clear sky
28°C
27.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0955
usd
104.8397
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Драган Шарац: Како тренирамо тако ћемо и играти

08.07.2019. 12:31 12:37
Пише:
Фото: А. Предојевић/Д. Шарац

ТЕРМЕ ЧАТЕЖ: Ненад Лалатовић, шеф стручног штаба фудбалера Војводине, већ годинама ослања се на проверени тим најближих сарадника и то је, за клубове у којима раде, добитна комбинација.

(Од нашег специјалног извештача)

Уз популарног Лалу, огроман део посла раде Драган Шарац и Видак Братић, који на тренинзима у дело спроводе филозофију Лалатовићевог концепта игре, што је посебно видљиво у припремном периоду, попут актуелног који се дешава у словеначким Термама Чатеж. Рођени Румљанин Драган Шарац (43), потпуно је посвећен фудбалу и обавезама које има и не дозвољава да му промакне ни једна ситница, спреман да реагује на макар и наговештај потенцијалних пропуста играча и да их коригује. Како сам каже „Kkako тренирамо, тако ћемо и играти“ и у духу тог гесла исправља све оно што уочи као мане црвено-белих.

- Јако брзо нам у сусрет стиже почетак првенства и због тога настојимо да се што пре уиграмо – предочио је Шарац. – Утакмица са Мачвом у првом колу за нас има велику важност и због тога немамо времена за губљење. Наш циљ је, као што се зна, да покушамо да се пласирамо у Европу и свесни смо да нам је сваки дан рада на припремама изузетно важан.

Током последњих неколико дана, појавили су се и први здравствени проблеми међу црвено-белима, јер је најпре скочни зглоб повредио Никола Васиљевић, потом су се на озледе пожалили Марко Ђуришић и Мирко Топић, а у контролној утакмици с Триглавом, колено је, чини се – теже, страдало Немањи Човићу. Колико то ремети ритам зацртаног рада?

- Чињеница је да су наишле те повреде и због тога смо морали да откажемо једну договорену припремну утакмицу. Једноставно, немамо довољан фонд играча да одиграмо више сусрета и пред нама су још само две провере, данас са екипом Кршког и 11. јула са Горицом. Надам се да ће се повређени фудбалери што пре опоравити, а ови који ће играти да ће искрористити прилику и да ће на терену без проблема провести по 90 минута.


Дефанзивни везиста

Велика и важна је улога дефанзивних везних играча, посебно у фази одбране. Постоји прича да ће Воша покушати да доведе једног фудбалера тог профила?

- Видећемо још. Сви заједно донећемо одлуку о томе, али вероватно је да постоји могућност да ангажујемо једног дефанзивног везног играча. Међутим, убеђен сам да ће сви ови момци који данас тренирају у Словенији дати све од себе и у офанзиви и у дефанзиви, да ће максимално одрадити свој део обавезе и да ће на тај начин подизати форму и бити све бољи – јасан је био Драган Шарац.   

Човић отпутовао у Нови Сад

Немања Човић тренирао је само два дана с екипом, одиграо полувреме против Брежица и 23 минута против Триглава и постогао један погодак. Нажалост, у сусрету с тимом  из Крања, противнички фудбалер пао му је на ногу и Немања је морао да напусти терен. Колено му је отекло и обавио је снимање ултразвуком, а чланови стручног штаба и др Владимир Чолаковић одлучили су да се он јуче врати у Нови Сад, где ће обавити додатне прегледе и где ће му бити постављена прецизна дијагноза повреде. 

Данас дуел са екипом Кршког

Пред новосадским суперлигашем данас је трећа провера на припремама у Словенији. На стадиону „Матија Губец“ у Кршком, Новосађани ће одмерити снаге с домаћом истоименом екипом, чланом Друге лиге Словеније. Почетак сусрета заказан је за 18 часова, с тим да постоји могућност да старт утакмице уследи и 30 минута касније.

Васиљевић све боље

Никола Васиљевић на једном тренингу добио је дисторзију скочног зглоба десне ноге. Иако је у први мах деловало да је реч о тежој повреди, уз свакодневне терапије и рад с кондиционим тренером Сашом Семередијем, овај снажни играч осећа се све боље и више не храмље, односно, почео је лагано да трчкара и ради све комплексније вежбе, па се може очекивати његов скори повратак на терен.


Рекли сте и сами да се почетак првенства брзо приближава, па је логично и питање да ли има довољно времена да се Вошина екипа уигра?

- Сигурно је да нам неће бити лако на том путу, јер је много нових играча у тиму, а нови смо и ми, чланови стручног штаба, на челу са шефом Ненадом Лалатовићем. Привикавамо се убрзано једни на друге, јер ћемо од дуела с Мачвом морати да пружамо максимум, пошто је Војводина институција која просто мора увек да буде међу прве четири екипе у Србији и игра у европским такмичењима.

По вашој оцени, да ли тим Војводине почиње полако да игра на начин на који жели Ненад Лалатовић, а с њим и ви, односно Видак Братић?

- Није једноставно прелазити на нови начин игре и адаптирати се на нове захтеве и тренера. Иде то у добром правцу, лагано се слажу коцкице, али нам је свима заједно потребно одређено време. Навијачи нашег тима имаће важну улогу, верујем да ће показати стрпљење и жељу да нам помогну, јер само заједничким снагама можемо да стигнемо до резултата. Као и жељена игра, добра атмосфера и хемија међу играчима праве се у свлачионици, а све су то елементи који су веома важни за испуњење онога што смо зацртали.

Иза вас су остале прва два припремна сусрета, у којима су савладани словеначки друголигаш Брежице (8:1), као и члан Прве лиге ове земље Триглав из Крања (3:2). Из стручног угла, шта су те утакмице показале, односно на чему треба још посебно да се ради?

- После сваког сусрета радимо анализу и настојимо да лоцирамо пропусте, а онда и да делујемо на њиховом отклањању. Ако неки појединац прави грешке, у следећем сусрету мора да смањи њихов број, а када дође првенство, више не сме уопште да их буде. Имамо само један циљ, а он је да побеђујемо и да је победа најважнија. Морамо да постанемо победници на свакој утакмици, али, што је много битније, и на сваком тренингу, јер онако како тренирамо, тако ћемо и да играмо званичне сусрете.

Хајде да конкретизујемо: у дуелу с Триглавом, и поред победе, било је и недостатака, посебно у игри дефанзивног реда. Ненад Лалатовић се љутио због два олако примљена поготка, а ни лаику није било тешко да уочи да су се појединци спорије враћали у одбрану?

- Евидентно је било недостатака о којима говорите, испадали смо и нисмо добро затварали ривала и већ смо скренули пажњу, посебно бековима, који су одлазили у напад и потом се спорије враћали. Све је то део процеса и управо сврха тренинг сусрета јесте да се мане уоче и кроз тренинге исправе. Када почне првенство, убеђен сам да ћемо те грешке свести на минимум и да жемо, из кола у коло, играти све боље и деловати као озбиљна, европска екипа – додао је Драган Шарац.

Текст и фото: А. Предојевић

Аутор:
Пошаљите коментар