ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ – Сладолед, летња посластица
Доласком лета и високих температура сладолед је постао незаобилазна посластица великог броја Новосађана и гостију нашег града, али по речима продаваца сладолед се најмање продаје управо када је најтоплије.
У свакој посластичарници нуде се многобројне врсте сладоледа, као и хладна лимунада која се такође купује више него иначе, а за коју је потребно издвојити око 80 динара. Иако сладолед спада у омиљену посластицу многих, власник кафе посластичарнице “Европа” Исмаил Реџеп за “Дневник” истиче како купаца нема када је превише топло, те да се тада продаје исто онолико колико и током зимског периода.
- Најбоље се ради када је температура до 30 степени, а сада када је веома топло више посла имамо између 19 часова и 23 часа. Преостало време користим да припремам сладолед - каже наш саговорник. - Током Егзита имамо више купаца и буде баш занимљиво. Иако је претопло, ја сам задовољан продајом, а имам исту потрошњу млечних и воћних сладоледа. Најбоље пролазе чоколада, ванила и јагода, као по некој традицији, док су сникерс, јогурт и чизкејк такође сада веома популарни.
Када су у питању цене, једна кугла сладоледа у нашем граду кошта од 50 до 130 динара, у зависности од посластичарнице, као и локације. Обични корнети су бесплатни, док кекс (слатки) корнет кошта 30 динара, а исти у боји 50 динара. Постоји могућност и шлаг-кугле, која кошта око 50 динара. Кугла корнета у “Ситију”, на ком су одрасле многе генерације Новосађана, кошта 60 динара.
У маркетима се такође могу пронаћи бројне врсте сладоледа, те је за њега потребно издвојити од 40 до 150 динара. Ледени сладоледи на штапићу спадају у најјефтиније, док цена сладоледа у маркету зависи искључиво од произвођача. Око килограм сладоледа у кутији у маркетима кошта око 400 до 500 динара, у зависности од врсте и произвођача. Постоје и они који се одлучују за прављење сладоледа код куће, те за кесицу сладоледа у праху издвајају од 60 до 80 динара.
По мишљењу наших суграђана, квалитет и цене сладоледа у граду се нису мењале у великој мери, али бројност врсти засигурно јесте. Тако се сада осим оних већ познатих, од чоколаде, лешника, плазме, јагоде, ваниле или лимуна, могу пронаћи и оне нове, модерније, врсте. Међу њима су сладоледи “Рафаело”, “Киндер Буено”, “Милка”, “Фереро Роше”, “Пунч”, “Капри”, “Чизкејк”, “Нутела”, “Орео” и још многи други. Осим тога, продају се и кугле сладоледа од комбинација више врста које полако постају нови омиљени укуси наших суграђана.
К. Ивковић Ивандекић