Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tumbaković: Najveći izazov u karijeri, plasman na EP cilj

02.07.2019. 13:41 14:29
Piše:
Izvor: Tanjug (AP foto/Darko Vojinović), arhiva

BEOGRAD: Novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije Ljubiša Tumbaković rekao je da se nalazi pred najvećim izazovom u karijeri i da će učiniti sve da se ekipa posle 20 godina plasira na Evropsko prvenstvo.

Doskorašnji selektor Crne Gore danas je promovisan na mestu selektora Srbije kao naslednik Mladena Krstajića sa potpisom ugovora na dve i po godine.

"Godinama se pripremam za ovu konferenciju za medije, opet sam srećan i zadovoljan. Privilegija je i čast biti selektor svoje države. Imao sam puno izazova, mnoge sam rešavao na najbolji način, a ovaj mi je verovatno najveći. Sigurno ću najviše uložiti znanja i energije kako bismo ostvarili potreban rezultat", rekao je Tumbaković na konferenciji za novinare u beogradskom hotelu Hilton.

Kao glavni cilj postavio je plasman na EURO 2020, prvo preko kvalifikacija i to je jedino razmišljanje trenutno.

"Fudbal dok se igra postoje šanse. Ne znamo kako će protivnici igrati međusobno. Ne zavisi sve od nas i igre, ima spoljnih faktora kao što je sreća. Ako je neko bolji neka pobedi. Bez obzira što nam nismo krenuli najbolje verujem u plasman. Uz maksimalnu posvecenost nadam se da ćemo uspeti patriotsku atmosferu da napravimo".

On nije želeo da priča o plej-ofu Lige nacija i sav fokus stavio je na kvalifikacije.

"Sve što možeš danas ne ostavljaj za sutra. Imamo težak raspored, ali ima još pet mečeva da vratimo rezultat", rekao je on, a na pitanje da li je neuspeh ako se propusti EP odgovorio:

"Ako ne ostvarimo, Bože moj. Idemo dalje".

Za pomoćnike dovešće Aleksandra Jankovića i Darka Belojevoća, a plan je i da privoli Zorana Mirkovića.

Oko sistema igre, napadačkog koji je gajio kada je doneo Partizanu šest titula prvaka države, kaže da je drugačija situacija u reprezentaciji.

"Partizan je igrao prepotnatljiv fudbal i to ide iz trenerovog ubeđenja. To je proces, pravi se i generalno ne priznajež sisteme kao brojke, već igrače na terenu. Da li ću igrati sa jednim, dvojicom ili nijednim napadačem nije toliko bitno. Krajnji cilj je borbenost, strpljenje i atmosfera", zaključio je on.

Odluka da ne vodim tim protiv tzv. Kosova ispravna

Novi selektor fudbalske reprezentacije Ljubiša Tumbaković rekao je da je isključivo sam doneo odluku, veruje ispravnu, što je odbio da vodi Crnu Gori u meču protiv kosovske selekcije u Podgorici.

Tumbaković, koji je danas promovisan kao selektor "Orlova", smenjen je prošlog meseca u Crnoj Gori zbog tog poteza i ističe da mu je žao što je otišao na taj način.

"Kosovo je odavno ispuričana priča, nesportska. U tom trenutku je bio logičan i ispravan potez, doneo sam odluku sam. Vreme će pokazati da li sam bio u pravu", rekao je Tumbaković na konferenciji za novinare u beogradskom hotelu Hilton.

Na pitanje kako će reagovati ako se u budućnosti desi duel Srbije i tzv. Kosova, što je moguće na EP, Tumbaković smatra da takva odluka mora da se rešava na državnom nivou.

"Nisam siguran da li postoji mogućnost za taj meč. Resiće se na višoj instanci i ja ću biti deo tog razmišljanja".

On je objasnio da je bilo mučna situacija u Crnoj Gori sa predsednikom Saveza Dejanom Savićevićem na temu oko tzv. Kosova.

"Teže se pričalo. Žao mi je što se tako desilo, uticali su spoljni faktori i moralo he tako da se reaguje", zaključio je on.

O Luki i Matiji: Ne odričem se najboljih

Novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije Ljubiša Tumbaković najavio je da će razgovarati sa Lukom Milivojevićem i Matijom Nastasićem, otpisanima kod njegovog prethodnika Mladena Krstajića, oko povratka u nacionalni tim, ali i sa nekolicinom igrača koji nisu bili pozivani.

Milivojević i Nastasić od prošlog leta nisu više među "Orlovima", bilo je i prepucavanja u javnosti, ali je Tumbaković poručio da će svaki bitan igrač dobiti prostor.

"Imamo svoje principe u radu, nikada se nisam najboljih odricao. Uvek sam ih iskoristio. Vrata reprezentacije nikome nisu zatvorena, u naredna dva meseca biće puno razgovora", rekao je Tumbaković na konferenciji za novinare u Hiltonu.

On je dodao da će svako ko donosi kvalitet moći da dođe do izražaja pod njegovim vođstvom.

"Nisu samo njih dvojica u priči. Ima onih koji su standardni i oni sa manjom minutažom. Niko neće biti zakinut, trudicu se da budem pravedan. Napravićemo platformu", naveo je on, ali i naglasio da još uvek ne zna kakav će odgovor da dobije od Milivojevića i Nastasića.

Kokeza: Tumbaković jedini predložen, želim mu uspeh

BEOGRAD: Predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Slaviša Kokeza rekao je da je Ljubiša Tumbaković bio jedini kandidat predložen od Stručnog odbora i kao takav jednoglasno izabran.



Kokeza je, na promociji novog selektora, poželeo Tumbakoviću puno sreće u radu i da napravi uspeh.



"FSS je u ponedeljak imao Izvršni odbor,dan pre toga je Stručni odbor imao sastanak i doneo odluku da predloži Tumbakovića. Jednoglasno je prihvaćen predlog i postavljen je Tumbaković. Ljubiši želim sve najbolje u vođenju reprezentacije", rekao je Kokeza na konferenciji za medije u beogradskom hotelu Hilton.



Na pitanje da li je bilo još kandidata, jer se pričalo i o Radomiru Antiću, Slaviši Jokanoviću i drugima, Kokeza je objasnio da je Stručni odbor predložio samo bivšeg trenera Partizana.



"To je bio posao Stručnog odbora, a Tumbaković je bio jedini predlog. Na IO nije bilo reči o drugim kandidatima, suvišno je govoriti o tome sad".



Kokeza se dotakao i nastupa mlade reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu u Italiji i San Marinu, gde je završila sa sva tri poraza u grupi.



"Razočaran sam rezultatom i načinom kako smo igrali. Prethodne dve godine je selektor Đorović dobro radio i to pokazuju činjenice. Ostvario je osam pobeda u nizu u kvalifikacijama i to bez više od pet igrača prebačenih u A tim. Njegov mandat ne bih nazvao neupsešnim, ali mogli smo više", naveo je Kokeza i najavio da će naslednik Đorovića, kome je istekao ugovor, biti poznat najkasnije za 15 dana.



Kokeza je podsetio da je uspeh i sam plasman na turnir i da na njemu nisu bile velike selekcije poput Portugalije, Holandije, Švajcarske, Rusije i drugih.

Autor:
Pošaljite komentar
Tumbaković zvanično selektor Srbije

Tumbaković zvanično selektor Srbije

01.07.2019. 15:07 15:12
Tumbaković uskoro selektor Srbije 

Tumbaković uskoro selektor Srbije 

29.06.2019. 14:48 14:50