Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić u SB UN: Veoma komplikovana situacija, strahujem za budućnost Srba

17.12.2018. 21:50 08:15
Piše:
Izvor: Tanjug/TV

NJUJORK: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao je večeras Savet bezbednosti UN, ali i svetsku javnost, sa nastojanjem Prištine da pravnim i političkim nasiljem, ekonomskim pritiscima i jednostranim potezima, poput uvođenja taksi i formiranja tzv vojske Kosova, stvori novu situaciju na terenu i iznudi priznanje od Srbije, mimo dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom. 

Vučić je rekao da je uplašen za budućnost srpskog naroda, ali i celog regiona.



Predsednik Srbije istakao je, na hitno sazvanoj sednici Saveta bezbednosti UN, povodom situacije na Kosovu, da Priština nije ispunila obaveze iz sporazuma koje je potpisala u Briselu, kao i da krši CEFTA sporazum i S SP.



Situacija je, istakao je srpski predsednik, užasno komplikovana.



"Uplašen sam za budućnost naroda u celom regionu", istakao je Vučić.


Završena sednica SB UN o Kosovu

NJUJORK: U Njujorku je oko 23.15 sati završena sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj se raspravljalo o Kosovu. 



Sednica je počela malo posle 21 sat i na njoj je predsednik Aleksandar Vučić pozvao Ujedinjene nacije da preuzmu veću ulogu u procesu dijaloga Beograda i Prištine. 



Nakon njegovog obraćanja reč je data predsedniku privremenih kosovskih institucija Hašimu Tačiju.



Na sednici su se mogli čuti i stavovi ambasadora zemalja članica SB UN povodom kršenja Rezolucije 1244, kao i formiranja tzv. vojske Kosova.



Sednica je zakazana na zahtev Srbija zbog formiranja tzv. vojske Kosova.



Srbima na KiM: Srbija će uvek biti uz vas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Srbima na Kosovu da će Srbija uvek biti uz njih. 



"Braćo i sestre Srpkinje, koristim priliku da vam se zahvalim na svemu što ste izdržali, na mukama koje ste prošli i kroz koje prolazite i da vam kažem da je Srbija uz vas i da će uvek biti uz vas", rekao je Vučić.



Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas održava sednicu na zahtev Srbije i Rusije povodom odluke Prištine o formiranju vojske, a na kojoj govori predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


On je rekao da je zahvalan što se sednica održava po hitnom postupku, jer je jako bitno i i pravedno da se tako učini zbog užasno komplikovane situacije na terenu. 



„To znači da se mi suočavamo sa sve više poteškoća u oblasti Kosova i Metohije. Moram reći da sam jako zabrinut, i čak pomalo uplašen za budućnost ne samo mog naroda i naše zemlje Srbije, već celokuponog regiona", kazao je on. 



Vučić je dodao da je pažljivo slušao uvodni govor podgeneralnog sekretara UN De la Kroa, i kazao da bi želeo nešto drugačije od onoga što je rekao da prenese, iako se slaže sa puno stvari iz tog izlaganja. 



„Želeo sam da kažem da je Srbija uložila ogromne napore i puno truda kako bi uspostavila mir i stabilnost na celokupnom Zapadnom Balkanu. Činili smo sve kako bi se suzdržali od odgvora na razne provokacije koje su dolazile iz Prištine. Mi ne prihvatamo takvu vrstu fraze da neko poziva „obe strane da nesto učine ili ne učine". Srbija, kao što znate, učinila je skoro sve kako bi sprovela u delo sve što je do sada dogovore. Kao što znate potpisali smo prvi dogovor Beograda i Prištine, i Srbija je ispunila sve svoje obaveze. Učinili smo puno ustupaka i bilo je jako teško za našu javnost da to prihvatimo, ali smo sproveli", rekao je on. 



Vučić je podvukao da s druge strane jedina obaveza koju je morala da realizuje Priština, a šest od 15 tačaka dogovora se tiče te jedne obaveze, a to je formianje Zajednice srpskih opština. 



„To je jedna jedina obaveza i danas je 2.070 dan kako nije sprovedeno u delo i nemaju nameru da to učine u budućnosti. S druge strane Srbija je ispunila sve vezano za sporazum o policiji, sudstvo, telekomunikacijama, učešće u opštinskim izborima po kosovskom zakonu, apsolutno sve što smo potpisali. Ali to nije bilo dovoljno", naglasio je on govoreći na engleskom jeziku. 



