overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Суђење за убиство Саше Рикића: Одбрана и вештаци ломили копља

26.09.2018. 09:50 09:55
Пише:
Извор: Улица у којој се догодио злочин Фото: Дневник.рс

У новосадском Вишем суду јуче је, уз саслушање неколико судских вештака, одржано више пута одлагано рочиште поновљеног суђења Новосађанима Растиславу Бртки (38) и Милану Борићу (40), окривљенима за убиство Саше Рикића (36), почињено 2012. године у центру Новог Сада.

Заменик вишег јавног тужиоца (ВЈТ) и одбрана тражили су у априлу ове године одлагање главног претреса да би се упознали с медицинском документацијом свеже пристиглом из Клиничког центра Војводине.

Ни јуче није утврђено када је у Ургентном центру узет узорак крви и урина, па ће стога на следеће рочиште 31. октобра бити позвани анестезилози који су радили на пријему пацијента који је преминуо, али биће саслушан и још један судски вештак за области неуропсихијатрије.

Копља између одбране и судских вештака јуче су се ломила око термина узимања биолошких узорака, с обзиром на то да је код оштећеног утврђено да је имао у организму више психоактивних супстанци уз алкохол. У налазу је наведено да су затечени у траговима кокаин, „спид”, метадон, чауре мака, дијазепам и још неке психоактивне супстанце и меди-каменти.

Вештак судске медицине др Владимир Пилија рекао је јуче да је операција повређеног трајала 100 минута и да су пре захвата узети узорци крви и урина, али да ће детаље који нису наведени у историји болести и осталој документацији најбоље објаснити анестезиолози који су том приликом били ангажовани.

Судски вештак за област неуропсихијатрије др Борис Голубовић оценио је да се на основу сведочења неких особа, али и окривљених, може говорити о неусклађеном понашању оштећеног у локалу, због рушења флаша, опхођења према конобарицама и изношења столице из кафића, али и о агресивном понашању након тога. Ипак, он је казао да се не може по аутоматизму закључити колико су психоактивне супстанце утицале на понашање, односно агресивност, јер оштећени није саслушан и не зна се колико често и када је користио наведене супстанце.   

Вештак судске медицине проф. др Владимир Пилија казао је јуче да остаје при допунском и основном налазу, у којем је на prеthodnom рочишту навео да је повреда главе у левом слепоочном делу била смртоносна. Он је тада рекао да је такво повређивање могло настати ударцем тупим предметом, као на пример снажним замахом металним делом столице, али и после удараца и последичног пада на тврду површину.

Потом је додао да се прорачун алкохолисаности радио на основу исказа сведока, те да се ради о количинама од шест или осам пива попијених пре кобног догађаја, а да се због крварења из убодних рана не може утврдити егзактно количина алкохола у крви повређеног. 

О присуству опијата и алкохола и јуче је давала исказ и вештак за судску токсикологију др Маја Ђурендић Бренесел.

Како смо писали, на главном претресу пре овог суђење је прекинуто приликом покушаја одбране да прерачуном утврди тачно стање алкохолисаности оштећеног и присутва опијата, с обзиром на то да у списима не постоји уписано време вађења узорка његове крви. 

Пошто је у том сложеном предмету ангажовано више судских вештака из различитих области, као и стручни саветник одбране, председник судског већа судија Раде Kalajyija тада је опет је одложио главни претрес да би се начинили допунски судски токсиколошки налази по верзијама одбране и да би се затражио из­вештај хирурга из Клиничког центра Војводине, који је збрињавао оштећеног по пријему у Ургентни центар.

По наводима оптуж­нице, двојица оптужених су 25. фебруара око пет сати ујутро изашли за Рикићем из угоститељског објекта „Кафана” у Успенској улици, зато што су видели да је понео столицу. На почетку Улице Стефана Стефановића су га сустигли и Бртка му је рекао да врати столицу тамо одакле је узео.

Уследила је расправа, да би Рикић из yеpa извадио нож и уперио га према окривљенима. Тада је Бртка дохватио столицу и њоме замахнуо према оштећеном, због чега је он почео да бежи према Улици Арсе Теодоровића. Окривљени су потрчали за њим све док није посрнуо у близини кућног броја 16 у Улици Стефана Стефановића, где га је прво сустигао Растислав Бртка и почео да га удара песницама по глави и телу, док је окривљени Милан Борић оштећенег вукао за јакну.

Када је Рикић пао, окривљени су наставили да га шутирају све док није престао да се помера. Том приликом оштећени је задобио тешке телесне повреде, опасне по живот, у виду прелома на глави и нагњечења плућа и ногу, услед чега је преминуо недељу касније, наводи се у оптужном акту који заступа заменик Вишег јавног тужиоца Мирјана Вујичић.

Подсетимо, окривљени Бртка је првостепено осуђен на осам година, а другоокривљени на шест и по.

М. Вујачић

Аутор:
Пошаљите коментар
Одложено суђење Гинису, отказао пуномоћ браниоцу

Одложено суђење Гинису, отказао пуномоћ браниоцу

25.09.2018. 14:14 14:15
Почело суђење за убиство на Закинтосу, наставак у среду

Почело суђење за убиство на Закинтосу, наставак у среду

21.09.2018. 20:24 20:28
Суђење Србима за убиство на Закинтосу почиње сутра

Суђење Србима за убиство на Закинтосу почиње сутра

20.09.2018. 16:23 08:26