overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Нов начин вредновања рада пола милиона државних службеника

30.01.2019. 10:32 13:22
Пише:
Извор: pixabay.com

БЕОГРАД: Уредба Владе Србије којом се одређују потребне компетенције државних службеника почеће да се примење 4. фебруара. 

На основу “Уредбе о одређивању компетенција за рад државних службеника”, сваки службеник добиће образац с моделима понашања према странкама, сарадницима, шефовима и знањем и вештинама које се од њега очекују.

Од службеника се осим да ефикасно ради и сарађује с другима очекује и да буде љубазан, стрпљив и јасан, а од њихових шефова да на пример, буде свима приступачан, да гради мрежу професионалних односа, али и да успешно решава преговора и решава конфликте.

Уместо досадашњег оцењивања - вредновање способности службеника кроз његов допринос укупном резултату државног органа.

У prеthodnom периоду смо имали заиста тешко прихватљиве податке да готово 90 одсто запослених имају одличне оцене, без значајне везе с остварењем циљева и резултата тог државног органа, рекао је за РТС Зоран Касаловић из Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Драгана Јанковић из Службе за управљање кадровима Владе Србије каже да ће се ценити како он управља информацијом, како гради професионалне односе, каква му је орјентација према учењу, да ли пружа отпор променама које се дешавају у процесу промена јавне управе.

Исцрпан образац за вредновање рада, за сада је добило 20.000 службеника у државној управи, а до краја године надлежни морају да утврде критеријуме и за осталих 500.000 запослених у јавном сектору.

Служба за управљање кадровима у сарадњи с Министарством за државну управу и с Националном академијом за јавну управу, припремила је програм за руководиоце, за све оне који учествију у поступку оцењивања и за државног службеника који се оцењују и за непосредног руководиоца који прати рад и за руководиоца који доноси решење, навела је Јанковићева.

По овом основу, за исто звање службенику у току радног века, плата може порасти до 40 одсто. Ако су резултати изузетни, за две године и до 10 одсто, за просечне резултате до три одсто за три године. Надлежни тврде да је повећана одговорност руководилаца.

Они ће бити у обавези да приликом оцењивања наведу и конкретне резултате и конкретне радње које неког кандидују за добру оцену и неког за лошу оцену. Због тога што ће сваки запослени имати право да има увид у поступак оцењивања, а с друге стране и на заштиту пред Управним судом, и због тога ће бити сви ти подаци неопходни, каже Касаловић.

Резултати вредновања рада у овој години биће познати идуће, када почиње примена платних разреда. Повећање плата, тада ће бити могуће и променом платног разреда, за шта је неопходно бар пет година рада. 

Ђорђевић о новој Уредби: Објективнија оцена рада службеника

Новом Уредбом о вредновању радне успешности, коју је Влада Србије усвојила прошле недеље, рад државних службеника оцењиваће се објективније и лакше него до сада, каже министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и најављује да ће Министарство на чијем је челу међу првима почети са применом те уредбе.

Ђорђевић сматра да је Влада Србије урадила ''велику ствар'' и доношење Уредбе оцењује ''храбрим потезом'' који ће министарствима и другим државним органима омогућити да квалитетније и боље раде.

''До сада су систематизације, компетенције, описи радних места и вредновање радне успешности спроводили у складу са системом из бивше СФРЈ. Ми смо се у међувремену смањивали као држава, а систематизације су остале исте'', рекао је Ђорђевић новинарима у Привредној комори Србије.

Министар је указао да систем пословних процеса до сада није био у складу са потребама министарстава и оним што запослени раде у пракси, као и да ће од сада запослени знати тачан опис свог радног места и да ће у складу са тим бити и оцењивани. 

''До сада сте морали да знате колико је ко био марљив и ажуран на послу да бисте му дали неку оцену, а то је лична процена која нема никакву мерљивост. Новом Уредбом знате шта оцењујете код запосленог и можете врло лако да измерите квалитет његовог рада'', појаснио је Ђорђевић и додао ће на тај начин и запослени знати где су пропустили прилику да буду бољи и шта могу да унапреде у свом раду.

Истиче да је Министарство рада спремно за примену нове Уредбе и да је спровело систематизацију која би, према очекивањима Ђорђевића, требало да буде усвојена на следећој седници Владе.

''Верујем да ће Влада усвојити нову систематизацију и бићемо прво министарство које ће функционисати у другачијим околностима. То нам је основ да уводимо електронску управу и да будемо потпуно дигитализовани и ефикасни што грађани и очекују од нас'', истакао је Ђорђевић.

На питање новинара да ли је тачна информација да ће државни службеници добијати повишицу и до осам хиљада динара у зависности од вредновања њиховог рада, министар је рекао да ће цео систем ''заживети'' следехе године када ће се примењивати платни разреди.

Аутор:
Пошаљите коментар
ЦЕП: Државни службеници у процесу ЕУ незадовољни послом

ЦЕП: Државни службеници у процесу ЕУ незадовољни послом

25.04.2017. 17:52 18:03
Ове године измене Закона о државним службеницима

Ове године измене Закона о државним службеницима

13.03.2018. 11:27 11:29