Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Počeo upis u srednje škole: U Građevinskoj školi najveće interesovanje za arhitekturu

08.07.2019. 13:12 16:15
Piše:
Izvor: Dnevnik/Branko Lučić

Upis u srednje škole za svršene učenike osnovnih škola počeo je danas, a trajaće i sutra.

Učenici koji su ostali neraspoređeni sutra popunjavaju liste želja za drugi upisni krug.  U srednjim stručnim školama i gimnazijama mesta ima za 76.239 učenika, a prema podacima Ministarstva prosvete osnovnu školu je završilo 69.388 učenika. Na sajtu www.upis.mpn.gov.rs, već je objavljen raspored učenika i ko će dobiti đačku knjižicu željene škole, a ko će morati da se zadovolji upisom u neku od škola koja nije na vrhu njegove liste želja.

Iako prošlogodišnji bodovi za upis u određene srednje škole i gimnazije nisu bili sigurna granica, svršeni osnovci ponovo su dobro odmerili svoje mogućnosti uz pomoć roditelja, nastavnika i prijatelja, te potvrdili statistiku koja kaže da više od 90 odsto učenika ostvari jednu od prve tri želje.


Niko neće u tesare

Dok se u nekim školama, poput Medicinske ili Elektrotehničke, tražilo mesto više, u „Milevi Marić Ajnštajn” ostalo je prostora za drugi upisni krug, i to na četvorogodišnjim smerovima šumarski tehničar, modelar odeće i tehničar hidrogradnje, kao i na trogodišnjim obrazovnim profilima modni krojač, dekorater zidnih površina i rukovalac građevinskom mehanizacijom. Mlad trogodišnji smer operater osnovnih građevinskih radova, koji pruža dualno obrazovanje i sublimira čak tri zanimanja: armirač-betonirac, zidar i tesar, ostao je u zapećku, budući da se za grupu od 30 učenika prijavilo samo dvoje.


Svi sagovornici „Dnevnika” koji su predali dokumente u Tehničkoj školi „Mileva Marić Ajnštajn” uspeli su da zauzmu mesto na smeru koji im je bio na samom vrhu liste. Srđanu Katiću, koji je izabrao da bude tehničar za oblikovanje grafičkih proizvoda nakon što je doživeo neuspeh u Karlovačkoj gimnaziji, vrlo dobar uspeh i bodovi osvojeni na maloj maturi bili su dovoljni da se lagodno upiše. Rukovodio se više svojim interesovanjima nego procenom koliko je određeno zanimanje profitabilno ili traženo na tržištu, mada je i o tome razmišljao.

– Volim da radim na kompjuteru, posebno u „Fotošopu”, i očekujem da će mi biti zanimljivo – rekao je Srđan, dodavši kako mu je generacija starijih drugara bila glavni izvor informacija prilikom izbora srednje škole.

Njegovoj budućoj drugarici iz klupe Tatjani Đurić bili su jednostavni testovi sa male mature, pa samim tim i upis, budući da sa 92 boda nije morala da strepi jer je za, popularno zvanog, grafičkog dizajnera trebalo tek 72,04 poena.

– Moja ljubav je crtanje, zbog čega mislim da će mi biti lako i interesantno, a kako sam čula, nastavnici su veoma dobri – bila je optimistična Tatjana. – Očekujem dosta prakse posle druge godine.

Sari Makragić fotografija je bila prva i jedina stvarna želja, iako je, za svaki slučaj, navela još nekoliko smerova.

– Imala sam bodove na knap i veoma sam se obradovala kad sam videla da sam „upala” – priznala je Sara. – Inače, na Radio-televiziji Vojvodine snimam emisiju baš o upisu u srednje škole, tako da sam bila pripremljena na sve što nas je čekalo.

Iako je kao vukovac mogao je da izabere bilo koju školu, Vladimir Jelić opredelio se za arhitektonskog tehničara, što zbog roditeljskih saveta, što zbog kućnog prijatelja koji je postigao velik uspeh u ovoj struci. Rođeni Leskovčanin, Vladimir je jedno vreme živeo na Malti, a sada se doselio u Novi Sad, gde će nastaviti školovanje.

– Očekujem odlične ocene, za koje ću morati naporno da radim, a moji budući projekti biće savremeni jer volim modernu arhitekturu – dodao je on.

Najjači smer u Tehničkoj školi „Mileva Marić Ajnštajn” upravo je arhitektura, za koju je ove godine bilo potrebno 85 bodova, dok je lane prag prolaznosti bio 79,83 poena. Za njim slede geodetski tehničar – geometar sa 76,31 boda, a potom fotografija 75,62, čija je popularnost opala za dva poena.

S. Milačić

U srednjim školama 9.117 slobodnih mesta

U srednjim školama u Srbiji nakon prvog upisnog kruga ostalo je 9.117 slobodnih mesta i to 2.444 u trogodišnjim, 6.256 u četvorogodišnjim i u specijalizovanim 417 mesta.

Osnovnu školu završilo je 69.859 učenika, a prema podacima Ministarstva prosvete listu želja za upis u srednju školu popunilo je 65.229 učenika.

"Ukupno je upisano 63.758 učenika, a ostao je neraspoređen 1.471 učenik. U trogodisnje škole upisano je 11.702 učenika, u četvorogodisnje 48.991 učenika, a u specijalizovane 3.065 učenika ", kažu u ministarstvu.

Po prvoj želji upisano je 64,62 odsto, po drugoj 15,03 odsto, a po trećoj zelji sedam odsto učenika. Po jednoj od prve tri želje upisano je 86,65 odsto učenika.

Neraspoređeni učenici danas su popunjavali liste želja za drugi upisni krug.

Autor:
Pošaljite komentar