Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Cena turističkih aranžmana biće ista i na polasku i na povratku

21.03.2019. 11:37 11:38
Piše:
Izvor: pixabay.com

NOVI SAD: Nakon što je Skupština Srbije usvojila Zakon o turizmu i Zakon o ugostiteljstvu, u tom sektoru poslovanja biće uvedeno nekoliko novina.

Među njima je i to da će turističke agencije, osim obavezne garancije putovanja, morati da polože i depozit, prilikom nuđenja aranžmana moraće da bude istaknuta jedinstvena cena aranžmana, uvodi se porez na izdavanje stana na dan, izdavanje soba, apartmana, kuća u gradovima...

Propisuju se i uslovi pod kojima će se registrovati agencije za receptivni turizam, odnosno one koje de bave dovođenjem stranih gostiju ili organizacijom kongresa i njima će se izdavati posebne licence za rad.

Dakle, više neće više biti dovoljna garancija putovanja, odnosno polisa osiguranja, već će biti obavezan i depozit, čime je stvoren pravni osnov da dođe do kategorizacije turističkih agencija. To znači i da će se turističke agencije razvrstavati u skladu s brojem prodatih aranžmana i u skladu s vrednostima tih aranžmana da bi se kontrolisao njihov rad. Agencije koje prodaju više aranžmana, i to onih koji su skuplji, biće u obavezi da plate veći depozit i njihova garancija putovanja moraće da glasi na veći iznos.

Po rečima direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA Aleksanra Seničića, za sada je dat samo okvir, a pravilnicima, koji će biti doneti, biće bliže rešena i pravila kategorisanja i uslovi za garancije.

– Sada postoji garancija, koju turistička agencija, bez obzira na veličinu, mora da položi prilikom registracije – kaže Seničić. – Novim zakonom, uz garanciju se uvodi i depozit, a za sada se još ne zna visina depozita koji će se polagati, kao ni to u koju svrhu će agencije uplaćivati taj novac. Uz to, visina depozita pokazaće da li se ide ka ukrupnjavanju onih koji posluju u tom segmentu jer, ukoliko depoziti budu visoki, mnoge male agencije neće moći da opstanu na tržištu. Smatram da to neće doprineti boljoj usluzi i većoj zaštiti putnika jer je u slučaju da agencija prestane da radi, na osnovu važećih zakona propisano kako se depozit koristi – pre svega za plaćanje obaveza prema državi i dobavljačima. Takođe, novac ne može biti jedini kriterijum za obavljanje delatnosti jer ne znači da samo oni koji budu imali para da polože visok depozit obezbeđuju kvalitetnu uslugu.


Veća ovlašćenja turističkih inspektora

Poslednjih nekoliko godina u našoj zemlji je sve veća ponuda smeštaja u stanovima, kućama, seoskim domaćinstvima... Mnogi od onih koji takav smeštaj nude posluju u sivoj zoni, a turisti koji borave u tim objektima potpuno su van statistike.

– Uvođenje paušalnog poreza za privatne pružaoce smeštaja, slično onome što se primenjuje u zemljama Evropske unije i okruženju gde je to dalo izuzetno pozitivne rezulate, koji neće biti visok i razlikovaće se u zavisnosti od vrste smeštaja, kao i mesta gde se on nudi, omogućiće da se uvede red u njihovo poslovanje i da se ostvaruju bolji rezultati u turizmu jer će oni morati da vode evdenciju o gostima. Takođe, oni će sami moći da izračunaju koliki će porez morati da plate, a plaćanjem poreza izbegavaju da se suoče s velikim kaznama.

On napominje i da će novim zakonom turistički inspektori imati veća ovlašćenja nego sada i da će moći da se, pre nego što se legitimišu, prijave pod plaštom gosta.


Turističke agencije moraće da istaknu jedinstvenu cenu aranžmana, u kojoj neće biti skrivenih troškova, već će biti uključeni svi troškovi koji su sastavni deo putovanja. Na taj način bi trebalo da se spreči ponuda aranžmana po jednoj ceni, pa da se, naknadno, naplaćuju dodatni troškovi.

– Sada zakon predviđa da se mora istaći jedinstvena cena aranžmana, odnosno iznos koji podrazumeva sve prateće troškove, bez kojih putik i ne može da otpočne putovanje. To se odnosi na sve prateće troškove koje čine jedinstvenu cenu aranžmana, a izuzeta su samo evenutalna odstupanja vezana za promenu cene goriva za čarter letove uz dokaz da će se platiti – kaže Seničić.  

D. Mlađenović

 

Autor:
Pošaljite komentar