overcast clouds
19°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић у СБ УН: Веома компликована ситуација, страхујем за будућност Срба

17.12.2018. 21:50 08:15
Пише:
Извор: Танјуг/ТВ

ЊУЈОРК: Председник Србије Александар Вучић упознао је вечерас Савет безбедности УН, али и светску јавност, са настојањем Приштине да правним и политичким насиљем, економским притисцима и једностраним потезима, попут увођења такси и формирања тзв војске Косова, створи нову ситуацију на терену и изнуди признање од Србије, мимо дијалога о нормализацији односа са Београдом. 

Вучић је рекао да је уплашен за будућност српског народа, али и целог региона.



Председник Србије истакао је, на хитно сазваној седници Савета безбедности УН, поводом ситуације на Косову, да Приштина није испунила обавезе из споразума које је потписала у Бриселу, као и да крши ЦЕФТА споразум и С СП.



Ситуација је, истакао је српски председник, ужасно компликована.



"Уплашен сам за будућност народа у целом региону", истакао је Вучић.


Завршена седница СБ УН о Косову

ЊУЈОРК: У Њујорку је око 23.15 сати завршена седница Савета безбедности Уједињених нација на којој се расправљало о Косову. 



Седница је почела мало после 21 сат и на њој је председник Александар Вучић позвао Уједињене нације да преузму већу улогу у процесу дијалога Београда и Приштине. 



Након његовог обраћања реч је дата председнику привремених косовских институција Хашиму Тачију.



На седници су се могли чути и ставови амбасадора земаља чланица СБ УН поводом кршења Резолуције 1244, као и формирања тзв. војске Косова.



Седница је заказана на захтев Србија због формирања тзв. војске Косова.



Србима на КиМ: Србија ће увек бити уз вас

Председник Србије Александар Вучић поручио је Србима на Косову да ће Србија увек бити уз њих. 



"Браћо и сестре Српкиње, користим прилику да вам се захвалим на свему што сте издржали, на мукама које сте прошли и кроз које пролазите и да вам кажем да је Србија уз вас и да ће увек бити уз вас", рекао је Вучић.



Савет безбедности Уједињених нација данас одржава седницу на захтев Србије и Русије поводом одлуке Приштине о формирању војске, а на којој говори председник Србије Александар Вучић.


Он је рекао да је захвалан што се седница одржава по хитном поступку, јер је јако битно и и праведно да се тако учини због ужасно компликоване ситуације на терену. 



„То значи да се ми суочавамо са све више потешкоћа у области Косова и Метохије. Морам рећи да сам јако забринут, и чак помало уплашен за будућност не само мог народа и наше земље Србије, већ целокупоног региона", казао је он. 



Вучић је додао да је пажљиво слушао уводни говор подгенералног секретара УН Де ла Кроа, и казао да би желео нешто другачије од онога што је рекао да пренесе, иако се слаже са пуно ствари из тог излагања. 



„Желео сам да кажем да је Србија уложила огромне напоре и пуно труда како би успоставила мир и стабилност на целокупном Западном Балкану. Чинили смо све како би се суздржали од одгвора на разне провокације које су долазиле из Приштине. Ми не прихватамо такву врсту фразе да неко позива „обе стране да несто учине или не учине". Србија, као што знате, учинила је скоро све како би спровела у дело све што је до сада договоре. Као што знате потписали смо први договор Београда и Приштине, и Србија је испунила све своје обавезе. Учинили смо пуно уступака и било је јако тешко за нашу јавност да то прихватимо, али смо спровели", рекао је он. 



Вучић је подвукао да с друге стране једина обавеза коју је морала да реализује Приштина, а шест од 15 тачака договора се тиче те једне обавезе, а то је формиање Заједнице српских општина. 



„То је једна једина обавеза и данас је 2.070 дан како није спроведено у дело и немају намеру да то учине у будућности. С друге стране Србија је испунила све везано за споразум о полицији, судство, телекомуникацијама, учешће у општинским изборима по косовском закону, апсолутно све што смо потписали. Али то није било довољно", нагласио је он говорећи на енглеском језику. 



