broken clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Тумбаковић: Највећи изазов у каријери, пласман на ЕП циљ

02.07.2019. 13:41 14:29
Пише:
Извор: Tanjug (AP foto/Darko Vojinović), arhiva

БЕОГРАД: Нови селектор фудбалске репрезентације Србије Љубиша Тумбаковић рекао је да се налази пред највећим изазовом у каријери и да ће учинити све да се екипа после 20 година пласира на Европско првенство.

Доскорашњи селектор Црне Горе данас је промовисан на месту селектора Србије као наследник Младена Крстајића са потписом уговора на две и по године.

"Годинама се припремам за ову конференцију за медије, опет сам срећан и задовољан. Привилегија је и част бити селектор своје државе. Имао сам пуно изазова, многе сам решавао на најбољи начин, а овај ми је вероватно највећи. Сигурно ћу највише уложити знања и енергије како бисмо остварили потребан резултат", рекао је Тумбаковић на конференцији за новинаре у београдском хотелу Хилтон.

Као главни циљ поставио је пласман на ЕУРО 2020, прво преко квалификација и то је једино размишљање тренутно.

"Фудбал док се игра постоје шансе. Не знамо како ће противници играти међусобно. Не зависи све од нас и игре, има спољних фактора као што је срећа. Ако је неко бољи нека победи. Без обзира што нам нисмо кренули најбоље верујем у пласман. Уз максималну посвеценост надам се да ћемо успети патриотску атмосферу да направимо".

Он није желео да прича о плеј-офу Лиге нација и сав фокус ставио је на квалификације.

"Све што можеш данас не остављај за сутра. Имамо тежак распоред, али има још пет мечева да вратимо резултат", рекао је он, а на питање да ли је неуспех ако се пропусти ЕП одговорио:

"Ако не остваримо, Боже мој. Идемо даље".

За помоћнике довешће Александра Јанковића и Дарка Белојевоћа, а план је и да приволи Зорана Мирковића.

Око система игре, нападачког који је гајио када је донео Партизану шест титула првака државе, каже да је другачија ситуација у репрезентацији.

"Партизан је играо препотнатљив фудбал и то иде из тренеровог убеђења. То је процес, прави се и генерално не признајеж системе као бројке, већ играче на терену. Да ли ћу играти са једним, двојицом или ниједним нападачем није толико битно. Крајњи циљ је борбеност, стрпљење и атмосфера", закључио је он.

Одлука да не водим тим против тзв. Косова исправна

Нови селектор фудбалске репрезентације Љубиша Тумбаковић рекао је да је искључиво сам донео одлуку, верује исправну, што је одбио да води Црну Гори у мечу против косовске селекције у Подгорици.

Тумбаковић, који је данас промовисан као селектор "Орлова", смењен је прошлог месеца у Црној Гори због тог потеза и истиче да му је жао што је отишао на тај начин.

"Косово је одавно испуричана прича, неспортска. У том тренутку је био логичан и исправан потез, донео сам одлуку сам. Време ће показати да ли сам био у праву", рекао је Тумбаковић на конференцији за новинаре у београдском хотелу Хилтон.

На питање како ће реаговати ако се у будућности деси дуел Србије и тзв. Косова, што је могуће на ЕП, Тумбаковић сматра да таква одлука мора да се решава на државном нивоу.

"Нисам сигуран да ли постоји могућност за тај меч. Ресиће се на вишој инстанци и ја ћу бити део тог размишљања".

Он је објаснио да је било мучна ситуација у Црној Гори са председником Савеза Дејаном Савићевићем на тему око тзв. Косова.

"Теже се причало. Жао ми је што се тако десило, утицали су спољни фактори и морало хе тако да се реагује", закључио је он.

О Луки и Матији: Не одричем се најбољих

Нови селектор фудбалске репрезентације Србије Љубиша Тумбаковић најавио је да ће разговарати са Луком Миливојевићем и Матијом Настасићем, отписанима код његовог prеthodnika Младена Крстајића, око повратка у национални тим, али и са неколицином играча који нису били позивани.

Миливојевић и Настасић од прошлог лета нису више међу "Орловима", било је и препуцавања у јавности, али је Тумбаковић поручио да ће сваки битан играч добити простор.

"Имамо своје принципе у раду, никада се нисам најбољих одрицао. Увек сам их искористио. Врата репрезентације никоме нису затворена, у наредна два месеца биће пуно разговора", рекао је Тумбаковић на конференцији за новинаре у Хилтону.

Он је додао да ће свако ко доноси квалитет моћи да дође до изражаја под његовим вођством.

"Нису само њих двојица у причи. Има оних који су стандардни и они са мањом минутажом. Нико неће бити закинут, трудицу се да будем праведан. Направићемо платформу", навео је он, али и нагласио да још увек не зна какав ће одговор да добије од Миливојевића и Настасића.

Кокеза: Тумбаковић једини предложен, желим му успех

БЕОГРАД: Председник Фудбалског савеза Србије (FSS) Славиша Кокеза рекао је да је Љубиша Тумбаковић био једини кандидат предложен од Стручног одбора и као такав једногласно изабран.



Кокеза је, на промоцији новог селектора, пожелео Тумбаковићу пуно среће у раду и да направи успех.



"FSS је у понедељак имао Извршни одбор,дан пре тога је Стручни одбор имао састанак и донео одлуку да предложи Тумбаковића. Једногласно је прихваћен предлог и постављен је Тумбаковић. Љубиши желим све најбоље у вођењу репрезентације", рекао је Кокеза на конференцији за медије у београдском хотелу Хилтон.



На питање да ли је било још кандидата, јер се причало и о Радомиру Антићу, Славиши Јокановићу и другима, Кокеза је објаснио да је Стручни одбор предложио само бившег тренера Партизана.



"То је био посао Стручног одбора, а Тумбаковић је био једини предлог. На ИО није било речи о другим кандидатима, сувишно је говорити о томе сад".



Кокеза се дотакао и наступа младе репрезентације Србије на Европском првенству у Италији и Сан Марину, где је завршила са сва три пораза у групи.



"Разочаран сам резултатом и начином како смо играли. Prеthodnе две године је селектор Ђоровић добро радио и то показују чињенице. Остварио је осам победа у низу у квалификацијама и то без више од пет играча пребачених у А тим. Његов мандат не бих назвао неупсешним, али могли смо више", навео је Кокеза и најавио да ће наследник Ђоровића, коме је истекао уговор, бити познат најкасније за 15 дана.



Кокеза је подсетио да је успех и сам пласман на турнир и да на њему нису биле велике селекције попут Португалије, Холандије, Швајцарске, Русије и других.

Аутор:
Пошаљите коментар
Тумбаковић званично селектор Србије

Тумбаковић званично селектор Србије

01.07.2019. 15:07 15:12
Тумбаковић ускоро селектор Србије 

Тумбаковић ускоро селектор Србије 

29.06.2019. 14:48 14:50