broken clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Мировић: Унапређујемо здравствени систем

23.07.2018. 12:50 21:28
Пише:
Извор: Покрајинска влада

„Покрајинска влада намерава да обнови здравствени систем у Војводини и да реконструише све регионалне болнице, клинике и здравствене институте о којима деценијама није вођена брига и остављени су у веома лошем стању“, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Он је са покрајинским секретаром за здравство др Зораном Гојковићем и директором Управе за капитална улагања Недељком Ковачевићем обишао радове на рекнострукцији дела Опште болнице у Панчеву, Специјалној болници за плућне болести „Др Будислав Бабић” у Белој Цркви и део реконструисане Специјалне болнице за психијатријске болести у Ковину.

 

Реконструкција дела Опште болнице у Панчеву до краја октобра

Радови на болницама у Панчеву и Белој Цркви добро напредују и очекује се њихов завршетак до краја октобра у Панчеву и до средине септембра у Белој Цркви. У панчевачкој Општој болници је у току реконструкција интернистичког блока, у чије је обнављање Покрајинска влада уложила око 500 милиона динара. Болници је у протеклој години добила и савремену медицинску опрему вредну око 40 милиона динара.

„Чинимо све напоре да до краја октобра завршимо реконструкцију овог дела панчевачке болнице и посао вредан око 500 милиона динара. Радови су у физичком обиму изведени око 75 процената“, рекао је Мировић новинарима након обиласка радова.

„Било је проблема с пројектном документацијом с одређеним позицијама на реконструкцији који нису биле довољно добро предвиђене. Уз координацију мојих сарадника, стручних људи из болнице и извођача, отклонили смо те проблеме и ево, извођач ме је уверио, као и моји сарадници у Покрајинској влади, да ћемо до краја октобра – то је нови термин плана – да видимо овај реконструисани део који смо обишли.“  

Али, након стављања у фукцију интернистичког блока у плану су и нови грађевински радови на Општој болници у Панчеву. Како је Мировић најавио, локална самоуправа, у договору с управом болнице, издвојиће новац за припрему пројектне документације и за реконструкцију других делова болнице и тако ће цела бити обновљена у наредним годинама. У ту болницу, како је навео директор др Слободан Овука, није улагано пола века и у веома лошем је стању. Он је изразио захвалност Покрајинској влади што је препознала њихове потребе и обезбедила значајну суму за здравство тог дела Баната да би грађани имали правовремену и квалитетну здравствену заштиту. 

Реконструисан објекат Специјалне болнице за психијатријске болести „Ковин“

Мировић је обишао и реконструисани објекат Специјалне болнице за психијатријске болести у Ковину и том приликом је најавио да је то само почетак вишегодишњег посла на тој установи у коју деценијама није улагано. Покрајинска влада је за реконструкцију једног павиљона у ковинској болници издвојила 40 милиона динара. Радови су готови, у наредних неколико недеља треба да стигне и додатна опрема за тај павиљон.    

„Покрајинска влада је 2016. године у тој болници затекла веома лоше стање“, истакао је Мировић.

„Пацијенти и запослени боравили су у условима недостојним човека, али ми смо одлучили да то променимо и ово је један корак ка том циљу.“ 


Нови ЦТ апарати од јесени

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је најавио до ће до краја године бити набаљена најсавременија дијагностичка опрема за здравствени систем Војводине.

„Како недеље буду одмицале, видећете многе нове ствари у здравству Војводине“, поручио је он.

„Већ у августу ће бити у функцији магнетна резонанца, у септембру или у октобру ће бити у функцији многи ЦТ апарати, то је једна од елементарних дијагностичких ствари које желимо да у Војводини променимо. ЦТ апарати су набављени пре 15-20 година и више не могу да подмире потребе прецизне дијагностике. Нове ангио-сале у Војводини су већ у функцији.“


Специјална болница за психијатријске болести у Ковину је једна од најзначајнијих установа те врсте у Србији и због тога ће, како је Мировић поручио, Покрајинска влада у наредним годинама учинити значајне напоре даби се у тој болници побољшали услови лечења пацијената и рада запослених.

При крају радови на реконструкцији дела објекта Специјалне болнице за плућне болести „Др Будислав Бабић“ у Белој Цркви

И радови на реконструкцији дела Специјалне болнице за плућне болесту у Белој Цркви, значајне за лечење плућних болести у јужном Банату, такође  добро напредују.

„Вредност радова на овом објекту и за набавку опреме – посебно новог рендгена – износе више од 40 милиона динара. Радови ће бити завршени за неких месец – месец и по и имаћемо сасвим модеран објекат у оквиру ове важне регионалне болнице“, навео је председник Покрајинске владе. 

Он је казао и да ће се, у договору с управом болнице, с директором и његовим сарадницима, настојати да се већ за следећу годину припреме и нови пројекти за реконструкцију других објеката. 

„Унапређење здравственог система је део наше укупне стратегије да променимо стање у Аутономној Покрајини Војводини, то је и део националне стратегије да се ствари у здравству мењају у целој нашој држави и мислим да ћемо корак по корак успети у томе“, казао је Мировић. 

Директор Специјалне болнице за плућне болести др Будиша Југа је рекао да, када су сви дигли руке од те установе, Покрајинска владе је уложила новац захваљујући којем данас имају репрезентативан објекат у којем ће се пацијенти лечити по најсавременијим дијагностичким процедурама. 

Е. Марјанов

Аутор:
Пошаљите коментар