Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Адитиви у храни утичу на хормоне код деце

14.01.2019. 11:47 11:48
Пише:
Фото: pixabay.com

Адитиви, хемијска једињења која се користе за очување, паковање и побољшање окуса хране, могу да нашкоде здрављу деце, упозоравају стручњаци. Наиме, све већи број научних доказа повезује ова хемијска једињења са променама у дечјим хормонским саставима, што може да утиче на њихов развој и повећа ризик од гојазности у дечјем добу.

Па тако бисфеноли попут БПА, који се налазе у пластици и облогама лименки, могу да делују као естроген у телу, те да утичу на почетак пубертета, смањење плодности, повећање телесних масти и на нервни и имунолошки систем.

Фталати, који се налазе у пластичним и винилним цевима које се користе у индустријској производњи хране, могу да утичу на развој мушких гениталија, те да повећају гојазност у дечјем добу и допринесу срчаној болести.

Перфлуороалкилне хемикалије, које се користе у амбалажи хране, могу да смање имунитет, порођајну тежину и плодност, те могу да утичу на штитњачу.

Док су вештачке  боје за храну повезане са погоршањем симптома поремећаја ppažnjе са хиперактивношћу (АДХД).

Нитрати и нитрити, који се користе за очување хране и побољшање њене боје, посебно код месних прерађевина, могу да ометају производњу хормона штитњаче и повезани су са карциномима гастроинтестиналног и живчаног система.

Стога би према мишљењу стручњака родитељи требало да ограниче изложеност деце свим тим хемијским једињењима.

Пише:
Пошаљите коментар
За раније сазревање „кривци” гојазност, храна с адитивима...

За раније сазревање „кривци” гојазност, храна с адитивима...

21.01.2018. 20:55 20:57