clear sky
12°C
20.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Најискренија подршка Сија целовитости Србије и даљем развоју

25.04.2019. 13:48 13:52
Пише:
Фото: TANJUG / DIMITRIJE GOL

ПЕКИНГ: Мало је земаља и пријатеља у свету који отворено говоре и прихватају пријатељство с Кином, попут Србије, речи су председника Кине Си Ђипинга, које потврђују колико Кина цени позицију Србије у билатералним односима две земље и у оквиру иницијативе Појас и пут, која подиже инфраструктурне и друге капацитете земаља учесница.

Ове Сијеве речи и потврду колико је Србија вазна Кини председник Србије Александар Вучић пренео је данас српским новинарима у Пекингу, после сусрета са кинеским председником и вишечасовних разговора са његовим најближим сарадницима.

Вучић је рекао да је са шефом кинеске државе имао добар разговор, у веома пријатељском тону.

"Председник Кине био је веома искрен у подршци територијалном интегритету Србије, а изразио је и жељу да се настави са додатним инвестицијама из Кине у Србији", рекао је Вучић, не кријући колико је задовољан разговорима у Пекингу и добрим вестима које доноси у Србију.

Си је, такође, дао зелено светло за војнотехничку сарадњу са нашом земљом.

Уз опаску да Си бира сваку реч коју ће да изговори, Вучић је "цитирао" кинеског председника да је мало замаља и пријатеља у свету који недвосмислено и на сваком месту говоре и прихватају пријатељство Кине.

"Неке земље које су навикле на устаљени светски поредак покушавају да зауставе Кину и постоји притисак да се не радују превише сарадњи са Кином", приметио је председник, те додао да то датира, на различите начине, још од стварања Друштва народа.

"Суштина је у томе да они верују у наше пријатељство", рекао је Вучић.

Вучић је пренео и да му је Си рекао да никада неће заборавити посету Србији и смедеревској железари.

"Ја сам му рекао да ми нећемо, без обзира што код нас, у овом делу Европе, постоји то да је захвалност нешто што најкраће траје. Код Срба је увек присутна захвалност за све што је до сада урађено за Железару", рекао је Вучић.

Додао је да је, иако није било планирано, на инсистирање кинеске стране, потписан споразум са Ексим банком, о финансирању за пругу Нови Сад - Суботица.

"Говорили смо разним стварима, а када са једном од највећих сила разговори прођу добро, онда сте поносни када то прође успешно и када добро завршите посао за земљу", рекао је Вучић.

Си би ускоро требало поново да посети Србију

Александар Вучић изјавио је данас у Пекингу да очекује да ће председник Кине Си Ђинпинг ускоро поново посетити Србију.

Вучић је новинарима у Пекингу пренео да је кинески председник дао налог свом министру спољних послова да пронађе време у његовом, иначе густом, распореду за посету Србији.

"Кроз осмех ми је говорио да зна колико ми је то важно, да види моју вољу да га дочекам још једном. То би била круна мог посла и каријере, да председника Сија доведемо други пут у Србију, јер знам да би то много тога донело нашој земљи", рекао је Вучић и додао:

"Смем да кажем да га ускоро очекујемо у Србији". 

Вучић је новинарима после састанка са Сијем у Пекингу рекао да је Србија добила изузетно добар третман за малу земљу каква јесте. 

"Код Кинеза постоји правило да нема грљења и љубљења, ја то и не радим често. Председник Си је више пута извео некакав прво загрљај, што изузетно ретко раде, а то значи да поштују Србију и ја сам због тога веома срећан и поносан", рекао је Вучић.

Он је навео да је тон предсендика Сија био изузетно пријатељски и пренео да је Си, који бира сваку своју реч, рекао да је мало земаља и пријатеља у свету који недвосмислено и на сваком месту говоре и прихватају пријатељство Кине.

"Неке земље које су навикле на устаљени поредак покушавају да зауставе Кину и постоји притисак да се не сарађује превише са Кином. Суштина је да они верују у наше пријатељство", рекао је Вучић.

Он је навео и да је имао част да се обрати делегатима Комунистичке партије Кине, водеће снаге у тој земљи, а да се након тога састао и са Вангом Хунингом, чланом Сталног комитета Политбироа ЦК КП Кине, чланом секретаријата Централног комитета Кине и директором Канцеларије за истраживања политике ЦК КП Кине.

Вучић за њега каже да је човек који је у неком смислу идеолог модерне Кине.

"Реч је о цовеку од којег сам много чуо о различитим темема, како Србија која је на важном стратешком месту и опкољена и притиснута са свих страна, да чува своју независност и развија економију", рекао је Вучић.

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић се састао с председником Кине

Вучић се састао с председником Кине

25.04.2019. 08:31 08:36
Мировић: Протокол о Фрушкогорском коридору добра вест за све

Мировић: Протокол о Фрушкогорском коридору добра вест за све

24.04.2019. 15:50 12:40
Вучић: Србија је задобила велико поштовање у Кини

Вучић: Србија је задобила велико поштовање у Кини

24.04.2019. 12:13 13:56