, укључујући и сексуално. Пошто је акценат на последњем наведеном, упознајемо их са читавим спектром могућности. 

По њеним речима, испитаници као најнасилнији чин у партнерским везама најчешће виде сексуално насиље, затим физичко, психолошко, а као најређе је наведено економско насиље. Млади су увек укључени у разговор, мотивишу се да испричају искуства које су можда чули или лично доживели, те су нека деца то и чинила. Тако се једна ученица пожалила да ју је неко тајно фотографисао, стога су разговарали о томе шта се у таквим ситуацијама може урадити.


Страх од освете

Како је рекла др Драгана Зарић, млади остају у партнерским везама у којима један од њих трпи насиље јер мисле да ће се партнер променити, или се плаше његове освете, и то су два најчешће наведена разлога анкетираних ученика. Половина испитаника сматра да је љубомора начин да се искаже љубав, док 22 одсто њих сматра да силовање у партнерској вези није могуће. Сваки осми анкетирани ученик сматра да је прихватљиво да младић удари девојку ако га је преварила, док сваки десети мисли да је у наговарању понекад прихватљиво употребити и физичку силу. Сваки шести наводи да особа која под дејством алкохола и дроге злоставља друге, није одговорна за своје понашање. Такође, већина сматра да је повећан ризик за испољавање сексуалног насиља код оних који пију алкохол и који су склони агресији и лако плану.


– Током разговора, имамо сучељавање мишљења и ставова, како с мушког аспекта, тако и са женског, и то су врло конструктивне дискусије, кроз које их учимо која су њихова права и како да их, на асертиван начин, остваре – каже др Зарић. – Треба да схвате да имају право на избор у свакој вези и да постоје мирни начини остваривања њихових права. Покушавамо да им објаснимо да алкохол није средство које оправдава нечије насиље, трудимо се да их научимо које су последице сексуалног насиља по њихово репродуктивно здравље, од повреда репродуктивних органа, појаве нежељене трудноће, побачаја, до полно преносивих инфекција. Репродуктивно здравље нарушено у адолесцентном периоду има далекосежне последице и у адултном узрасту, а као најчешћа се издваја секундарни стерилитет.


Радионице у средњим школама

По речима др Драгане Зарић, у целој причи значајно је то што школе, односно школске управе, веома лепо реагују на пројекат и радо уступају своје часове за реализовање радионица. Пошто су циљна група млади који крећу у први разред средње школе, 2017. године је учествовало 12 средњих школа у граду и обухваћено је 900 ученика, док је лане било десет средњих школа са сличним бројем учешсника. Ове године пројекат тек треба да крене у септембру и биће укључено осам средњих школа и око 750 ученика.


Типична предрасуда је да су насилници непознате особе, а често су заправо то људи из нашег блиског окружења, па и наши партнери, како наводи наша саговорница.

Градска управа за здравство подржава пројекат од самог почетка, односно од 2017. године па до данас.

И. Бакмаз

Фото: Драгана Зарић

Аутор:
Пошаљите коментар
НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ Ове године страдале 23 жене и седам мушкараца

НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ Ове године страдале 23 жене и седам мушкараца

23.07.2018. 13:47 13:49