few clouds
12°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Невољно мокрење код жена решиво за 20 минута

05.11.2018. 12:18 12:31
Пише:
Извор: Др Небојша Дејановић (КЦВ), др Маријана Матејић Спасић (Мар медика), др Димитрије Јеремић (КЦВ), др Драган Роквић (Општа болница Врбас) Фото: приватна архива

У Клиници за урологију Клиничког центра Војводине однедавно се примењује нова техника операције стрес уринарне инконтиненције, која се изводи у локалној анестезији, траје краће од класичне интервенције, а пацијенткиње већ после неколико сати могу да оду кући.

Др Димитрије Јеремић из Клинике за урологију каже да је ова интервенција практично варијација раније оперативне технике, а да су компликације сведене на минимум, те да жене не треба да трпе симптоме и тегобе које имају због инконтинеције, него треба да се јаве у Клинику, реше проблем и отклоне све неугодности које имају.

У питању је процедура којом се лечи стрес уринарина инконтиненција, односно невољно отицање урина приликом кашља или напора. Пре процедуре неопходна је комплетна дијагностика од стране уролога и јасно дефинисање типа уринарне инконтиненције, а сва дијагностика је доступна пацијентима у Клиничком центру Војводине. Лекари Клинике за урологију су едукацију пласирања нових нових трака прошли у болници у Птују, Словенија, тако да Клинички центар Војводине сада има сертификоване лекаре за ову интервенцију.


Чешће се јавља код жена

Уринарна инконтиненција представља невољно отицање урина. Уринарна инконтиненција је чест проблем, сматра се да приближно 20 одсто људи старијих од 40 година има неки вид уринарне инконтиненције, мада се сматра да је уринарна инконтиненција још чешћа, јер се у неким срединама сматра делом нормалног процеса старења. Знатно чешће се јавља код жена. Постоји неколико типова уринарне инконтиненције и то су стрес инконтиненција која је најчешћи тип, ургентна инконтиненција која је изненадна и незадржива потреба за пражњењем мокраћне бешике и мешовита уринарна инконтиненција, која представља комбинацију стрес и ургентне инконтиненције.


- Процедура подразумева позиционирање пацијенткиње у гине­колошки положај, те пласирање траке испод предњег зида вагине, а испод мокраћне цеви. Трака се фиксира на знатно лакши начин од трака које су се раније пласирале. Оно што је за пацијенткиње важно је да због лакшег начина фиксирања није потребна општа анестезија, већ интервенцију можемо да урадимо само у локалној анестезији. Ово скраћује оперативно време на 20 минута, а пацијенткиње већ након три до четири сата одлазе кући, док су раније остајале неколико дана у Клиници - објашњава др Јеремић и додаје како након интервенције пацијенткиње немају уринарни катетер.

Оно што је новина у овој интервенцији су траке нове генерације за лечење стрес уринарне инконтиненције, које се пласирају на лакши начин током процедуре и које пацијенткиње лакше подносе и имају мање компликација.

- Претежно су у питању старије пацијенткиње, али је индикација за пласирање траке и невољно отицање урина које се јавља у ранијем периоду живота, обично након порођаја. Пацијенткиње не треба да трпе и да носе пелене, те да се јављају урологу када постану револтиране проблемом, већ могу да се јаве на лечење одмах на почетку тегоба, а тада лечење и даје најбоље резултате - наглашава др Јеремић. и напомиње како процедура није нова, већ представља варијацију раније оперативне технике. - Оно што је бенефит од новог приступа је да се интервенција ради у локалној анестезији, траје кратко, компликације су сведене на минимум, а пациенткиње иду кући исти дан.

        Љ. Петровић

Аутор:
Пошаљите коментар
Покрајина обезбедила нову ангио-салу за Ургентни центар КЦВ (фото)

Покрајина обезбедила нову ангио-салу за Ургентни центар КЦВ (фото)

31.10.2018. 11:51 11:57
У КЦВ телемедицином спасавају животе Војвођанима

У КЦВ телемедицином спасавају животе Војвођанима

29.10.2018. 12:36 19:04
НОВИНА У КЦВ Градска топлана ће грејати све клинике

НОВИНА У КЦВ Градска топлана ће грејати све клинике

19.10.2018. 12:11 12:14