clear sky
21°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић у уторак у Паризу на позив Макрона

14.07.2018. 09:59 10:02
Пише:
Фото: Tanjug/AP

Председник Србије Александар Вучић боравиће у уторак, 17. јула, у посети Француској, на позив шефа француске државе Емануела Макрона.

Датум посете саопштен је још крајем маја, када је на Андрићев венац стигао званичан позив из Париза. Вучић и Макрон су се упознали крајем прошлог септембра, на „Блумберговој” конференцији, на маргинама јесењег заседања Генералне скупштине УН. Дијалога на највишем нивоу између Србије и Француске пре тога готово да није било читавих 18 година, од посете Жака Ширака непосредно после 5. октобра.

По медијским најавама, билатерални односи, економска сарадња и дијалог Београда и Приштине биће кључне теме на састанку председника Србије и Француске. Очекује се да ће састанак у Јелисејској палати бити одржан у најужем саставу, после чега ће бити уприличен ручак. Састанку ће, осим Вучића и Макрона, присуствовати и њихови најближи сарадници. Посета је, како се може незванично сазнати, радна, а не званична, па се не очекује церемонија свечаног дочека, али се истиче да је од церемоније још важније то што је Макрон одлучио да се заједно с Вучићем обрати медијима након састанка.

Српски председник је у више наврата истакао да верује у подршку Француске на европском путу Србије и долазак још већег броја инвеститора у нашу земљу. Казао је да је „Макрон велики лидер”, те подсетио на то да је француски председник на недавном самиту ЕУ – Западни Балкан у Софији врло јасно говорио о евроинтеграцији Западног Балкана. Претпоставља се да ће једна од тема сигурно бити Макроново виђење ситуације у Европској унији, као и његове идеје за реформу ЕУ.

Макрон је не самиту ЕУ и држава Западног Балкана истакао да је „за ојачани стратешки дијалог са Западним Балканом и европску перспективу, али без хипокризије”. Он је подвукао да подржава сарадњу Балкана и Европе, као и пут региона ка ЕУ, али и додао да се треба с великом обазривошћу опходити према сваком ширењу.

„Треба подржати земље које спроводе реформе и напредују ка Европи, међутим, нисам за проширење пре продубљења и спровођења реформи у ЕУ које би омогућиле боље функционисање Уније“, став је француског председника.

Он је додао да је неопходно да се с много „опреза и строгости” гледа на свако ново проширење. Нагласио је да је последњих 15 година показало „пут слабљења Европе” сваки пут када је проширена.

„Мислим да не чинимо услугу нити земљама које су кандидати за улазак нити нама самима ако имамо механизам који нема довљно правила, а сваки пут се иде на нова проширења“, сматра Емануел Макрон.

У Бриселу су његов став, кад је реч о перспективи земаља-кандидата из региона, дефинисали новом кованицом „усидрење, уместо проширења”.


Припрема Макронове посете

На предстојећем састанку требало да буде договорен и датум Макронове посете Србији, што ће најверованије бити до краја године. Половином децембра прошле године, после сусрета у Јелисејској палати, Вучић је најавио да Емануел Макрон долази у Србију пре лета 2018, напомињући да је „то веома важна вест за Србију”. Како је навео, он је француском колеги рекао да га нигде неће тако добро и лепо дочекати као у Србији, на шта је Макрон узвратио да верује у то. Међутим, посета је за сада одложена, а Макрон је већ позвао Вучића да 11. новембра присуствује церемонији обележавања стоте годишњице завршетка Првог светског рата.


Остале поруке prеthodnog сусрета Вучића и Макрона, средином прошлог децембра, укључујући и отворено наклоњен однос француског председника према српском колеги, остале су као позитиван оквир за њихов предстојећи разговор о питањима која су за Србију од кључног националног и државног интереса, и кад је реч о Косову и кад је реч о чланству у ЕУ. Вучић је тада, на маргинама самита о климатским променама у Паризу, с председником Француске разговарао о билатералним односима и економској сарадњи двеју земаља. Том приликом договорили су се да интензивирају личне контакте након билатералних разговора и сусрета у Паризу. У складу с тим је и чињеница да су Вучић и Макрон разговарали телефоном већ 6. јануара, у дану када је у Београду званично саопштено да је концесија за аеродром „Никола Тесла” додељена француској компанији „Ванси” на 25 година.

Медији су забележили да је Вучића, приликом доласка у Јелисејску палату, на свечани ручак који француски председник приредио за шефове држава и влада – учеснике конференције о клими у француској престоници, Макрон дочекао с „мон ами, Александар”. Вучић је, иначе, био једини председник из земаља Западног Балкана ког је Макрон позвао и на свечани ручак, и на самит о клими.

Француска би, како је приликом боравка у Паризу изјавио Вучић, могла имати утицај и на очување мира и стабилности у региону.

„Стабилност и мир би било много лакше очувати уколико бисмо имали подршку данас снажне, угледне Француске, која има све већи утицај у Европи и свету“, навео је Вучић.  

С. Станковић

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић и Макрон о сарадњи и посети Србији

Вучић и Макрон о сарадњи и посети Србији

12.12.2017. 15:50 19:09