Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novosadski polumaraton: Više od hiljadu trkača na startu

21.03.2019. 14:52 14:56
Piše:
Izvor: Dnevnik/Filip Bakić

NOVI SAD: Jedna od zaštitnih gradskih manifestacija Novosadski polumaraton održaće se u nedelju s početkom u 11 časova za kada je zakazan start sa Trga slobode, gde će biti i cilj.

Organizatori su učinili sve kako bi se na ulicama Srpske Atine našlo što više trkača, kao i da se najveći grad u Vojvodini još jednom pokaže kao odličan domaćin. Pored glavne trke na 21,097 km, učesnici će se nadmetati i u štafetnom polumaratonu, trci zadovoljstva (6 km), frtaljmaratonu (10,5 km), deonici za srednjoškolce, osnovce, a tradicionalno će se održati i trka poletaraca na 200 m, kao i puzeća trka beba (4 m).

Za sada je prijavljeno 1.214 trkača iz 22 zemlje. Dolazi nam 105 stranaca iz raznih delova sveta, od Sjedinjenih Američkih Država, preko Japana, do Rusije. Učestvovaće, već tradicionalno i pripadnici žandarmerije i Vojske Srbije – izvestio je novinare na konferenciji Milan Dolga, predsednik Izvršnog odbora Novosadskog polumaratona.


Trasa trke

Cilj polumaratona je u 11 časova na Trgu slobode, a staza se potom nastavlja sledećim redosledom: Kej žrtava racije, Bulevar cara Lazara, Sime Miloševića, Zorana Đinđića, Jiričekova, Fruškogorska, Bulevar Despota Stefana, Balzakova, Ulica 1300 kaplara, Ive Andrića, Bulevar patrijarha Pavla, okret kod raskrsnice sa Futoškim putem, Beogradski kej, Dunavska, Zmaj Jovina, Trg slobode.


Kako su najavili organizatori, Beograđanin Miroslav Marković i Ksenija Bubnjević iz Novog Sada, braniće titule osvojene prošle godine. Rekord staze u muškoj konkurenciji vlasništvo je Ramiza Taipija još od 2000. godine i iznosi jedan sat, tri minuta i 54 sekunde. Kod lepšeg pola trasu po ulicama Novog Sada najbrže je prešla jedna od naših najpoznatijih atletičarki Olivera Jevtić. Ona je 2002. godine na cilj stigla za 1:09:18.

Može se reći da je konkurencija u ženskoj kategoriji ovog puta jača, jer će se na startu naći reprezentativka Srbije Teodora Simović iz Novog Pazara, rekao je Dolga.

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada, Zdravko Jelušić, koji je i na čelu Organizacionog odbora Novosadskog polumaratona, pozvao je sugrađane da budu strpljivi zbog izmena u saobraćaju tokom tri sata trajanja manifestacije.


Učestvuje i Siniša Mali

Organizatori su saopštili da će na Novosadskom polumaratonu sa startnim brojem 317 učestovati i ministar finansija Siniša Mali.

Poznato je da je Mali već nekoliko puta trčao na Beogradskom polumaratonu, a krajem prošle godine u Atini je prvi put istrčao i deonicu od 42 km.


Novosadski polumaraton postoji više od četvrt veka i naši stanovnici znaju da je on od velike važnosti za grad, jer su sportisti ambasadori širom sveta. Verujem da će Novosađani pokazati koliko su dobri domaćini, najpre strpljenjem u saobraćaju, a s druge strane i svojim prisustvom na stazi, gde će aplauzima pružiti podršku i pozdraviti trkače. Zahvalio bih se svima koji učestvuju u organizaciji polumaratona, od komunalnih preduzeća, do vojske i policije, istakao je Zdravko Jelušić.

Prema rečima organizatora staza je spremna za polumaraton i ista je kao i prethodnih godina, osim na jednom delu Bulevara Despota Stefana gde se izvode radovi i taj deo će učesnici zaobići. Kada stignu do Mosta slobode, trkači će skrenuti levo i ići će kejom do studentskih domova gde će se spustiti do pomenutog bulevara i nastaviće poznatom trasom.

K. Bugarski

Autor:
Pošaljite komentar
Novosađanka i Beograđanin pobednici 25. Novosadskog polumaratona

Novosađanka i Beograđanin pobednici 25. Novosadskog polumaratona

25.03.2018. 14:34 14:39
Polumaraton menja trase nekoliko autobuskih linija

Polumaraton menja trase nekoliko autobuskih linija

23.03.2018. 12:28 12:31
U nedelju tradicionalni 25. Novosadski polumaraton

U nedelju tradicionalni 25. Novosadski polumaraton

22.03.2018. 15:58 16:01