Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U vrtiću “Palčica“ predstavljena priprema pravilnih obroka za decu

24.10.2018. 11:12 12:48
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

U vrtiću „Palčica” na Detelinari juče je demonstrirana priprema pravilnih obroka za predškolce, u kojoj su učestvovali učenici Srednje škole „Svetozar Miletić” sa Smera kulinarski tehničar.

Kampanju Instituta za javno zdravlje Vojvodine koja promoviše balansiran unos raznovrsnih namirnica, s akcentom na vitaminima i mineralima, podržala je Gradska uprava za zdravstvo.

– Okupili smo se da, kao i svake godine, obeležimo Mesec pravilne ishrane, u kojem je još jedan važan datum, a to je 16. oktobar, Svetski dan hrane, ali i da najavimo 8. novembar, Evropski dan pravilne ishrane i kuvanja s decom – rekla je prof. dr Jelena Bjelanović iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine. – Uz pomoć Gradske uprave za zdravstvo, Institut od 2001. učestvuje u kampanjama za promociju principa pravilne ishrane. Namera nam je da deci pokažemo kako tanjir treba da izgleda da bismo obezbedili hranljive materije potrebne za zdrav rast i razvoj.

Direktorka PU „Radosno detinjstvo” Mirjana Đurđev istakla je da mališanima ne treba samo nuditi zdrave opcije već ih treba i učiti da ih prepoznaju da bi od malih nogu stekla naviku da se kvalitetno hrane. Rukovodilac Službe ishrane Dejan Bašić objasnio je da jelovnik, na mesečnom nivou, sastavlja Komisija za ishranu „Radosnog detinjstva”, uz pomoć spoljnih saradnika s Instituta za javno zdravlje Vojvodine i pedijatara Doma zdravlja.

– Na prvom mestu nam je bezbednost, zbog čega je zabranjeno unošenje bilo kakve hrane sa strane – kazao je Bašić, a na pitanje imaju li mališani priliku da utiču na jelovnik, dodao je da je, po njihovoj želji omiljena namirnica pasulj jednom nedeljno na meniju, dok se trude da izbegnu slatkiše. – Novi Pravilnik o ishrani dece u predškolskim ustanovama, koji je stupio na snagu u maju, preciznije je definisao i normative i recepture. Količina soli je nešto što je uočeno kao problematično u ishrani. Možemo se pohvaliti da smo u ustanovi smanjili njen procenat koliko god je moguće a da jela ostanu ukusna. Postotak povećavaju uglavnom suhomesnati proizvodi i mlečni sir, zbog čega od proizvođača tražimo da to koriguju bar za predškolsku ustanovu.

Direktorka PU „Radosno detinjstvo” Mirjana Đurđev istakla je da mališanima ne treba samo nuditi zdrave opcije već ih treba i učiti da ih prepoznaju da bi od malih nogu stekla naviku da se kvalitetno hrane

Mališani su tokom manifestacije rado pravili svoje kombinacije od ponuđene hrane jer, zna se, u društvu je slađe jesti. Na šarenim tanjirima koje su pripremili budući kulinari našlo se sezonsko sveže voće, ali i sušeno.

– Zdrava hrana su kruška, jabuka, grožđe, paradajz, jaja, zelena salata, paprika, masline – rekla nam je šestogodišnja Tara, prepoznavši  poslužene namirnice, osim suve šljive, koju je pobrkala s borovnicom, uz objašnjenje da joj to mama ne kupuje. – Zanimljivo mi je kad kod kuće sama pravim nešto, recimo sendvič za doručak i večeru. Volim da kiflu namažem pavlakom i stavim salamicu.

S. Milačić

Foto: F. Bakić

Piše:
Pošaljite komentar