Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Najiskrenija podrška Sija celovitosti Srbije i daljem razvoju

25.04.2019. 13:48 13:52
Piše:
Foto: TANJUG / DIMITRIJE GOL

PEKING: Malo je zemalja i prijatelja u svetu koji otvoreno govore i prihvataju prijateljstvo s Kinom, poput Srbije, reči su predsednika Kine Si Đipinga, koje potvrđuju koliko Kina ceni poziciju Srbije u bilateralnim odnosima dve zemlje i u okviru inicijative Pojas i put, koja podiže infrastrukturne i druge kapacitete zemalja učesnica.

Ove Sijeve reči i potvrdu koliko je Srbija vazna Kini predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas srpskim novinarima u Pekingu, posle susreta sa kineskim predsednikom i višečasovnih razgovora sa njegovim najbližim saradnicima.

Vučić je rekao da je sa šefom kineske države imao dobar razgovor, u veoma prijateljskom tonu.

"Predsednik Kine bio je veoma iskren u podršci teritorijalnom integritetu Srbije, a izrazio je i želju da se nastavi sa dodatnim investicijama iz Kine u Srbiji", rekao je Vučić, ne krijući koliko je zadovoljan razgovorima u Pekingu i dobrim vestima koje donosi u Srbiju.

Si je, takođe, dao zeleno svetlo za vojnotehničku saradnju sa našom zemljom.

Uz opasku da Si bira svaku reč koju će da izgovori, Vučić je "citirao" kineskog predsednika da je malo zamalja i prijatelja u svetu koji nedvosmisleno i na svakom mestu govore i prihvataju prijateljstvo Kine.

"Neke zemlje koje su navikle na ustaljeni svetski poredak pokušavaju da zaustave Kinu i postoji pritisak da se ne raduju previše saradnji sa Kinom", primetio je predsednik, te dodao da to datira, na različite načine, još od stvaranja Društva naroda.

"Suština je u tome da oni veruju u naše prijateljstvo", rekao je Vučić.

Vučić je preneo i da mu je Si rekao da nikada neće zaboraviti posetu Srbiji i smederevskoj železari.

"Ja sam mu rekao da mi nećemo, bez obzira što kod nas, u ovom delu Evrope, postoji to da je zahvalnost nešto što najkraće traje. Kod Srba je uvek prisutna zahvalnost za sve što je do sada urađeno za Železaru", rekao je Vučić.

Dodao je da je, iako nije bilo planirano, na insistiranje kineske strane, potpisan sporazum sa Eksim bankom, o finansiranju za prugu Novi Sad - Subotica.

"Govorili smo raznim stvarima, a kada sa jednom od najvećih sila razgovori prođu dobro, onda ste ponosni kada to prođe uspešno i kada dobro završite posao za zemlju", rekao je Vučić.

Si bi uskoro trebalo ponovo da poseti Srbiju

Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da očekuje da će predsednik Kine Si Đinping uskoro ponovo posetiti Srbiju.

Vučić je novinarima u Pekingu preneo da je kineski predsednik dao nalog svom ministru spoljnih poslova da pronađe vreme u njegovom, inače gustom, rasporedu za posetu Srbiji.

"Kroz osmeh mi je govorio da zna koliko mi je to važno, da vidi moju volju da ga dočekam još jednom. To bi bila kruna mog posla i karijere, da predsednika Sija dovedemo drugi put u Srbiju, jer znam da bi to mnogo toga donelo našoj zemlji", rekao je Vučić i dodao:

"Smem da kažem da ga uskoro očekujemo u Srbiji". 

Vučić je novinarima posle sastanka sa Sijem u Pekingu rekao da je Srbija dobila izuzetno dobar tretman za malu zemlju kakva jeste. 

"Kod Kineza postoji pravilo da nema grljenja i ljubljenja, ja to i ne radim često. Predsednik Si je više puta izveo nekakav prvo zagrljaj, što izuzetno retko rade, a to znači da poštuju Srbiju i ja sam zbog toga veoma srećan i ponosan", rekao je Vučić.

On je naveo da je ton predsendika Sija bio izuzetno prijateljski i preneo da je Si, koji bira svaku svoju reč, rekao da je malo zemalja i prijatelja u svetu koji nedvosmisleno i na svakom mestu govore i prihvataju prijateljstvo Kine.

"Neke zemlje koje su navikle na ustaljeni poredak pokušavaju da zaustave Kinu i postoji pritisak da se ne sarađuje previše sa Kinom. Suština je da oni veruju u naše prijateljstvo", rekao je Vučić.

On je naveo i da je imao čast da se obrati delegatima Komunističke partije Kine, vodeće snage u toj zemlji, a da se nakon toga sastao i sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine, članom sekretarijata Centralnog komiteta Kine i direktorom Kancelarije za istraživanja politike CK KP Kine.

Vučić za njega kaže da je čovek koji je u nekom smislu ideolog moderne Kine.

"Reč je o coveku od kojeg sam mnogo čuo o različitim temema, kako Srbija koja je na važnom strateškom mestu i opkoljena i pritisnuta sa svih strana, da čuva svoju nezavisnost i razvija ekonomiju", rekao je Vučić.

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić se sastao s predsednikom Kine

Vučić se sastao s predsednikom Kine

25.04.2019. 08:31 08:36
Mirović: Protokol o Fruškogorskom koridoru dobra vest za sve

Mirović: Protokol o Fruškogorskom koridoru dobra vest za sve

24.04.2019. 15:50 12:40
Vučić: Srbija je zadobila veliko poštovanje u Kini

Vučić: Srbija je zadobila veliko poštovanje u Kini

24.04.2019. 12:13 13:56