Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Iz noći muzeja na start polumaratona

20.05.2019. 18:16 18:20
Piše:
Izvor: Grad Sombor

SOMBOR: Da je kojim slučajem makar svaki drugi vikend kao ovaj protekli, Sombor ne bi hronično bolovao od depopulacije, već bi sigurno bio jedan od onih, doduše jako retkih gradova koji beleže sve veći broj stanovnika.

Naime, zahvaljujući dvema manifestacijama vikend sredine maja je na ulice i trgove ovog grada izveo ogroman broj njegovih stanovnika, ali i doveo mnogobrojne goste na zapad Bačke.

Manifestacija u subotnje veče, „Noć muzeja“ nije jedinstvena za Sombor, pošto se održava i u ostalim srpskim gradovima, ali su se ovdašnji kulturni poslenici potrudili da prezentovanim kulturnim blagom privuku veliki broj noćnih posetilaca, kojima je na ruku išlo i, konačno, lepo prolećno veče kao stvoreno za šetnju od jedne do druge ovdašnje institucije kulture. Pored već proslavljenih postavki Galerije „Milana Konjovića“ i najboljih eksponata iz bogatog likovnog fundusa ništa manje poznate „Somborske likovne jeseni“ kuriozitet je svakako bila i izložba oldtajmer vozila ispred Gradskog muzeja, ali i izložba raskošnih Tuluz Lotrekovih litografija u galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“.

Posetiocu ovogodišnje somborske „Noći muzeja“ nije moglo promaći da je veliki broj posetilaca u rukama imao i reklamni materijal posvećen drugom događaju netom proteklog vikenda, jubilarnom, 40. po redu „Somborskom polumaratonu“, pošto je bogata kulturna ponuda subotnje večeri privukla same takmičare i članove njihovih timova. Naime, najstarija ulična trka u Srbiji, Somborski polumaraton, održana je četrdeseti put u nedelju, a učešće u njoj je uzelo preko 1.000 takmičara iz više od 15 zemalja.

Kružna staza vodila je trkače kroz sedam kilometara bujnim zelenilom zasenjenih somborskih ulica. Bili su tu takmičari polumaratona na 21,1 kilometar, štafete tri puta sedam kilometara, ali i učesnici trke rekreativaca „Dukat“ pred kojima je postavljeno iskušenje istrčavanja jednog kruga. Istovremeno u okviru 40. Somborskog polumaratona održano je i Državno prvenstvo Srbije u polumaratonu, na čijoj startnoj listi se našlo 48 muškaraca i 19 žena.


Mitrović postavio novi rekord

Mada je za najveći broj učesnika somborskog polumaratona to bila idealna prilika za dobru i pre svega zdravu zabavu, beležili su se i ozbiljni rezultati, pa je tako u apsolutnoj kategoriji u ženskoj konkurenciji Državnog prvenstva u polumaratonu i Somborskog polumaratona treće mesto osvojila Tijana Kabić iz Sombora, drugo mesto Biljana Kirayijeva iz Zrenjanina, dok je pobednica Katarina Pohlod iz Novog Sada. U muškoj kategoriji na Državnom prvenstvu trijumfovao je Milan Mitrović iz Užica, koji je postigao i novi rekord somborske polumaratonske staze sa istrčanim jednim satom, 12 minuta i pola sekunde, drugoplasirani je na cilj stigao Miloš Dajević iz AK „Cerski junaci”, dok je treće mesto osvojio Aleksandar Ayić iz Beograda.


Kako to i običaj nalaže, sve učesnike i gledaoce su pozdravili somborska gradonačelnica Dušanka Golubović, proslavljeni srpski maratonac, inače Apatinac, Goran Čegar kao sadašnji funkcioner Atletskog saveza Srbije i Damir Marković iz ARK „Somaraton“ Sombor, koji je i direktor trke.

- Čestitam ARK „Somaratonu“ koji je i ove godine uspešno organizovao ovu manifestaciju i koji je obezbedio podršku Sportskog saveza Srbije i evropske atletike, koja je ovaj događaj ocenila sa čak tri zvezdice. Zahvaljujem se svima vama koji ste iz 15 zemalja sveta došli da učestvujete na današnjem događaju. Želim vam dobro vreme, uspešnu trku i da ostvarite cilj koji ste za sebe zacrtali- rekla je na otvaranju 40. Somborskog polumaratona gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, koja je i sama, sa svojim najbližim saradnicima iz sfere sporta i kulture, uspešno savladala iskušenje učešća u trci „Dukat“.

M. Miljenović

Autor:
Pošaljite komentar