few clouds
12°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХЕПАТИТИСА Циљ елиминисање болести

27.07.2018. 08:10 08:49
Пише:
Извор: Илустрација

Вирусни хепатитиси Б и Ц према проценама Светске здравствене организације (СЗО) погађају 325 милиона људи широм света.

Међу главним су узрочницима карцинома јетре, што доводи до више од милион смртних случајева годишње, а тај број може да се упоредити са смртним случајевима изазваним туберкулозом и ХИВ-ом заједно. Од 2010. Светска здравствена организација установила је 28. јул као дан обележавања борбе против хепатитиса.

- Циљ овогодишње кампање је да подсети на важност превенције и раног откривања и могућности лечења ових инфекција, како би се допринело постизању главног циља прве Глобалне иницијативе стратегије 2016-2021: Елиминиација вирусних хепатитиса у будућности - кажу у Институту за јавно здравље Војводине и додају како велики број људи који има хепатитис Б или Ц, не знају да су болесни због оскудних или никаквих симптома.

Низак степен обухвата тестирања и лечења наважнији је јаз који треба да се реши како би се досегли глобални циљеви елиминације до 2030. Рано откривање и правовремено лечење важно је за смањење здравствених компликација, али и за превенцију ширења вирусних хепатитиса. Хепатитис може да буде спречен, дијагностикован, третиран и чак излечен.


Симптоми

Код одређеног броја инфицираних може да се јави жутица, уз појаву тамне мокраће и светле столице, те малаксалост, слаб апетит, главобоља, мука, гађење на масну храну, симптоми слични грипу. Често, болест добија хроничан ток када не даје никакве симптоме.


- Институт за јавно здравље Војводине ће, као и свих ранијих година, наставити са бесплатним саветовањем и тестирањем клијената на хепатитис Б и хепатитис Ц током године. У првих шест месеци ове године у Саветовалишту је саветовано и тестирано 305 особа на хепатитис Б и 233 особе на хепатитис Ц - кажу у Институту.

Вирусни хепатитиси чине значајан здравствени проблем Војводине.

- У 2017. у Војводини пријављене су 41 особе оболеле од хепатитиса А. За разлику од ранијих година, у 2017. већина оболелих, 66 одсто, регистрована је у одраслој популацији - наводе у Институту.

Од 1988. број новооболелих од хепатитиса Б континуирано опада. У 2017. пријављено је 18 случајева акутног и 71 случаја хроничног хепатитиса Б. Контролом добровољних давалаца крви и трудница према важећим законским прописима, испитивањем сексуалних партнера носилаца ХБсАг и особа које су прележале хепатитис Б, у 2017. откривен је и пријављен 71 нови случај носилаштва вируса хепатитиса Б.

- Током последње четири године регистровани број оболелих од хроничног хепатитиса Б је континуирано већи у односу на број оболелих од акутног хепатитиса Б. Највећи број новооболелих од акутног хепатитиса Б регистрован је у узрасту од 30. до 39. године, 56 одсто оболелих особа, што указује на значај сексуалног пута у ширењу инфекције - кажу у Институту.

У протеклих десет година, оболевање од акутног хепатиса Ц региструје се континуирано, просечно око шест оболелих годишње.


Саветовалишта

Пацијенти могу да се обрате у саветовалишта Института за јавно здравље Војводине, Футошка 121, Нови Сад, телефон: 021/4897 840, 4897 839; у Завод за јавно здравље Суботица, Змај Јовина 30, телефон: 024/571-197; у Завод за јавно здравље Сомбор, Војвођанска 47, телефон: 025/416 505; Завод за јавно здравље Сремска Митровица, Стари Шор 47, телефон: 022/618-691; Завод за јавно здравље Зрењанин, Др Емила Гаврила 15, телефон: 023/534-336; Завод за јавно здравље Кикинда, Краља Петра Првог 70, телефон: 0230/421-102 лок.110 и у Завод за јавно здравље Панчево, Пастерова 2, телефон: 013/310-466.


- У 2017. први пут није регистрован ни један један случај акутног хепатитиса Ц, док је дијагноза хроничног хепатитиса Ц пријављена код 88 особа, без смртног исхода. Код 75 особа утврђено је носилаштво антитела на хепатитис Ц. Број оболелих од хроничног хепатитиса Ц је последње четири године значајно нижи у односу на ранији период - показују подаци Института. Због честог асимптоматског почетка болести, време заражавања вирусима хепатитиса је тешко одредити. Данас је међу носиоцима антитела на хепатитис Ц, пацијентима с акутним и хроничним хепатитисом Ц, високо учешће особа које користе дроге убризгавањем.

Вируси хепатитиса Б, Ц и Д могу да се добију незаштићеним сексуалним односом са зараженом особом, употребом зараженог прибора који се користи при интравенском или интраназалном коришћењу дрога или убризгавању лекова, ретко током хемодијализе, трансплантације и трансфузије. До заразе може да дође и убодом на иглу или оштар инструмент или излагањем крви инфицираних особа, коришћењем нестерилних инструмената при операцијама и другим интервенцијама којима се нарушава интегритет коже (тетоважа, акупунктура, пирсинг, козметичке процедуре). Коришћењем заједничког прибора за личну хигијену (четкице за зубе, бријачи, машинице за шишање, маказице за нокте) са особом која је инфицирана, као и са заражене мајке на новорођенче. Хепатитис А преноси се контаминираном храном или водом, као и прљавим рукама.

Љ. Петровић

Аутор:
Пошаљите коментар