Подсетио је да је Србија упозоравала Приштину и људе из ЕУ, јер смо имали и идаље смо у процесу дијалог под посредовањем Уније, која треба да реши наше проблеме кроз дијалог, да на не терају у тешку ситуацију која ће створити ужасну атмосферу између нас, када желе да постану чланица међународних организација, што сматрамо провокацијом, јер је Србија једина међународно призната држава по Резолуцији УН 1244. 


Лакроа: Забринути смо, погоршавати ситуацију

ЊУЈОРК: Генерални подсекретар УН за мировне операције Жан-Пјер Лакроа рекао је вечерас да су недавни догађаји на Косову додатно погоршали односе између Београда и Приштине, али је позвао обе стране да избегавају било какве кораке који би могли да додатно погоршају ситуацију.



"Забринути смо због ситуације на терену, посебно на северу Косова, и зато је неопходно да Приштина и Београд избегну било какве кораке који би могли да додатно погоршају ситуацију, већ радије да нађу начине да побољшају дијалог и међусобне односе", рекао је Лакроа отварајући ванредну седницу Савета безбедности о Косову и Метохији. 



Истакао је да је УНМИК посвећен блиској сарадњи са КФОР-ом у складу са Резолуцијом 1244. 



Генерални подсекретар УН за мировне операције је представио амбасадорима последње догађаје на КиМ, од гласања у Интерполу до увођења такси на робу из централне Србије и одлуке косовске скупштине о трансформацији Косовских безбедносних снага у војску и оснивању министарства одбране.


„Осим ако се нешто није променило", казао је даље. 



„Преклињали смо да не иду на гласање за члансво у Интерпол, УНЕСКО и ЕНТСО-Е. Они су рачунали на подршку САД и многих европских држава, надајући се да ће победити. У првој рунди добили су мање од 50 одсто галсова. Онда су почели да окривљују Србију као да је наша грешка, као да је требало да их подржавамо, као да је била то нека наша обавеза. Било је много земаља, битних, широм света, које су гласале против њиховог захтева", рекао је он. 



Вучић је указао да је потом Приштина, ођедном, успоставила тарифу супротно ЦЕФТА споразуму и ССП, тарифе против Србије и БиХ. 



„Најпре 10 одсто, а када су видели да је албанска јавност реаговала добро на то, повећали на 100 процената. Они су чак убили сваки вид трговине између централне Србије и Косова. Чак шта више угрозили су целокупну српску заједницу на Косову и Метохији, јер је то једини начин за њих да зарађују, да преживе, добију лекове, и то је одувек био једини начин да преживе. Прекршили су све споразуме на које се позива чак и ЕУ", објаснио је он. 



„Ставимо то све на страну. Можете ли замислити неког у 21 веку који забрањује и спречава слободну проток људи и добара, само што не воли политичке одлуке друге стране", упитао је Вучић. 

Амбасадор Русије: Делимо забринутост Србије, Кфор селективан

ЊУЈОРК: Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја рекао је вечерас да дели забринутост коју је председник Србије Александар Вучић изразио повом ситуације на Косову и Метохији и истакао да је одлука о трансформацији КБС у косовску војску "грубо кршење" Резолуције 1244 СБ УН. 



Небезја је оценио да је Кфор селективан у испуњавању свог мандата. 



"Забринути смо због ситуације и безакоња око одлуке успостављања такозване косовских оружаних снага", рекао је Небензја на седници СБ УН о Косову. 



Указао је и на проблеме с којима се суочавају Срби на КиМ и упозорио да постоји велика опасност од избијања хуманитарне кризе због одлуке Пришине да уведе тарифе на робу из Србије. 



"У тој ситуацији стварање оружаних снага Косова представља опасност по мир у региону, што може да доведе до наставка оружаног конфликта", упозорио је Небензја. 



Он је додао да ће се на састанку СБ УН чути "зашто Резолуција 1244 нема везе са такозваном ''suvеrеnom одлуком парламента тзв, суверене државе". 



Руски амбасадор је истакао да је његова земља у последњих неколико година упозоравала да се проблеми на Косову не решавају, већ гомилају и да је ситуација у региону нестабилна и да сваког тренутка може да измакне контроли.



