clear sky
19°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Витешки сабор: Петроварадинска тврђава у средњовековном аранжману (фото)

27.07.2019. 18:18 18:52
Пише:
Фото: Ф. Бакић/Витешки сабор на Петроварадинској тврђави

Ко је током викенда пожелео да ужива у чарима Петроварадинске тврђаве, имао је осећај да се вратио у средњи век, у доба витезова, краљева и дворских дама јер је у току други „Новосадски витешки сабор”.

Око 70 витезова из Новог Сада, Краљева, Ниша и других градова Србије је, уз своје лепше половине и најмлађе чланове, покушавало да реално дочара како се живело у давна времена. У томе су им помагали и пријатељи из Хрватске.

– Манифестација је осмишљена с циљем да промовишемо средњовековну културу и витештво, и то не само као значење речи већ као начин живота – каже оснивач Српског витешког удружења „Чувари змаја” Миле Петровић. – Између осталог, желимо да на практичан начин приближимо суграђанима нашу историју и културу. Осим турнира у стреличарству, витезови су демонстрирали како су се некада борили у више различитих категорија. Пошто све то захтева одређену снагу и напор, направили смо предах уз свечани ручак, да бисмо касније наставили бохурт борбама.

Што се тиче културно-уметничког програма, љубитељи традиције и историје имали су прилике да у Новом Саду чују музику дворова средњег века јер је уприличен концерт етно-музике на реконструисаним инструментима који су се користили у оно време. Миле Петровић посебно је истакао да су се посетиоци могли упознати са „српским змајевима”, псима силванима који су били у пратњи српских витезова у средњем веку.

– Цео један сегмент Душановог законика говори о правилу држања те расе, а ми смо данас удомили три штенца из нашег одгоја – каже Миле. –Иначе је раса угрожена и на свету има свега 90 јединки.


У недељу затварање витешког парка

Како нам је рекао оснивач Српског витешког удружења „Чувари змаја” Миле Петровић, у недељу у 9 часова је организован одлазак у Цркву Светог Павла у оквиру Војне болнице, на литургију.

Након тога се наставља програм на Тврђави, у оквиру којег ће бити приказане средњовековне борбе 15 на 15. Између осталог, посетиоци ће, као и prеthodnog дана, имати прилике да присуствују радионицама за израду предмета од коже и виде како су се некада правили предмети од дрвета и метала.

Улаз на манифестацију је Слободан.


Новосађани, али и гости нашег града, су почели око 11 часова да се  окупљају у већем броју, а најмлађи су видно били највише одушевљени витешким појавама. Опремљени дрвеним и пластичним мачевима, оклопима, луковима и стрелама, желели су да се опробају у мачевању, стреличарству или јахању, те су нестрпљиво чекали да стигну на ред јер су у оквиру програма организоване и радионице из поменутих дисциплина.

– Пуцао сам из самострела и добар је осећај – каже нам осмогодишњи суграђанин Вук Бојовић. – Тешко је натегнути канап, али сам се на тренутак осећао као прави витез.

Петогодишњи Владимир Убавин каже да се опробао у стреличарству и да је врло тешко натегнути лук и стрелу, али је осећај феноменалан. Сложио се да није баш лако бити витез.

Све у свему, данашњи дан био је идеалан за шетњу Петроварадинском тврђавом обавијеном средњим веком, а у пратњи бака, дека, тетки и родитеља, најмлађи Новосађани су били убедљиво најбројнија публика.

– Лепо је видети да се нешто такво дешава, поготово у амбијенту као што је Петроварадинска тврђава – казао је један од посетилаца Марко Јовановић, и додао да је с пријатељем и децом превасходно дошао да види приказне борбе које су најављене, али им је стреличарство веома привукло пажњу.

Стога су и они стали у ред, жељно чекајући прилику да узму лук и стрелу.

И. Бакмаз

Аутор:
Пошаљите коментар
Новосадски витешки сабор за викенд на Тврђави

Новосадски витешки сабор за викенд на Тврђави

24.07.2019. 09:51 09:53