broken clouds
14°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Балетски спектакл Сергеја Полуњина на отварању Егзита

11.07.2018. 21:03 20:47
Пише:
Фото: У више од 20 шлепера на Тврђаву су допремљене бине и опрема Фото: Р. Хаџић

Припреме за прославу Егзитовог пунолетства приводе се крају. Капије Петроварадинске тврђаве отварају се сутра увече, а фестивал ће трајати до недеље, 15. јула.

За разлику од кампа, где је атмосфера изузетно опуштена, на Тврђави је као на градилишту. Наша екипа се једва пробила до фестивалског простора, где су нас дочкали ужурбани радници и механизација. Конструкције главних бина су биле постављене, а током наше посете на мејн stеjyu тестиран је звук.

У више од 20 шлепера на Тврђаву су допремљене бине и опрема. Организатори су најавили до сада најобимнију продукцију на мејн stеjyu, уз мноштво ЛЕД екрана, најновијих расветних уређаја и сценских ефеката. Ново рухо добиће и већ импресивна Денс арена, која ће бити већа него лане, а конструкцију ће употпунити рекордних 1.142 ЛЕД панела. Савремени „Mеyеr МИЛО” систем са 110 звучних кутија, и седам најсавременијих ласера обезбедиће посетиоцима незаборавно аудио-визуелно искуство.

У више од 20 шлепера на Тврђаву су допремљене бине и опрема 

Програм на главној фествалској бини вечерас отварају познате новосадске „Фрајле”, које ће наступити од 20 до 21 час, а након њих од 21 до 22.30 пред публику излази још једна дама, позната кантауторка ЛП, коју многи сматрају модерном верзија Џонија Кеша. Рођена Њујорчанка, Лаура Перголизи таленат је доказала синглом „Лост Он You”, који има више од 260 милиона „YouTubе” прегледа.

Церемонија отварања 18. Егзита, званично најбољег европског фестивала, почиње у 22.40 и трајаће до 23 часа, а како је најављено, публику очекује прави музичко-сценски перформанс инспирисан слободом. На мејн stеjyu наступиће једна од највећих балетских звезда данашњице играч, глумац и кореограф Сергеј Полуњин, који је недавно изјавио да једва чека наступ на Егзиту јер је овогодишња тема фестивала, слобода, у потпуности у складу с његовим уметничким сензибилитетом. Церемонију отварања режирала је млада новосадска редитељка Соња Петровић, а Полоњину ће се на сцени придружити више од 40 извођача, као и „Алмазијан симфони оркестар”, на чијем челу је јерменски виолиниста Хачатур Алмазијан.


Дом здравља „Нови Сад” на тврђави

 

Као највећа установа примарне здравствене заштите у Србији, Дом здравља „Нови Сад” ће се посетиоцима најбољег европског фестивала Егзит представити с две службе на Петроварадинској тврђави. У оквиру Саветовалишта за младе, стручњаци ће делити промо-материјал о болестима зависности и бити на располагању за одговоре на сва питања у оквиру унапређења репродуктивног здравља младих, као и превенције свих болести зависности, од наркоманије, коцкања, алкохолизма до интернета. Као вид превенције полних болести, здравствени радници делиће кондоме.

Превентивни центар ће деловати у домену едукације младих и указивање на штетности пушења, промовишући здраве стилове живота. Екипе ће бити на располагању сваког дана од 17 до 21 час. 

И. М.


Након музичко-сценских наступа, на Тврђави се очекује традиционални ватромет, после којег на главну бину стиже Фивер Реј, односно Карин Дрејер, чији ће наступ трајати од 23.30 до 35 минута после поноћи. После ње, на мејн stеjy ће изаћи хип-хоп звезде „Мигоси”, који ће се с публиком дружити до 2 сата после поноћи. Од 2.15 после поноћи до 3.55 часа наступа „Лоадстар”, музичко-продукцијски трио из Бристола, а од 4 до 6 часова је „Technique Интернатионал Соунд”, односно Andy Wright, Бењамин Wiggett и Симон Bassline Smith.

Први фествалски дан на Денс арени почње у 21 час, а за микс-пултом до 22 часа наћи ће се новосађани Душан Николић и Runy. Након њих, од 22 до 23.30 часова наступа регионална звезда из Хрватске – ди-џеј Јоцк, а од 23.30 до 1 сат после поноћи с фановима електрозвука дружиће се Анастасија Кристенсен из Данске. После тога, до 2.30 после поноћи на Денс арени наступа Амели Ленс, Белгијанка која тек осваја техносцену, а од 2.30 до 4 је немачки ди-џеј и продуцент Бен Клок, добитник Би-Би-Сијеве награде за најбољи микс године. Од 4 часа је ди-џеј сет „Адам Bеyеr б2б Ида Енгберг”, а први техно брачни пар с публиком ће се дружити до 6 часова, након чега ће лаку ноћ, или пак добро јутро егзиташима на Денс арени пожелети техноиноватор Richie Hawtin.


