broken clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Протест Срба на КиМ: Нећемо дозволити да нас протерају

27.11.2018. 13:34 13:38
Пише:
Извор: Танјуг/ Сава Радовановић

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Срби са севера Косова и Метохије поручили су са мирног протеста у Косовској Митровици да неће дозволити да их Приштина својим диксриминаторским мерама принуди да одлазак, али и да ће само јединствени опстати и остати на Косову и Метохији.

Председник Грађанске иницијативе "За наш Звечан" и одборник Драгиша Миловић истакао је да је присуством на протесту желео да покаже управо то - да су Срби сложни, јединствени и у најтежим тренуцима за наш народ.



Он је казао да су Срби на Косову и Метохији само јединством и слогом успели да превазиђу и 1999, мартовски погром, једнострано проглашење независности.



„Данас, када нам се ускраћују хлеб, млеко, лекови за пацијенте, кисеоник за бебе, када ћемо бити сложнији? Добро је што овде испред две институције, од којих је једна Еулекс, мисија која је дошла да уводи демократију, право за живот, правду за све,



Нажалост видимо да ми Срби на КиМ немамо право на демократију, слободу кретања, ни на живот. Зато је ово прилика да се њима обратимо да се држе свог мандата, јер је КиМ вековна постојбина Срба. Живимо овде на својој земљи, никоме нисмо туђе узели“, поручио је Миловић. 



Оценио је да је пет година покушаја за остварењем својих права у институцијама Приштине донело поражавајући резултат, због чега подржава оставке градоначелника четири општина на северу Косова.



„Једино можемо опстати ако будемо сложни и да будемо уз наше институције“, поновио је Миловић додајућу да је то једини пут да дођемо до победе.



Члан Кризног штаба Небојша Јовић рекао је да је оставка градоначелника полазна основа да будемо максимално јединствени, и да је тиме север Косова показао да је опет постао бастиља српства.



Пренео је да су захтеви Срба са Косова И Метохије да Приштина врати царине на предашњи ниво, на ниво пре провоциранај хуманитарне катастрофе какву смо већ једном преживели у Републици Српској, када је 12 беба изгубило живот због недостатка кисеоника.

„Chutanjеm пред овим неказонитим мерама ЕУ, пре свега Федерика Могерини, показујуе да у понизности и попустљивости према Пиштини нема мера. Само за подршку тих мера треба кривично одговарати“, нагласио је он.



Даљи захтев окупљених је да се пусте на слободу петоро Срба који су ухапшени у насилној акцији приштинских специјалаца.



Такође је поручио Приштини да више не примењује силу, јер то не би било добро, а да српски народ жели да се за своја права бори гандијевским методама.



„Одавде нема назад, дајемо све за Србију, Сбрију ни за шта“, казао је Јовић.



Председник Студентске конференције Универзитета Србије Милан Савић поручио је да су студенти уз свој народ и да ће се борити са њима гандијевским отпором.



„Нећемо дозволити да нас протерају“, нагласио је он.



Савић је упитао ЕУ да ли се наши студенти Приштинског универзитета разликују од студената у Европи, да ли имају право на хлеб и основна људска права.



„Они желе да нас сатерају у гето и на крају протерају. Поручујемо да ћемо опстати и остати уз наш народ.Нећемо дозвлити да нас протерају и да тихо одемо у ноћи“, истакао је он.



Мирни протест Срба са севера Косова због дискриминаторске одлуке Приштине о увођењу таксе од 100 одсто на робу из Србије одржан је данас испред седишта Еулекса у северној Косовској Митровици.



Грађани су носили транспаретне: "Хоћемо мир, а не ратове","Не изгладњујете нашу децу", "ЕУ отвори очи", "Стоп насиљу Приштине", "Имамо право на хлеб" и друге.



Уочи протеста градоначелници четири општине са српском већином поднели су оставке, а Скупштине општина донеле декларацију којом се, до укидања одлуке Приштине, обуставља рад органа локалне самоуправе.

Аутор:
Пошаљите коментар
Ракић: Од данас нема приштинског система на северу

Ракић: Од данас нема приштинског система на северу

27.11.2018. 12:58 12:59
Ракић и остали градоначелници поднели оставке, без комуникације са Приштином

Ракић и остали градоначелници поднели оставке, без комуникације са Приштином

27.11.2018. 10:41 11:35