overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Из ноћи музеја на старт полумаратона

20.05.2019. 18:16 18:20
Пише:
Извор: Град Сомбор

СОМБОР: Да је којим случајем макар сваки други викенд као овај протекли, Сомбор не би хронично боловао од депопулације, већ би сигурно био један од оних, додуше јако ретких градова који бележе све већи број становника.

Наиме, захваљујући двема манифестацијама викенд средине маја је на улице и тргове овог града извео огроман број његових становника, али и довео многобројне госте на запад Бачке.

Манифестација у суботње вече, „Ноћ музеја“ није јединствена за Сомбор, пошто се одржава и у осталим српским градовима, али су се овдашњи културни посленици потрудили да презентованим културним благом привуку велики број ноћних посетилаца, којима је на руку ишло и, коначно, лепо пролећно вече као створено за шетњу од једне до друге овдашње институције културе. Поред већ прослављених поставки Галерије „Милана Коњовића“ и најбољих експоната из богатог ликовног фундуса ништа мање познате „Сомборске ликовне јесени“ куриозитет је свакако била и изложба олдтајмер возила испред Градског музеја, али и изложба раскошних Тулуз Лотрекових литографија у галерији Културног центра „Лаза Костић“.

Посетиоцу овогодишње сомборске „Ноћи музеја“ није могло промаћи да је велики број посетилаца у рукама имао и рекламни материјал посвећен другом догађају нетом протеклог викенда, јубиларном, 40. по реду „Сомборском полумаратону“, пошто је богата културна понуда суботње вечери привукла саме такмичаре и чланове њихових тимова. Наиме, најстарија улична трка у Србији, Сомборски полумаратон, одржана је четрдесети пут у недељу, а учешће у њој је узело преко 1.000 такмичара из више од 15 земаља.

Кружна стаза водила је тркаче кроз седам километара бујним зеленилом засењених сомборских улица. Били су ту такмичари полумаратона на 21,1 километар, штафете три пута седам километара, али и учесници трке рекреативаца „Дукат“ пред којима је постављено искушење истрчавања једног круга. Истовремено у оквиру 40. Сомборског полумаратона одржано је и Државно првенство Србије у полумаратону, на чијој стартној листи се нашло 48 мушкараца и 19 жена.


Митровић поставио нови рекорд

Мада је за највећи број учесника сомборског полумаратона то била идеална прилика за добру и пре свега здраву забаву, бележили су се и озбиљни резултати, па је тако у апсолутној категорији у женској конкуренцији Државног првенства у полумаратону и Сомборског полумаратона треће место освојила Тијана Кабић из Сомбора, друго место Биљана Kirayijеva из Зрењанина, док је победница Катарина Похлод из Новог Сада. У мушкој категорији на Државном првенству тријумфовао је Милан Митровић из Ужица, који је постигао и нови рекорд сомборске полумаратонске стазе са истрчаним једним сатом, 12 минута и пола секунде, другопласирани је на циљ стигао Милош Дајевић из АК „Церски јунаци”, док је треће место освојио Александар Ayić из Београда.


Како то и обичај налаже, све учеснике и гледаоце су поздравили сомборска градоначелница Душанка Голубовић, прослављени српски маратонац, иначе Апатинац, Горан Чегар као садашњи функционер Атлетског савеза Србије и Дамир Марковић из АРК „Сомаратон“ Сомбор, који је и директор трке.

- Честитам АРК „Сомаратону“ који је и ове године успешно организовао ову манифестацију и који је обезбедио подршку Спортског савеза Србије и европске атлетике, која је овај догађај оценила са чак три звездице. Захваљујем се свима вама који сте из 15 земаља света дошли да учествујете на данашњем догађају. Желим вам добро време, успешну трку и да остварите циљ који сте за себе зацртали- рекла је на отварању 40. Сомборског полумаратона градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, која је и сама, са својим најближим сарадницима из сфере спорта и културе, успешно савладала искушење учешћа у трци „Дукат“.

М. Миљеновић

Аутор:
Пошаљите коментар