Небезја је рекао да је Приштина често добијала заштиту, а да је последица тога да је "ситуација постала експлозивна". 



Руски амбасадор рекао је да је Кфор селективан у примени свог мандата, те је подсетио да је Кфор одржао велике војне вежбе на северу КиМ, док се такве вежбе "никада не одржавају" у албанских регија чак и у случају отворених провокација и насиља. 



"Спроводе вежбе какве се никада не одржавају, а не реагују адекватно на кршење основне слободе кретања. Идеја није да се баве питањем заштите", рекао је он.



Он је додао да је Русија била јако разочарана ставом ЕУ која је тврдила да игра улогу објективног модератора, а толерише формирање војске косова. 



Руски амабасадор истакао је да је КФОР је на основу Резолуције 1244 дужан да одмах изведе демилитаризацију и распусти било какве оружане снаге. 



"Створен је осећај да је све допуштено и да су косовске власти некажњиве", рекао је он додајући да ће можда бити потребно још ванредних седница. 

Дачић: Сигуран сам да ће већина чланица осудити одлуку Приштине

Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова, Ивица Дачић, уверен је да ће већина чланица СБ УН вечерас осудити одлуку Приштине о трансформацији КБС у тзв. Војску. 



Дачић је у емисији РТС “Око” рекао да ће већина земаља рећи да одлука Приштине ње у складу са Резолуцијом 1244, или да није право време, или да ње добар начина на који је та одлука донета. 



Министар је оценио да је то веома важно с обзиром на то да је СБ УН најшире тело те међународне организације, које и донело ту резолуцију. 



Веома је добро, рекао је, то што је седница отворена и што ће цео свет моћи да чује њен ток. 



Јер, одлуком Приштине директно је преркшена Резолуција 1244, која предвиђа заустављање рата и успостављање мира, затим демилитаризацију ОВК, као и да је Кфор једина оружана снага. 



“Овде сада расправљају они који поштују ту резолуцију и неке западне земје које тај документ не поштују”, казао је Дачић. 



Подсетио је да у овој резолуцији нема ниједне тчке која предвиђа да Приштина има право да формира оружане снаге. 



“То значи да су они не само изашли из оквира Резолуције 1244, већ и из неких договора које смо имали са Приштином током дијалога, а излази из оквира тзв. Косовског устава”, рекао је Дачић. 



Министар је, међутим, указао да не треба очекивати да ће бити донета нека конкретна одлука. 

Тачи: На Косову ништа необично, грешка што нисмо и раније

Косовски председник Хашим Тачи рекао је вечерас, на седници Савета безбедности УН да је на Косову ситуација мирна, нормална и да је Приштина погрешила само у томе што је пет година чекала да донесе одлуку о формирању војске.



"Десила се нормална, правна, праведна одлука. Уколико је Косово погрешило, то је зато што је чекало пет година, и то беспотребно, за формирање војске. Одлука је закаснила, али никако није погрешна. Каснили смо, јер смо чекали добру вољу од оних који до сада то нису показали", рекао је Тачи на ванредној седници Савета безбедности УН о Косову.



Тачи тврди да Приштина прошле недеље није донела ниједну одлуку која је у супротности са Резолуцијом 1244 и планом Мартија Ахтисарија, уставом Косова и међународним правом.



"Став 15 Резолуције говори само о демилитаризацији ОВК, што је завршено у рекордном року у септембру 1999, без иједног инцидента", рекао је Тачи.



Тврди и да Косово има "апсолутно право да има војску" и да је формирање војске воља грађана Косова, "свидело се то неком или не"



"Србија се наљутила, али не и грађани Косова", каже Тачи, додајући да ће косовска војска донети више мира и стабилности, да ће бранити сваког грађанина на целој територији Косова, без обзира на језик који говори, и да транформација КБС "није претња и неће бити према било коме".



Рекао је и да му је жао што Срби на Косову не учествују у косовској војсци и што су многи напустили КБС. 



Поручио је Београду да је Приштина спремна за дијалог и "коначни споразум" и да ће, ако се не искористи овај "историјски тренутак", сви бити на губитку.

Аутор:
Пошаљите коментар