overcast clouds
22°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Новосадски полумаратон: Више од хиљаду тркача на старту

21.03.2019. 14:52 14:56
Пише:
Извор: Дневник/Филип Бакић

НОВИ САД: Једна од заштитних градских манифестација Новосадски полумаратон одржаће се у недељу с почетком у 11 часова за када је заказан старт са Трга слободе, где ће бити и циљ.

Организатори су учинили све како би се на улицама Српске Атине нашло што више тркача, као и да се највећи град у Војводини још једном покаже као одличан домаћин. Поред главне трке на 21,097 км, учесници ће се надметати и у штафетном полумаратону, трци задовољства (6 км), фртаљмаратону (10,5 км), деоници за средњошколце, основце, а традиционално ће се одржати и трка полетараца на 200 м, као и пузећа трка беба (4 м).

За сада је пријављено 1.214 тркача из 22 земље. Долази нам 105 странаца из разних делова света, од Сједињених Америчких Држава, преко Јапана, до Русије. Учествоваће, већ традиционално и припадници жандармерије и Војске Србије – известио је новинаре на конференцији Милан Долга, председник Извршног одбора Новосадског полумаратона.


Траса трке

Циљ полумаратона је у 11 часова на Тргу слободе, а стаза се потом наставља следећим редоследом: Кеј жртава рације, Булевар цара Лазара, Симе Милошевића, Зорана Ђинђића, Јиричекова, Фрушкогорска, Булевар Деспота Стефана, Балзакова, Улица 1300 каплара, Иве Андрића, Булевар патријарха Павла, окрет код раскрснице са Футошким путем, Београдски кеј, Дунавска, Змај Јовина, Трг слободе.


Како су најавили организатори, Београђанин Мирослав Марковић и Ксенија Бубњевић из Новог Сада, браниће титуле освојене прошле године. Рекорд стазе у мушкој конкуренцији власништво је Рамиза Таипија још од 2000. године и износи један сат, три минута и 54 секунде. Код лепшег пола трасу по улицама Новог Сада најбрже је прешла једна од наших најпознатијих атлетичарки Оливера Јевтић. Она је 2002. године на циљ стигла за 1:09:18.

Може се рећи да је конкуренција у женској категорији овог пута јача, јер ће се на старту наћи репрезентативка Србије Теодора Симовић из Новог Пазара, рекао је Долга.

Председник Скупштине Града Новог Сада, Здравко Јелушић, који је и на челу Организационог одбора Новосадског полумаратона, позвао је суграђане да буду стрпљиви због измена у саобраћају током три сата трајања манифестације.


Учествује и Синиша Мали

Организатори су саопштили да ће на Новосадском полумаратону са стартним бројем 317 учестовати и министар финансија Синиша Мали.

Познато је да је Мали већ неколико пута трчао на Београдском полумаратону, а крајем прошле године у Атини је први пут истрчао и деоницу од 42 км.


Новосадски полумаратон постоји више од четврт века и наши становници знају да је он од велике важности за град, јер су спортисти амбасадори широм света. Верујем да ће Новосађани показати колико су добри домаћини, најпре стрпљењем у саобраћају, а с друге стране и својим присуством на стази, где ће аплаузима пружити подршку и поздравити тркаче. Захвалио бих се свима који учествују у организацији полумаратона, од комуналних предузећа, до војске и полиције, истакао је Здравко Јелушић.

Према речима организатора стаза је спремна за полумаратон и иста је као и prеthodnih година, осим на једном делу Булевара Деспота Стефана где се изводе радови и тај део ће учесници заобићи. Када стигну до Моста слободе, тркачи ће скренути лево и ићи ће кејом до студентских домова где ће се спустити до поменутог булевара и наставиће познатом трасом.

К. Бугарски

Аутор:
Пошаљите коментар
Новосађанка и Београђанин победници 25. Новосадског полумаратона

Новосађанка и Београђанин победници 25. Новосадског полумаратона

25.03.2018. 14:34 14:39
Полумаратон мења трасе неколико аутобуских линија

Полумаратон мења трасе неколико аутобуских линија

23.03.2018. 12:28 12:31
У недељу традиционални 25. Новосадски полумаратон

У недељу традиционални 25. Новосадски полумаратон

22.03.2018. 15:58 16:01