Podsetio je da je Srbija upozoravala Prištinu i ljude iz EU, jer smo imali i idalje smo u procesu dijalog pod posredovanjem Unije, koja treba da reši naše probleme kroz dijalog, da na ne teraju u tešku situaciju koja će stvoriti užasnu atmosferu između nas, kada žele da postanu članica međunarodnih organizacija, što smatramo provokacijom, jer je Srbija jedina međunarodno priznata država po Rezoluciji UN 1244. 


Lakroa: Zabrinuti smo, pogoršavati situaciju

NJUJORK: Generalni podsekretar UN za mirovne operacije Žan-Pjer Lakroa rekao je večeras da su nedavni događaji na Kosovu dodatno pogoršali odnose između Beograda i Prištine, ali je pozvao obe strane da izbegavaju bilo kakve korake koji bi mogli da dodatno pogoršaju situaciju.



"Zabrinuti smo zbog situacije na terenu, posebno na severu Kosova, i zato je neophodno da Priština i Beograd izbegnu bilo kakve korake koji bi mogli da dodatno pogoršaju situaciju, već radije da nađu načine da poboljšaju dijalog i međusobne odnose", rekao je Lakroa otvarajući vanrednu sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji. 



Istakao je da je UNMIK posvećen bliskoj saradnji sa KFOR-om u skladu sa Rezolucijom 1244. 



Generalni podsekretar UN za mirovne operacije je predstavio ambasadorima poslednje događaje na KiM, od glasanja u Interpolu do uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije i odluke kosovske skupštine o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku i osnivanju ministarstva odbrane.


„Osim ako se nešto nije promenilo", kazao je dalje. 



„Preklinjali smo da ne idu na glasanje za člansvo u Interpol, UNESKO i ENTSO-E. Oni su računali na podršku SAD i mnogih evropskih država, nadajući se da će pobediti. U prvoj rundi dobili su manje od 50 odsto galsova. Onda su počeli da okrivljuju Srbiju kao da je naša greška, kao da je trebalo da ih podržavamo, kao da je bila to neka naša obaveza. Bilo je mnogo zemalja, bitnih, širom sveta, koje su glasale protiv njihovog zahteva", rekao je on. 



Vučić je ukazao da je potom Priština, ođednom, uspostavila tarifu suprotno CEFTA sporazumu i SSP, tarife protiv Srbije i BiH. 



„Najpre 10 odsto, a kada su videli da je albanska javnost reagovala dobro na to, povećali na 100 procenata. Oni su čak ubili svaki vid trgovine između centralne Srbije i Kosova. Čak šta više ugrozili su celokupnu srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, jer je to jedini način za njih da zarađuju, da prežive, dobiju lekove, i to je oduvek bio jedini način da prežive. Prekršili su sve sporazume na koje se poziva čak i EU", objasnio je on. 



„Stavimo to sve na stranu. Možete li zamisliti nekog u 21 veku koji zabranjuje i sprečava slobodnu protok ljudi i dobara, samo što ne voli političke odluke druge strane", upitao je Vučić. 

Ambasador Rusije: Delimo zabrinutost Srbije, Kfor selektivan

NJUJORK: Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je večeras da deli zabrinutost koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio povom situacije na Kosovu i Metohiji i istakao da je odluka o transformaciji KBS u kosovsku vojsku "grubo kršenje" Rezolucije 1244 SB UN. 



Nebezja je ocenio da je Kfor selektivan u ispunjavanju svog mandata. 



"Zabrinuti smo zbog situacije i bezakonja oko odluke uspostavljanja takozvane kosovskih oružanih snaga", rekao je Nebenzja na sednici SB UN o Kosovu. 



Ukazao je i na probleme s kojima se suočavaju Srbi na KiM i upozorio da postoji velika opasnost od izbijanja humanitarne krize zbog odluke Prišine da uvede tarife na robu iz Srbije. 



"U toj situaciji stvaranje oružanih snaga Kosova predstavlja opasnost po mir u regionu, što može da dovede do nastavka oružanog konflikta", upozorio je Nebenzja. 



On je dodao da će se na sastanku SB UN čuti "zašto Rezolucija 1244 nema veze sa takozvanom ''suverenom odlukom parlamenta tzv, suverene države". 



Ruski ambasador je istakao da je njegova zemlja u poslednjih nekoliko godina upozoravala da se problemi na Kosovu ne rešavaju, već gomilaju i da je situacija u regionu nestabilna i da svakog trenutka može da izmakne kontroli.



Nebezja je rekao da je Priština često dobijala zaštitu, a da je posledica toga da je "situacija postala eksplozivna". 



