broken clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дачић: УНМИК остаје, надам се притиску да Приштина одустане од војске

22.10.2018. 13:38 13:57
Пише:
Извор: Танјуг (Видео)

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас да Унмик остаје на КиМ, да је Кфор по Резолуцији УН једина оружана сила на Косову и Метохији, те да никакви други акти не могу да се доносе, али и да ће Србије тему покушаја формирања косовске војске изнети на седници СБ 8. новембра.

На питање новинара да ли очекује да ће војска Косова бити формирана он каже да се нада да ће на Приштину бити извршен притисак да одустане.

"Сви међународни фактори су истицали да је садашњи процес неприхватљив, да су потребне уставне промене и надам се да це задржати тај став", рекао је он.

На питање како коментарисе иницијативе о укидању Унмика, Дачић је рекао да од тога нема ниста, јер тако несто је могуце само ако се неком новом резолуцијом укине постојећа.

"Русија и Кина имају у СБ стабилан и јасан став о КиМ и немогуће је да се то догоди", рекао је Дачић.

Према његовим рецима, ово су само политичке приче усагласен е у великој мери између САД, Британије и Приштине и ствари које они понављају на свакој седници. 

"Ништа од тога. Остаје Резолуција 1244 и Унмик у свом пуном обиму и надлежности", истакао је он.

Најавио је да, ће о свему овом данас разговарали са сефом Унмика Танином у Београду, као и о новом извештају генералног секретара о КиМ.

Дачић је осудио јучерашњи напад на Србе на КиМ наводећи да то говори о нестабилности безбедносне ситуације и опасности по Србе, због чега је неопходно да се тиме баве највиши државни органи.


Не очекујем Косово у Интерполу

Ивица Дачић рекао је данас да не очекује да ће Косово постати члан Интерпола.

"За чланство је на гласању потребна двотрећинска већина присутних, не рачунају се уздржани и одсутни. Очекујем да земље које нису признале независност Косова не гласају. Косово нема двотрећинску већину", рекао је Дачић новинарима у Београду.

Такође, додао је да је лаж да Косово не мозе да сарађује са Интерполом јер није члан, јер ту је, како казе, Унмик који има споразум са Интерполом и преко њега се обавља та комуникација.

Лаж је да они то желе да би унапредили борбу против организовани криминала, казе он и додаје да Приштина жели чланство да би то приказала као дипломатску победу. 

"Косово жели чланство да би показало да је питање статуса решено и зато смо ми против",рекао је он додајући да је Косово у том циљу уложило доста напора, новца, лобирања.

Без решења статуса није могуће чланство у међународним организацијама, закључио је шеф српске дипломатије.


Дубље економско повезивање региона пресудно за напредовање

Дубље економско повезивање Западног Балкана од пресудног је значаја за даље напредовање свих земаља, поручио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић и истакао да је Србија отворена за наставак и унапређење сарадње са свим међународним партнерима.

Дачић је рекао да се сарадњом, осим економских, шаље и јасна политичка порука, јер су квалитетнији односи и превазилажење отворених проблема у заједничком интересу свих.

“Економско повезивање Западног Балкана је од виталног интереса јер јачамо привреде, припремамо се за приступање Европској унији, регион чинимо атрактивнијим и пружамо основе за првиредни раст, нова радна места и технолошки напредак”, рекао је Дачић на Економском форуму Србије.

Министар је оценио да реформе које влада спроводи представљају исправан пут који води ка унапређењу друштва, јачању институција и привредном напретку.

“Наша визија наилази на препреке и тешкоће, али упркос томе ми се руководимо циљевима побољшања животног стандарда”, рекао је Дачић.

Он је истакао да држава треба да ствара позитиван амбијент за економију, али да без раста, развоја економије, сигурно да ниједна држава не може да буде успешна.

“Зато је сарадња државе и привредника увек потребна јер је у заједничком интересу”, рекао је Дачић.

Рекао је и да су ефикасна јавна управа, квалитетна радна снага стубови дугорочног развоја и да је Србија због тога предузела тешке, али неопходне мере - стабилизоване су јавне финасније, успостављен баланс између прихода и расхода, рецесија преокренута у стабилан раст.

Каже и да је у 2018. години настављен позитиван тренд, да је раст БДП достигао 4,8 одсто, незапосленост пала испод 12 одсто, те да је Србија на трећем месту у Европи по стопи економског раста.

Наводећи да је ЕУ кроз стратегију “Европа 2020” поставила паметан, одзив и инклузиван раст као приоритет, Дачић је рекао да је то учинила и Србија, не због ЕУ, већ зато што је то и српски национални интерес.

Могли бисмо у ЕУ 2025, али нисам сигуран због КиМ

Ивица Дачић сматра да би Србија могла да постане чланица ЕУ до 2025. године, али упозорава да то не зависи само од тога колико је Србија далеко одмакла у интеграцијама, већ и од политицког процеса у региону, нарочито од косовског питања и регулисање међусобних односа Београда и Приштине. 

"То би могло да буде 2025, али имајући у виду досадашња искуства нисам сигуран, јер мислим да се неће само гледати колико далеко је одмакла у ЕУ интеграцијама, већ и цео политички процес у региону, нарочито питање Косова, регулисање наших међусобнх односа", рекао је Дачић одговарајући на питање да ли је 2025. достижан циљ за чланство Србије у ЕУ. 

Обраћајући се на 18. Економском самиту, чији је Танјуг медијски партнер, Дачић је нагласио да је важно да сама Европска унија схвати да "у Европи има и неко ко хоће да уђе у Унију, а не само да изађе, да у Европи има регион где се ЕУ воли више него у самој Унији, јер нам увек треба неки политички бенседин за све проблеме који постоје у региону".

"Зато је идеја ЕУ за наш регион позитивна и зато мислим да је у интересу нашег народа и наше државе да заузме место које јој припада", рекао је Дачић. 

Шеф српске дипломатије је додао да ако неко прати све што смо изјављивали 25 година, ми смо већ у ЕУ, а Унији је пожелео да опастане док Србија не постане њена чланица.

Он је додао да ће Србија да пожури и уради све што је до ње у процесу приступања што значи, како је нагласио, д аће да хармонизује своје законодставо јер је то у њеном интересу.

Оценивши да је веома позитивно што је 2025. година поменута као датум, Дачић је рекао да вероватно не би ни била поменута да Србија није инсистирала да се да неки рок.

"Та формаулација је била таква да је Србији и Црној Гори, које су највише одмакле у интеграцијама, дата могућност да се говори о 2025. Али, да ли је то реално или ниије, то нико у овом тенутку не може да каже. Ми сматрамо да то може и треба да буде брже и учинићемо све да буде што брже", рекао је Дачић. 

Међутим, напоменуо је, ЕУ није само економски скуп, већ и политички.

"Има ту доста политичких фактора и питања која немају веза са тим да ли сте као земља достигли одређене вредности и испунили критеријуме и захтеве, који суп ред вас постављени", рекао је Дачић. 

Шеф српске дипломатије напоменуо је да се Србији стално постављају нови циљеви.

"Сећам се кад је било хапшење Караџића и Младића, до тада је то је био главни услов да Белгија и Холнадија дају сагласност за наш наоредак у ЕУ , чим се то завршило, рекли су сад идемо на Косово", подсетио је Дачић. 

Аутор:
Пошаљите коментар