broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Цена туристичких аранжмана биће иста и на поласку и на повратку

21.03.2019. 11:37 11:38
Пише:
Извор: pixabay.com

НОВИ САД: Након што је Скупштина Србије усвојила Закон о туризму и Закон о угоститељству, у том сектору пословања биће уведено неколико новина.

Међу њима је и то да ће туристичке агенције, осим обавезне гаранције путовања, морати да положе и депозит, приликом нуђења аранжмана мораће да буде истакнута јединствена цена аранжмана, уводи се порез на издавање стана на дан, издавање соба, апартмана, кућа у градовима...

Прописују се и услови под којима ће се регистровати агенције за рецептивни туризам, односно оне које де баве довођењем страних гостију или организацијом конгреса и њима ће се издавати посебне лиценце за рад.

Дакле, више неће више бити довољна гаранција путовања, односно полиса осигурања, већ ће бити обавезан и депозит, чиме је створен правни основ да дође до категоризације туристичких агенција. То значи и да ће се туристичке агенције разврставати у складу с бројем продатих аранжмана и у складу с вредностима тих аранжмана да би се контролисао њихов рад. Агенције које продају више аранжмана, и то оних који су скупљи, биће у обавези да плате већи депозит и њихова гаранција путовања мораће да гласи на већи износ.

По речима директора Националне асоцијације туристичких агенција ЈУТА Алексанра Сеничића, за сада је дат само оквир, а правилницима, који ће бити донети, биће ближе решена и правила категорисања и услови за гаранције.

– Сада постоји гаранција, коју туристичка агенција, без обзира на величину, мора да положи приликом регистрације – каже Сеничић. – Новим законом, уз гаранцију се уводи и депозит, а за сада се још не зна висина депозита који ће се полагати, као ни то у коју сврху ће агенције уплаћивати тај новац. Уз то, висина депозита показаће да ли се иде ка укрупњавању оних који послују у том сегменту јер, уколико депозити буду високи, многе мале агенције неће моћи да опстану на тржишту. Сматрам да то неће допринети бољој услузи и већој заштити путника јер је у случају да агенција престане да ради, на основу важећих закона прописано како се депозит користи – пре свега за плаћање обавеза према држави и добављачима. Такође, новац не може бити једини критеријум за обављање делатности јер не значи да само они који буду имали пара да положе висок депозит обезбеђују квалитетну услугу.


Већа овлашћења туристичких инспектора

Последњих неколико година у нашој земљи је све већа понуда смештаја у становима, кућама, сеоским домаћинствима... Многи од оних који такав смештај нуде послују у сивој зони, а туристи који бораве у тим објектима потпуно су ван статистике.

– Увођење паушалног пореза за приватне пружаоце смештаја, слично ономе што се примењује у земљама Европске уније и окружењу где је то дало изузетно позитивне резулате, који неће бити висок и разликоваће се у зависности од врсте смештаја, као и места где се он нуди, омогућиће да се уведе ред у њихово пословање и да се остварују бољи резултати у туризму јер ће они морати да воде евденцију о гостима. Такође, они ће сами моћи да израчунају колики ће порез морати да плате, а плаћањем пореза избегавају да се суоче с великим казнама.

Он напомиње и да ће новим законом туристички инспектори имати већа овлашћења него сада и да ће моћи да се, пре него што се легитимишу, пријаве под плаштом госта.


Туристичке агенције мораће да истакну јединствену цену аранжмана, у којој неће бити скривених трошкова, већ ће бити укључени сви трошкови који су саставни део путовања. На тај начин би требало да се спречи понуда аранжмана по једној цени, па да се, накнадно, наплаћују додатни трошкови.

– Сада закон предвиђа да се мора истаћи јединствена цена аранжмана, односно износ који подразумева све пратеће трошкове, без којих путик и не може да отпочне путовање. То се односи на све пратеће трошкове које чине јединствену цену аранжмана, а изузета су само евенутална одступања везана за промену цене горива за чартер летове уз доказ да ће се платити – каже Сеничић.  

Д. Млађеновић

 

Аутор:
Пошаљите коментар