У вртићу “Палчица“ представљена припрема правилних оброка за децу
У вртићу „Палчица” на Детелинари јуче је демонстрирана припрема правилних оброка за предшколце, у којој су учествовали ученици Средње школе „Светозар Милетић” са Смера кулинарски техничар.
Кампању Института за јавно здравље Војводине која промовише балансиран унос разноврсних намирница, с акцентом на витаминима и минералима, подржала је Градска управа за здравство.
– Окупили смо се да, као и сваке године, обележимо Месец правилне исхране, у којем је још један важан датум, а то је 16. октобар, Светски дан хране, али и да најавимо 8. новембар, Европски дан правилне исхране и кувања с децом – рекла је проф. др Јелена Бјелановић из Института за јавно здравље Војводине. – Уз помоћ Градске управе за здравство, Институт од 2001. учествује у кампањама за промоцију принципа правилне исхране. Намера нам је да деци покажемо како тањир треба да изгледа да бисмо обезбедили хранљиве материје потребне за здрав раст и развој.
Директорка ПУ „Радосно детињство” Мирјана Ђурђев истакла је да малишанима не треба само нудити здраве опције већ их треба и учити да их препознају да би од малих ногу стекла навику да се квалитетно хране. Руководилац Службе исхране Дејан Башић објаснио је да јеловник, на месечном нивоу, саставља Комисија за исхрану „Радосног детињства”, уз помоћ спољних сарадника с Института за јавно здравље Војводине и педијатара Дома здравља.
– На првом месту нам је безбедност, због чега је забрањено уношење било какве хране са стране – казао је Башић, а на питање имају ли малишани прилику да утичу на јеловник, додао је да је, по њиховој жељи омиљена намирница пасуљ једном недељно на менију, док се труде да избегну слаткише. – Нови Правилник о исхрани деце у предшколским установама, који је ступио на снагу у мају, прецизније је дефинисао и нормативе и рецептуре. Количина соли је нешто што је уочено као проблематично у исхрани. Можемо се похвалити да смо у установи смањили њен проценат колико год је могуће а да јела остану укусна. Постотак повећавају углавном сухомеснати производи и млечни сир, због чега од произвођача тражимо да то коригују бар за предшколску установу.
Малишани су током манифестације радо правили своје комбинације од понуђене хране јер, зна се, у друштву је слађе јести. На шареним тањирима које су припремили будући кулинари нашло се сезонско свеже воће, али и сушено.
– Здрава храна су крушка, јабука, грожђе, парадајз, јаја, зелена салата, паприка, маслине – рекла нам је шестогодишња Тара, препознавши послужене намирнице, осим суве шљиве, коју је побркала с боровницом, уз објашњење да јој то мама не купује. – Занимљиво ми је кад код куће сама правим нешто, рецимо сендвич за доручак и вечеру. Волим да кифлу намажем павлаком и ставим саламицу.
С. Милачић
Фото: Ф. Бакић