Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dragan Šarac: Kako treniramo tako ćemo i igrati

08.07.2019. 12:31 12:37
Piše:
Foto: A. Predojević/D. Šarac

TERME ČATEŽ: Nenad Lalatović, šef stručnog štaba fudbalera Vojvodine, već godinama oslanja se na provereni tim najbližih saradnika i to je, za klubove u kojima rade, dobitna kombinacija.

(Od našeg specijalnog izveštača)

Uz popularnog Lalu, ogroman deo posla rade Dragan Šarac i Vidak Bratić, koji na treninzima u delo sprovode filozofiju Lalatovićevog koncepta igre, što je posebno vidljivo u pripremnom periodu, poput aktuelnog koji se dešava u slovenačkim Termama Čatež. Rođeni Rumljanin Dragan Šarac (43), potpuno je posvećen fudbalu i obavezama koje ima i ne dozvoljava da mu promakne ni jedna sitnica, spreman da reaguje na makar i nagoveštaj potencijalnih propusta igrača i da ih koriguje. Kako sam kaže „Kkako treniramo, tako ćemo i igrati“ i u duhu tog gesla ispravlja sve ono što uoči kao mane crveno-belih.

- Jako brzo nam u susret stiže početak prvenstva i zbog toga nastojimo da se što pre uigramo – predočio je Šarac. – Utakmica sa Mačvom u prvom kolu za nas ima veliku važnost i zbog toga nemamo vremena za gubljenje. Naš cilj je, kao što se zna, da pokušamo da se plasiramo u Evropu i svesni smo da nam je svaki dan rada na pripremama izuzetno važan.

Tokom poslednjih nekoliko dana, pojavili su se i prvi zdravstveni problemi među crveno-belima, jer je najpre skočni zglob povredio Nikola Vasiljević, potom su se na ozlede požalili Marko Đurišić i Mirko Topić, a u kontrolnoj utakmici s Triglavom, koleno je, čini se – teže, stradalo Nemanji Čoviću. Koliko to remeti ritam zacrtanog rada?

- Činjenica je da su naišle te povrede i zbog toga smo morali da otkažemo jednu dogovorenu pripremnu utakmicu. Jednostavno, nemamo dovoljan fond igrača da odigramo više susreta i pred nama su još samo dve provere, danas sa ekipom Krškog i 11. jula sa Goricom. Nadam se da će se povređeni fudbaleri što pre oporaviti, a ovi koji će igrati da će iskroristiti priliku i da će na terenu bez problema provesti po 90 minuta.


Defanzivni vezista

Velika i važna je uloga defanzivnih veznih igrača, posebno u fazi odbrane. Postoji priča da će Voša pokušati da dovede jednog fudbalera tog profila?

- Videćemo još. Svi zajedno donećemo odluku o tome, ali verovatno je da postoji mogućnost da angažujemo jednog defanzivnog veznog igrača. Međutim, ubeđen sam da će svi ovi momci koji danas treniraju u Sloveniji dati sve od sebe i u ofanzivi i u defanzivi, da će maksimalno odraditi svoj deo obaveze i da će na taj način podizati formu i biti sve bolji – jasan je bio Dragan Šarac.   

Čović otputovao u Novi Sad

Nemanja Čović trenirao je samo dva dana s ekipom, odigrao poluvreme protiv Brežica i 23 minuta protiv Triglava i postogao jedan pogodak. Nažalost, u susretu s timom  iz Kranja, protivnički fudbaler pao mu je na nogu i Nemanja je morao da napusti teren. Koleno mu je oteklo i obavio je snimanje ultrazvukom, a članovi stručnog štaba i dr Vladimir Čolaković odlučili su da se on juče vrati u Novi Sad, gde će obaviti dodatne preglede i gde će mu biti postavljena precizna dijagnoza povrede. 

