Рецепт дана: Штрудла с џемом
Овај неодољиво укусни слаткиш многе ће већ након првог залогаја вратити у дане безбрижног детињства...
Састојци:
За тесто:
- 500 г брашна (тип 500),
- 250 мл млека,
- 100 мл уља,
- 2 јајета,
- 1/2 коцкице свежег квасца,
- 1/2 кашичице соли,
- 5 кашичица шећера
За фил:
- џем (по избору)
За премазивање:
- 1 жуманце,
- неколико капи уља
Припрема:
1. У 250 мл млаког млека размутити квасац и додати кашику шећера, па оставити да нарасте петнаестак минута.
2. У брашно додати надошли квасац, јаја, уље, шећер и со.
3. Миксером умесити глатко тесто.
4. Сједињено тесто месити још мало на побрашњаној подлози, па га поделити на две јуфке, прекрити крпом и оставити 45 минута да нарасте.
5. Јуфке истањити што је више могуће, па читаву површину теста обилно намазати џемом.
6. Уролати и ређати у подмазан плех.
7. Ролате премазати жуманцетом у које се стави неколико капи уља.
8. Пећи око 45 минута на температури од 200 степени.
9. Готову штрудлу мало попрскати водом, прекрити и оставити да се мало охлади.
10. Посути прах шећером и послужити топло.