Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić u utorak u Parizu na poziv Makrona

14.07.2018. 09:59 10:02
Piše:
Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u utorak, 17. jula, u poseti Francuskoj, na poziv šefa francuske države Emanuela Makrona.

Datum posete saopšten je još krajem maja, kada je na Andrićev venac stigao zvaničan poziv iz Pariza. Vučić i Makron su se upoznali krajem prošlog septembra, na „Blumbergovoj” konferenciji, na marginama jesenjeg zasedanja Generalne skupštine UN. Dijaloga na najvišem nivou između Srbije i Francuske pre toga gotovo da nije bilo čitavih 18 godina, od posete Žaka Širaka neposredno posle 5. oktobra.

Po medijskim najavama, bilateralni odnosi, ekonomska saradnja i dijalog Beograda i Prištine biće ključne teme na sastanku predsednika Srbije i Francuske. Očekuje se da će sastanak u Jelisejskoj palati biti održan u najužem sastavu, posle čega će biti upriličen ručak. Sastanku će, osim Vučića i Makrona, prisustvovati i njihovi najbliži saradnici. Poseta je, kako se može nezvanično saznati, radna, a ne zvanična, pa se ne očekuje ceremonija svečanog dočeka, ali se ističe da je od ceremonije još važnije to što je Makron odlučio da se zajedno s Vučićem obrati medijima nakon sastanka.

Srpski predsednik je u više navrata istakao da veruje u podršku Francuske na evropskom putu Srbije i dolazak još većeg broja investitora u našu zemlju. Kazao je da je „Makron veliki lider”, te podsetio na to da je francuski predsednik na nedavnom samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji vrlo jasno govorio o evrointegraciji Zapadnog Balkana. Pretpostavlja se da će jedna od tema sigurno biti Makronovo viđenje situacije u Evropskoj uniji, kao i njegove ideje za reformu EU.

Makron je ne samitu EU i država Zapadnog Balkana istakao da je „za ojačani strateški dijalog sa Zapadnim Balkanom i evropsku perspektivu, ali bez hipokrizije”. On je podvukao da podržava saradnju Balkana i Evrope, kao i put regiona ka EU, ali i dodao da se treba s velikom obazrivošću ophoditi prema svakom širenju.

„Treba podržati zemlje koje sprovode reforme i napreduju ka Evropi, međutim, nisam za proširenje pre produbljenja i sprovođenja reformi u EU koje bi omogućile bolje funkcionisanje Unije“, stav je francuskog predsednika.

On je dodao da je neophodno da se s mnogo „opreza i strogosti” gleda na svako novo proširenje. Naglasio je da je poslednjih 15 godina pokazalo „put slabljenja Evrope” svaki put kada je proširena.

„Mislim da ne činimo uslugu niti zemljama koje su kandidati za ulazak niti nama samima ako imamo mehanizam koji nema dovljno pravila, a svaki put se ide na nova proširenja“, smatra Emanuel Makron.

U Briselu su njegov stav, kad je reč o perspektivi zemalja-kandidata iz regiona, definisali novom kovanicom „usidrenje, umesto proširenja”.


Priprema Makronove posete

Na predstojećem sastanku trebalo da bude dogovoren i datum Makronove posete Srbiji, što će najverovanije biti do kraja godine. Polovinom decembra prošle godine, posle susreta u Jelisejskoj palati, Vučić je najavio da Emanuel Makron dolazi u Srbiju pre leta 2018, napominjući da je „to veoma važna vest za Srbiju”. Kako je naveo, on je francuskom kolegi rekao da ga nigde neće tako dobro i lepo dočekati kao u Srbiji, na šta je Makron uzvratio da veruje u to. Međutim, poseta je za sada odložena, a Makron je već pozvao Vučića da 11. novembra prisustvuje ceremoniji obeležavanja stote godišnjice završetka Prvog svetskog rata.


Ostale poruke prethodnog susreta Vučića i Makrona, sredinom prošlog decembra, uključujući i otvoreno naklonjen odnos francuskog predsednika prema srpskom kolegi, ostale su kao pozitivan okvir za njihov predstojeći razgovor o pitanjima koja su za Srbiju od ključnog nacionalnog i državnog interesa, i kad je reč o Kosovu i kad je reč o članstvu u EU. Vučić je tada, na marginama samita o klimatskim promenama u Parizu, s predsednikom Francuske razgovarao o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji dveju zemalja. Tom prilikom dogovorili su se da intenziviraju lične kontakte nakon bilateralnih razgovora i susreta u Parizu. U skladu s tim je i činjenica da su Vučić i Makron razgovarali telefonom već 6. januara, u danu kada je u Beogradu zvanično saopšteno da je koncesija za aerodrom „Nikola Tesla” dodeljena francuskoj kompaniji „Vansi” na 25 godina.

Mediji su zabeležili da je Vučića, prilikom dolaska u Jelisejsku palatu, na svečani ručak koji francuski predsednik priredio za šefove država i vlada – učesnike konferencije o klimi u francuskoj prestonici, Makron dočekao s „mon ami, Aleksandar”. Vučić je, inače, bio jedini predsednik iz zemalja Zapadnog Balkana kog je Makron pozvao i na svečani ručak, i na samit o klimi.

Francuska bi, kako je prilikom boravka u Parizu izjavio Vučić, mogla imati uticaj i na očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

„Stabilnost i mir bi bilo mnogo lakše očuvati ukoliko bismo imali podršku danas snažne, ugledne Francuske, koja ima sve veći uticaj u Evropi i svetu“, naveo je Vučić.  

S. Stanković

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić i Makron o saradnji i poseti Srbiji

Vučić i Makron o saradnji i poseti Srbiji

12.12.2017. 15:50 19:09