clear sky
22°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Односе Србије и Израела красе конкретни резултати

05.07.2019. 08:07 08:10
Пише:
Извор: Tanjug

БЕОГРАД: Односи Србије и Израела су добри и красе их конкретни резултати, речено је у Београду на панел дискусији "Нова ера пријатељства Србије и Израела", на којој је истакнуто и да има још пуно простора да се та сарадња унапреди, као и да Србија од Израела може много тога да научи о стартаповима и развоју креативне индустрије.

Потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић подсетио је да су прошле године представници српског парламента посетили израелски Кнесет и додао да је том приликом договорено јачање сарадње у области туризма, пољопривреде, инвестиција, информационих технологија...

Он је навео да се недавно састао с представницима две израелске компаније које желе да инвестирају у Србију.

Рекао је да је Србија прва земља у свету која је донела закон о реституцији имовине жртава Холокауста које немају живе наследнике.

Наша држава из буџета за јеврејску заједницу издваја и издвајаће у наредних 20 година око милион евра... то је показатељ колико Србија брине о јеврејској заједници и колико је заинтересована да те односе унапређује, да се стално подсећамо наше заједничке историје, али и да наша будућност буде још боља и квалитетнија, додао је Маринковић.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је рекао да Србија и Израел блиско сарађују и да односи две земље нису оптерећени ниједним отвореним питањем.

Мислим да смо последњих неколико година учинили велике кораке када је у питању наша сарадња, рекао је Весић.

Навео је да је посебно поносан јер је, као представник Града Београда, посетио меморијални центар "Јад Вашем" у Јерусалиму где је предао копије 31.000 докумената о животу јеврејске заједнице у Београду и о ономе што се дешавало у Холокаусту.

Додао је и да је поносан на то што део београдске власти која је покренула питање изградње меморијалног центру на Старом сајмишту.

Меморијализација Старог сајмишта је наша обавеза не само према нашим јеврејским суграђанима већ и према Србима и другим антифашистима који су страдали на Старом сајмишту... наша обавеза је да то буде место на коме ћемо се сећати свих ужаса Холокауста, али и учити младе генерације свим вредностима и традицији антифашизма, истакао је Весић.

Он је подсетио и да је Скупштина града Београда 2014. године донела одлуку да се 10. мај обележава као Дан сећања на жртве Холокауста.

Истакао је да је помоћ коју држава даје јеврејској заједници омогућила да она у Београду поново заузме место које јој припада.

Она је важан део историје Београда и нашег друштва и у том смислу мислим да је време да јеврејска заједница, која се децнијама уназад није посебно истицала, поново заузме место у нашем друштву које јој припада, додао је Весић.

Он је оценио да Србија од Израела може много тога да научи о стартаповима и развоју креативне индустрије, и додао да је тренутно Тел Авив град који има највише стартап пројеката по глави становника у свету.

Израелски историчар Гидеон Грајф је рекао да су Србија и Израел блиски пријатељи и да је срећан што такво пријатељство постоји.

Не чуди што наша два народа имају сличну историју, наслеђе, судбину, патње. Срби и Јевреји су потписали пакт братства крвљу. У новој ери односа то не смемо да заборавимо, рекао је Грајф и додао да пријатељство Срба и Јевреја датира хиљаду година, а да су у модерном свету уједињени у борби и патњи.

Грајф је подсетио да су се током Другог светског рата Јевреји суочили с бруталним прогоном и убиствима од стране нациста и додао да никад неће заборавити улогу Срба у борби против нациста.

Додао је да су стотине хиљада Срба и хиљаде Јевреја брутално убијени у кампу смрти Јасеновцу на територији данашње Хрватске.

Амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам рекла је да се дипломатски односи две земље заснивају на два слоја - први је историјски контекст, емоције, солидарност, осећај пријатељства... а други политички и економски интерес.

Истакла је да, када је реч о Србији и Израелу, та два слоја постоје.

По питању политике, односе Србије и Израела бих описала као одличне. Немамо отворених питања између две државе. Оно што смо видели прошле године је константно побољшање са доста посета, како српских лидера у Израел, тако и обрнуто и надам се још већем броју посета, додала је она и подсетила да Израел није признао независност тзв. државе Косово.

Аутор:
Пошаљите коментар