Ruski ambasador rekao je da je Kfor selektivan u primeni svog mandata, te je podsetio da je Kfor održao velike vojne vežbe na severu KiM, dok se takve vežbe "nikada ne održavaju" u albanskih regija čak i u slučaju otvorenih provokacija i nasilja. 



"Sprovode vežbe kakve se nikada ne održavaju, a ne reaguju adekvatno na kršenje osnovne slobode kretanja. Ideja nije da se bave pitanjem zaštite", rekao je on.



On je dodao da je Rusija bila jako razočarana stavom EU koja je tvrdila da igra ulogu objektivnog moderatora, a toleriše formiranje vojske kosova. 



Ruski amabasador istakao je da je KFOR je na osnovu Rezolucije 1244 dužan da odmah izvede demilitarizaciju i raspusti bilo kakve oružane snage. 



"Stvoren je osećaj da je sve dopušteno i da su kosovske vlasti nekažnjive", rekao je on dodajući da će možda biti potrebno još vanrednih sednica. 

Dačić: Siguran sam da će većina članica osuditi odluku Prištine

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, uveren je da će većina članica SB UN večeras osuditi odluku Prištine o transformaciji KBS u tzv. Vojsku. 



Dačić je u emisiji RTS “Oko” rekao da će većina zemalja reći da odluka Prištine nje u skladu sa Rezolucijom 1244, ili da nije pravo vreme, ili da nje dobar načina na koji je ta odluka doneta. 



Ministar je ocenio da je to veoma važno s obzirom na to da je SB UN najšire telo te međunarodne organizacije, koje i donelo tu rezoluciju. 



Veoma je dobro, rekao je, to što je sednica otvorena i što će ceo svet moći da čuje njen tok. 



Jer, odlukom Prištine direktno je prerkšena Rezolucija 1244, koja predviđa zaustavljanje rata i uspostavljanje mira, zatim demilitarizaciju OVK, kao i da je Kfor jedina oružana snaga. 



“Ovde sada raspravljaju oni koji poštuju tu rezoluciju i neke zapadne zemje koje taj dokument ne poštuju”, kazao je Dačić. 



Podsetio je da u ovoj rezoluciji nema nijedne tčke koja predviđa da Priština ima pravo da formira oružane snage. 



“To znači da su oni ne samo izašli iz okvira Rezolucije 1244, već i iz nekih dogovora koje smo imali sa Prištinom tokom dijaloga, a izlazi iz okvira tzv. Kosovskog ustava”, rekao je Dačić. 



Ministar je, međutim, ukazao da ne treba očekivati da će biti doneta neka konkretna odluka. 

Tači: Na Kosovu ništa neobično, greška što nismo i ranije

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je večeras, na sednici Saveta bezbednosti UN da je na Kosovu situacija mirna, normalna i da je Priština pogrešila samo u tome što je pet godina čekala da donese odluku o formiranju vojske.



"Desila se normalna, pravna, pravedna odluka. Ukoliko je Kosovo pogrešilo, to je zato što je čekalo pet godina, i to bespotrebno, za formiranje vojske. Odluka je zakasnila, ali nikako nije pogrešna. Kasnili smo, jer smo čekali dobru volju od onih koji do sada to nisu pokazali", rekao je Tači na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu.



Tači tvrdi da Priština prošle nedelje nije donela nijednu odluku koja je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i planom Martija Ahtisarija, ustavom Kosova i međunarodnim pravom.



"Stav 15 Rezolucije govori samo o demilitarizaciji OVK, što je završeno u rekordnom roku u septembru 1999, bez ijednog incidenta", rekao je Tači.



Tvrdi i da Kosovo ima "apsolutno pravo da ima vojsku" i da je formiranje vojske volja građana Kosova, "svidelo se to nekom ili ne"



"Srbija se naljutila, ali ne i građani Kosova", kaže Tači, dodajući da će kosovska vojska doneti više mira i stabilnosti, da će braniti svakog građanina na celoj teritoriji Kosova, bez obzira na jezik koji govori, i da tranformacija KBS "nije pretnja i neće biti prema bilo kome".



Rekao je i da mu je žao što Srbi na Kosovu ne učestvuju u kosovskoj vojsci i što su mnogi napustili KBS. 



Poručio je Beogradu da je Priština spremna za dijalog i "konačni sporazum" i da će, ako se ne iskoristi ovaj "istorijski trenutak", svi biti na gubitku.

Autor:
Pošaljite komentar