few clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Почео упис у средње школе: У Грађевинској школи највеће интересовање за архитектуру

08.07.2019. 13:12 16:15
Пише:
Извор: Дневник/Бранко Лучић

Упис у средње школе за свршене ученике основних школа почео је данас, а трајаће и сутра.

Ученици који су остали нераспоређени сутра попуњавају листе жеља за други уписни круг.  У средњим стручним школама и гимназијама места има за 76.239 ученика, а према подацима Министарства просвете основну школу је завршило 69.388 ученика. На сајту www.upis.mpn.gov.rs, већ је објављен распоред ученика и ко ће добити ђачку књижицу жељене школе, а ко ће морати да се задовољи уписом у неку од школа која није на врху његове листе жеља.

Иако прошлогодишњи бодови за упис у одређене средње школе и гимназије нису били сигурна граница, свршени основци поново су добро одмерили своје могућности уз помоћ родитеља, наставника и пријатеља, те потврдили статистику која каже да више од 90 одсто ученика оствари једну од прве три жеље.


Нико неће у тесаре

Док се у неким школама, попут Медицинске или Електротехничке, тражило место више, у „Милеви Марић Ајнштајн” остало је простора за други уписни круг, и то на четворогодишњим смеровима шумарски техничар, моделар одеће и техничар хидроградње, као и на трогодишњим образовним профилима модни кројач, декоратер зидних површина и руковалац грађевинском механизацијом. Млад трогодишњи смер оператер основних грађевинских радова, који пружа дуално образовање и сублимира чак три занимања: армирач-бетонирац, зидар и тесар, остао је у запећку, будући да се за групу од 30 ученика пријавило само двоје.


Сви саговорници „Дневника” који су предали документе у Техничкој школи „Милева Марић Ајнштајн” успели су да заузму место на смеру који им је био на самом врху листе. Срђану Катићу, који је изабрао да буде техничар за обликовање графичких производа након што је доживео неуспех у Карловачкој гимназији, врло добар успех и бодови освојени на малој матури били су довољни да се лагодно упише. Руководио се више својим интересовањима него проценом колико је одређено занимање профитабилно или тражено на тржишту, мада је и о томе размишљао.

– Волим да радим на компјутеру, посебно у „Фотошопу”, и очекујем да ће ми бити занимљиво – рекао је Срђан, додавши како му је генерација старијих другара била главни извор информација приликом избора средње школе.

Његовој будућој другарици из клупе Татјани Ђурић били су једноставни тестови са мале матуре, па самим тим и упис, будући да са 92 бода није морала да стрепи јер је за, популарно званог, графичког дизајнера требало тек 72,04 поена.

– Моја љубав је цртање, због чега мислим да ће ми бити лако и интересантно, а како сам чула, наставници су веома добри – била је оптимистична Татјана. – Очекујем доста праксе после друге године.

Сари Макрагић фотографија је била прва и једина стварна жеља, иако је, за сваки случај, навела још неколико смерова.

– Имала сам бодове на кнап и веома сам се обрадовала кад сам видела да сам „упала” – признала је Сара. – Иначе, на Радио-телевизији Војводине снимам емисију баш о упису у средње школе, тако да сам била припремљена на све што нас је чекало.

Иако је као вуковац могао је да изабере било коју школу, Владимир Јелић определио се за архитектонског техничара, што због родитељских савета, што због кућног пријатеља који је постигао велик успех у овој струци. Рођени Лесковчанин, Владимир је једно време живео на Малти, а сада се доселио у Нови Сад, где ће наставити школовање.

– Очекујем одличне оцене, за које ћу морати напорно да радим, а моји будући пројекти биће савремени јер волим модерну архитектуру – додао је он.

Најјачи смер у Техничкој школи „Милева Марић Ајнштајн” управо је архитектура, за коју је ове године било потребно 85 бодова, док је лане праг пролазности био 79,83 поена. За њим следе геодетски техничар – геометар са 76,31 бода, а потом фотографија 75,62, чија је популарност опала за два поена.

С. Милачић

У средњим школама 9.117 слободних места

У средњим школама у Србији након првог уписног круга остало је 9.117 слободних места и то 2.444 у трогодишњим, 6.256 у четворогодишњим и у специјализованим 417 места.

Основну школу завршило је 69.859 ученика, а према подацима Министарства просвете листу жеља за упис у средњу школу попунило је 65.229 ученика.

"Укупно је уписано 63.758 ученика, а остао је нераспоређен 1.471 ученик. У трогодисње школе уписано је 11.702 ученика, у четворогодисње 48.991 ученика, а у специјализоване 3.065 ученика ", кажу у министарству.

По првој жељи уписано је 64,62 одсто, по другој 15,03 одсто, а по трећој зељи седам одсто ученика. По једној од прве три жеље уписано је 86,65 одсто ученика.

Нераспоређени ученици данас су попуњавали листе жеља за други уписни круг.

Аутор:
Пошаљите коментар