Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Suđenje za ubistvo Saše Rikića: Odbrana i veštaci lomili koplja

26.09.2018. 09:50 09:55
Piše:
Izvor: Ulica u kojoj se dogodio zločin Foto: Dnevnik.rs

U novosadskom Višem sudu juče je, uz saslušanje nekoliko sudskih veštaka, održano više puta odlagano ročište ponovljenog suđenja Novosađanima Rastislavu Brtki (38) i Milanu Boriću (40), okrivljenima za ubistvo Saše Rikića (36), počinjeno 2012. godine u centru Novog Sada.

Zamenik višeg javnog tužioca (VJT) i odbrana tražili su u aprilu ove godine odlaganje glavnog pretresa da bi se upoznali s medicinskom dokumentacijom sveže pristiglom iz Kliničkog centra Vojvodine.

Ni juče nije utvrđeno kada je u Urgentnom centru uzet uzorak krvi i urina, pa će stoga na sledeće ročište 31. oktobra biti pozvani anestezilozi koji su radili na prijemu pacijenta koji je preminuo, ali biće saslušan i još jedan sudski veštak za oblasti neuropsihijatrije.

Koplja između odbrane i sudskih veštaka juče su se lomila oko termina uzimanja bioloških uzoraka, s obzirom na to da je kod oštećenog utvrđeno da je imao u organizmu više psihoaktivnih supstanci uz alkohol. U nalazu je navedeno da su zatečeni u tragovima kokain, „spid”, metadon, čaure maka, dijazepam i još neke psihoaktivne supstance i medi-kamenti.

Veštak sudske medicine dr Vladimir Pilija rekao je juče da je operacija povređenog trajala 100 minuta i da su pre zahvata uzeti uzorci krvi i urina, ali da će detalje koji nisu navedeni u istoriji bolesti i ostaloj dokumentaciji najbolje objasniti anesteziolozi koji su tom prilikom bili angažovani.

Sudski veštak za oblast neuropsihijatrije dr Boris Golubović ocenio je da se na osnovu svedočenja nekih osoba, ali i okrivljenih, može govoriti o neusklađenom ponašanju oštećenog u lokalu, zbog rušenja flaša, ophođenja prema konobaricama i iznošenja stolice iz kafića, ali i o agresivnom ponašanju nakon toga. Ipak, on je kazao da se ne može po automatizmu zaključiti koliko su psihoaktivne supstance uticale na ponašanje, odnosno agresivnost, jer oštećeni nije saslušan i ne zna se koliko često i kada je koristio navedene supstance.   

Veštak sudske medicine prof. dr Vladimir Pilija kazao je juče da ostaje pri dopunskom i osnovnom nalazu, u kojem je na prethodnom ročištu naveo da je povreda glave u levom slepoočnom delu bila smrtonosna. On je tada rekao da je takvo povređivanje moglo nastati udarcem tupim predmetom, kao na primer snažnim zamahom metalnim delom stolice, ali i posle udaraca i posledičnog pada na tvrdu površinu.

Potom je dodao da se proračun alkoholisanosti radio na osnovu iskaza svedoka, te da se radi o količinama od šest ili osam piva popijenih pre kobnog događaja, a da se zbog krvarenja iz ubodnih rana ne može utvrditi egzaktno količina alkohola u krvi povređenog. 

O prisustvu opijata i alkohola i juče je davala iskaz i veštak za sudsku toksikologiju dr Maja Đurendić Brenesel.

Kako smo pisali, na glavnom pretresu pre ovog suđenje je prekinuto prilikom pokušaja odbrane da preračunom utvrdi tačno stanje alkoholisanosti oštećenog i prisutva opijata, s obzirom na to da u spisima ne postoji upisano vreme vađenja uzorka njegove krvi. 

Pošto je u tom složenom predmetu angažovano više sudskih veštaka iz različitih oblasti, kao i stručni savetnik odbrane, predsednik sudskog veća sudija Rade Kalajyija tada je opet je odložio glavni pretres da bi se načinili dopunski sudski toksikološki nalazi po verzijama odbrane i da bi se zatražio iz­veštaj hirurga iz Kliničkog centra Vojvodine, koji je zbrinjavao oštećenog po prijemu u Urgentni centar.

Po navodima optuž­nice, dvojica optuženih su 25. februara oko pet sati ujutro izašli za Rikićem iz ugostiteljskog objekta „Kafana” u Uspenskoj ulici, zato što su videli da je poneo stolicu. Na početku Ulice Stefana Stefanovića su ga sustigli i Brtka mu je rekao da vrati stolicu tamo odakle je uzeo.

Usledila je rasprava, da bi Rikić iz yepa izvadio nož i uperio ga prema okrivljenima. Tada je Brtka dohvatio stolicu i njome zamahnuo prema oštećenom, zbog čega je on počeo da beži prema Ulici Arse Teodorovića. Okrivljeni su potrčali za njim sve dok nije posrnuo u blizini kućnog broja 16 u Ulici Stefana Stefanovića, gde ga je prvo sustigao Rastislav Brtka i počeo da ga udara pesnicama po glavi i telu, dok je okrivljeni Milan Borić oštećeneg vukao za jaknu.

Kada je Rikić pao, okrivljeni su nastavili da ga šutiraju sve dok nije prestao da se pomera. Tom prilikom oštećeni je zadobio teške telesne povrede, opasne po život, u vidu preloma na glavi i nagnječenja pluća i nogu, usled čega je preminuo nedelju kasnije, navodi se u optužnom aktu koji zastupa zamenik Višeg javnog tužioca Mirjana Vujičić.

Podsetimo, okrivljeni Brtka je prvostepeno osuđen na osam godina, a drugookrivljeni na šest i po.

M. Vujačić

Autor:
Pošaljite komentar
Odloženo suđenje Ginisu, otkazao punomoć braniocu

Odloženo suđenje Ginisu, otkazao punomoć braniocu

25.09.2018. 14:14 14:15
Počelo suđenje za ubistvo na Zakintosu, nastavak u sredu

Počelo suđenje za ubistvo na Zakintosu, nastavak u sredu

21.09.2018. 20:24 20:28
Suđenje Srbima za ubistvo na Zakintosu počinje sutra

Suđenje Srbima za ubistvo na Zakintosu počinje sutra

20.09.2018. 16:23 08:26