Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mirović: Unapređujemo zdravstveni sistem

23.07.2018. 12:50 21:28
Piše:
Izvor: Pokrajinska vlada

„Pokrajinska vlada namerava da obnovi zdravstveni sistem u Vojvodini i da rekonstruiše sve regionalne bolnice, klinike i zdravstvene institute o kojima decenijama nije vođena briga i ostavljeni su u veoma lošem stanju“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

On je sa pokrajinskim sekretarom za zdravstvo dr Zoranom Gojkovićem i direktorom Uprave za kapitalna ulaganja Nedeljkom Kovačevićem obišao radove na reknostrukciji dela Opšte bolnice u Pančevu, Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „Dr Budislav Babić” u Beloj Crkvi i deo rekonstruisane Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Kovinu.

 

Rekonstrukcija dela Opšte bolnice u Pančevu do kraja oktobra

Radovi na bolnicama u Pančevu i Beloj Crkvi dobro napreduju i očekuje se njihov završetak do kraja oktobra u Pančevu i do sredine septembra u Beloj Crkvi. U pančevačkoj Opštoj bolnici je u toku rekonstrukcija internističkog bloka, u čije je obnavljanje Pokrajinska vlada uložila oko 500 miliona dinara. Bolnici je u protekloj godini dobila i savremenu medicinsku opremu vrednu oko 40 miliona dinara.

„Činimo sve napore da do kraja oktobra završimo rekonstrukciju ovog dela pančevačke bolnice i posao vredan oko 500 miliona dinara. Radovi su u fizičkom obimu izvedeni oko 75 procenata“, rekao je Mirović novinarima nakon obilaska radova.

„Bilo je problema s projektnom dokumentacijom s određenim pozicijama na rekonstrukciji koji nisu bile dovoljno dobro predviđene. Uz koordinaciju mojih saradnika, stručnih ljudi iz bolnice i izvođača, otklonili smo te probleme i evo, izvođač me je uverio, kao i moji saradnici u Pokrajinskoj vladi, da ćemo do kraja oktobra – to je novi termin plana – da vidimo ovaj rekonstruisani deo koji smo obišli.“  

Ali, nakon stavljanja u fukciju internističkog bloka u planu su i novi građevinski radovi na Opštoj bolnici u Pančevu. Kako je Mirović najavio, lokalna samouprava, u dogovoru s upravom bolnice, izdvojiće novac za pripremu projektne dokumentacije i za rekonstrukciju drugih delova bolnice i tako će cela biti obnovljena u narednim godinama. U tu bolnicu, kako je naveo direktor dr Slobodan Ovuka, nije ulagano pola veka i u veoma lošem je stanju. On je izrazio zahvalnost Pokrajinskoj vladi što je prepoznala njihove potrebe i obezbedila značajnu sumu za zdravstvo tog dela Banata da bi građani imali pravovremenu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. 

Rekonstruisan objekat Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Kovin“

Mirović je obišao i rekonstruisani objekat Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Kovinu i tom prilikom je najavio da je to samo početak višegodišnjeg posla na toj ustanovi u koju decenijama nije ulagano. Pokrajinska vlada je za rekonstrukciju jednog paviljona u kovinskoj bolnici izdvojila 40 miliona dinara. Radovi su gotovi, u narednih nekoliko nedelja treba da stigne i dodatna oprema za taj paviljon.    

„Pokrajinska vlada je 2016. godine u toj bolnici zatekla veoma loše stanje“, istakao je Mirović.

„Pacijenti i zaposleni boravili su u uslovima nedostojnim čoveka, ali mi smo odlučili da to promenimo i ovo je jedan korak ka tom cilju.“ 


Novi CT aparati od jeseni

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je najavio do će do kraja godine biti nabaljena najsavremenija dijagnostička oprema za zdravstveni sistem Vojvodine.

„Kako nedelje budu odmicale, videćete mnoge nove stvari u zdravstvu Vojvodine“, poručio je on.

„Već u avgustu će biti u funkciji magnetna rezonanca, u septembru ili u oktobru će biti u funkciji mnogi CT aparati, to je jedna od elementarnih dijagnostičkih stvari koje želimo da u Vojvodini promenimo. CT aparati su nabavljeni pre 15-20 godina i više ne mogu da podmire potrebe precizne dijagnostike. Nove angio-sale u Vojvodini su već u funkciji.“


Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti u Kovinu je jedna od najznačajnijih ustanova te vrste u Srbiji i zbog toga će, kako je Mirović poručio, Pokrajinska vlada u narednim godinama učiniti značajne napore dabi se u toj bolnici poboljšali uslovi lečenja pacijenata i rada zaposlenih.

Pri kraju radovi na rekonstrukciji dela objekta Specijalne bolnice za plućne bolesti „Dr Budislav Babić“ u Beloj Crkvi

I radovi na rekonstrukciji dela Specijalne bolnice za plućne bolestu u Beloj Crkvi, značajne za lečenje plućnih bolesti u južnom Banatu, takođe  dobro napreduju.

„Vrednost radova na ovom objektu i za nabavku opreme – posebno novog rendgena – iznose više od 40 miliona dinara. Radovi će biti završeni za nekih mesec – mesec i po i imaćemo sasvim moderan objekat u okviru ove važne regionalne bolnice“, naveo je predsednik Pokrajinske vlade. 

On je kazao i da će se, u dogovoru s upravom bolnice, s direktorom i njegovim saradnicima, nastojati da se već za sledeću godinu pripreme i novi projekti za rekonstrukciju drugih objekata. 

„Unapređenje zdravstvenog sistema je deo naše ukupne strategije da promenimo stanje u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, to je i deo nacionalne strategije da se stvari u zdravstvu menjaju u celoj našoj državi i mislim da ćemo korak po korak uspeti u tome“, kazao je Mirović. 

Direktor Specijalne bolnice za plućne bolesti dr Budiša Juga je rekao da, kada su svi digli ruke od te ustanove, Pokrajinska vlade je uložila novac zahvaljujući kojem danas imaju reprezentativan objekat u kojem će se pacijenti lečiti po najsavremenijim dijagnostičkim procedurama. 

E. Marjanov

Autor:
Pošaljite komentar