Danas duel sa ekipom Krškog

Pred novosadskim superligašem danas je treća provera na pripremama u Sloveniji. Na stadionu „Matija Gubec“ u Krškom, Novosađani će odmeriti snage s domaćom istoimenom ekipom, članom Druge lige Slovenije. Početak susreta zakazan je za 18 časova, s tim da postoji mogućnost da start utakmice usledi i 30 minuta kasnije.

Vasiljević sve bolje

Nikola Vasiljević na jednom treningu dobio je distorziju skočnog zgloba desne noge. Iako je u prvi mah delovalo da je reč o težoj povredi, uz svakodnevne terapije i rad s kondicionim trenerom Sašom Semeredijem, ovaj snažni igrač oseća se sve bolje i više ne hramlje, odnosno, počeo je lagano da trčkara i radi sve kompleksnije vežbe, pa se može očekivati njegov skori povratak na teren.


Rekli ste i sami da se početak prvenstva brzo približava, pa je logično i pitanje da li ima dovoljno vremena da se Vošina ekipa uigra?

- Sigurno je da nam neće biti lako na tom putu, jer je mnogo novih igrača u timu, a novi smo i mi, članovi stručnog štaba, na čelu sa šefom Nenadom Lalatovićem. Privikavamo se ubrzano jedni na druge, jer ćemo od duela s Mačvom morati da pružamo maksimum, pošto je Vojvodina institucija koja prosto mora uvek da bude među prve četiri ekipe u Srbiji i igra u evropskim takmičenjima.

Po vašoj oceni, da li tim Vojvodine počinje polako da igra na način na koji želi Nenad Lalatović, a s njim i vi, odnosno Vidak Bratić?

- Nije jednostavno prelaziti na novi način igre i adaptirati se na nove zahteve i trenera. Ide to u dobrom pravcu, lagano se slažu kockice, ali nam je svima zajedno potrebno određeno vreme. Navijači našeg tima imaće važnu ulogu, verujem da će pokazati strpljenje i želju da nam pomognu, jer samo zajedničkim snagama možemo da stignemo do rezultata. Kao i željena igra, dobra atmosfera i hemija među igračima prave se u svlačionici, a sve su to elementi koji su veoma važni za ispunjenje onoga što smo zacrtali.

Iza vas su ostale prva dva pripremna susreta, u kojima su savladani slovenački drugoligaš Brežice (8:1), kao i član Prve lige ove zemlje Triglav iz Kranja (3:2). Iz stručnog ugla, šta su te utakmice pokazale, odnosno na čemu treba još posebno da se radi?

- Posle svakog susreta radimo analizu i nastojimo da lociramo propuste, a onda i da delujemo na njihovom otklanjanju. Ako neki pojedinac pravi greške, u sledećem susretu mora da smanji njihov broj, a kada dođe prvenstvo, više ne sme uopšte da ih bude. Imamo samo jedan cilj, a on je da pobeđujemo i da je pobeda najvažnija. Moramo da postanemo pobednici na svakoj utakmici, ali, što je mnogo bitnije, i na svakom treningu, jer onako kako treniramo, tako ćemo i da igramo zvanične susrete.

Hajde da konkretizujemo: u duelu s Triglavom, i pored pobede, bilo je i nedostataka, posebno u igri defanzivnog reda. Nenad Lalatović se ljutio zbog dva olako primljena pogotka, a ni laiku nije bilo teško da uoči da su se pojedinci sporije vraćali u odbranu?

- Evidentno je bilo nedostataka o kojima govorite, ispadali smo i nismo dobro zatvarali rivala i već smo skrenuli pažnju, posebno bekovima, koji su odlazili u napad i potom se sporije vraćali. Sve je to deo procesa i upravo svrha trening susreta jeste da se mane uoče i kroz treninge isprave. Kada počne prvenstvo, ubeđen sam da ćemo te greške svesti na minimum i da žemo, iz kola u kolo, igrati sve bolje i delovati kao ozbiljna, evropska ekipa – dodao je Dragan Šarac.

Tekst i foto: A. Predojević

Autor:
Pošaljite komentar