Стиже више од 55.000 туриста

Нови Сад ће овог викенда угостити још један цео град састављен од 55.000 туриста из преко 70 земаља света који стижу на Егзит, фестивал познат по томе што посетиоци на једном месту могу уживати у најразличитијим музичким жанровима, као и многобројним радионицама, а доступно им је више од 40 музичких бина и зона. Осим три највеће бине, треба посетити и Експлозив, Реге, Латино стејџеве, али и Но Слип Нови Сад, Гаиа Experiment Транце Стаге, Урбан Баг, Радио АС ФМ, Диско-зону, Кокта Битс & Бас, Pachamama World Chill-Inn Стаге, као и Крафт стрит и друге интересантне зоне. Егзиташи ће добити прилику да се опробају у балансирању на деблу, пилотирању дроном и екстремним спортовима. На располагању ће им бити и професионални шминкери, док ће Наргила чил зона донети дух Блиског истока, а у Мобилном планетаријуму посетиоци ће се упознати с космосом.


На Адико Фјужн стејџу  од 21 до 21.40 часова наступа домаћи састав „Битипатиби”, један од најслушанијих у региону, а 15 минута касније на сцену ће изаћи авангардни извођач Горан Трајкоски из Македоније, који ће се с публиком дружити до 22.40. Електро-акустични поп бенд „Дитур” наступа од 23.10 до 23.55 часа, а након њих од 25 минута после поноћи до 1.15 је Марко Луис, син познатог певача Љубише Стојановића Луиса. Авангардна поп звезда у успону, Севдализа, која је рођена у Ирану и тренутно живи у Холандији, представиће се фестивалској публици од 1.40 до 2.40. Након тога на Адико Фјужн stеjyu чуће се мало тврђи звук јер од 3 сата после поноћи до 4 наступа „Ритам нереда”. После њих, долази још један домаћој и регионалној публици познат бенд, „Гоблини”, који насупају од 4.25 до 5.45 часова.

Више информација о комплетном програму, као и о сатницама, налази се на сајту www.exitfest.org, а организатори напомињу да су сатнице и програм подложни променама.

Званично средство плаћања на Егзит је искључиво фестивалска платна картица Адико банке, која је доступна на неколико пунктова на Тврђави као и у кампу. Куповина хране, пића и сувенира обављаће се картицом, а сви који је региструју, оствариће до 16 одсто попуста на сва пића на Егзитовим шанковима.

Ј. Вукашиновић и С. Ковач

Шаторе подигли млади из Ирана, Турске, Холандије...

Припреме за прославу Егзитовог пунолетства приводе се крају. Капије Петроварадинске тврђаве отварају се сутра увече, а фестивал ће трајати до недеље, 15. јула.

Иако је Егзитов камп отворен пре два дана, 10. јула, већи део капацитета од 4.000 места још увек није попуњен. Ако изузмемо кампере из региона, до сада су најбројнији гости из европских земаља попут Швајцарске, Немачке, Француске и Холандије, а има и оних који су допутовали чак из Турске, Индије и Ирана. Домаћини кампа су нам објаснили да највећу гужву очекују данас, на дан отварања фестивала, када им долазе најмасовније туре.

Већина гостију из иностранства с којима је екипа „Дневника”  разговарала, први пут је у Новом Саду и Србији, и признали су нам да очекују незабораван провод, како на Тврђави, тако и у кампу.

Млада инжењерка архитектуре из Ирана Малихе Резаи на Егзит је дошла с момком адвокатом, а годишњи одмор искористили су да посете фестивал на Петроварадинској тврђави.

Да љубитељи најважније споредне ствари на свету не би остали ускраћени за велико финале Мундијала, на великом екрану у кампу на Штранду, у окиру „ФИФА World Цуп зоне” биће обезбеђен пренос утакмица

– Управо сте нас ухватили како се спремамо за плажу – кроз осмех нам је рекла Малихе, и признала да још нису обишли град, али да ће то свакако учинити. – Први пут смо у Србији, а на фестивалу очекујем незаборавно искуство.

За разлику од младих Иранаца, Подгоричанин Дејан Пајовић на Егзит је већ долазио, али је због посла пропустио prеthodnih неколико издања званично најбољег европског великог фестивала.

– Очекујем да ћу се добро забавити, плесати, али и да ћу упознати ону праву – рекао нам је тридесетдвогодишњи Дејан, који, иако не слуша ту врсту музике, неће пропустити концерт Грејс Џонс на мејн stеjyu јер је она ипак велика арт-поп икона. – Нисам баш неки љубитељ електронске музике, али мислим да ће Соломон направити добру журку.

Да љубитељи најважније споредне ствари на свету не би остали ускраћени за велико финале Мундијала, на великом екрану у окиру „ФИФА World Цуп зоне” биће обезбеђен пренос утакмица.

– Камп је предиван, има доста хладовине, мислим да ћемо се добро провести у Новом Саду – очекују момци из Франуске, а Валентин Микол жељно ишчекује финале Светског првнства у фудбалу.

Он прогнозира  да ће се Француска у завршници састати с репрезентацијом Хрватске. 

Док гости полако пристижу на Штранд, дежурне екипе Хитне помоћи и полиције већ су се распоредиле по кампу, а о гостима ће бинути особље рецепције, као и волонтери. Камперима је на располагању разноврсна понуда хране и пића, а доступни су им и забавни садржаји с различитим радионицама. Посетиоци који немају својшатор, у кампу га могу изнајмити с различитом опремом, у зависности од дубине yеpa и потреба.

Егзитов камп на Штранду биће отворен до уторка, 17. јула, када ће посетиоци спаковати кофере и поћи својим кућама или пак на неке фестивале у окружењу.

Ј. Вукашиновић и С. Ковач


ЈГСП ТОКОМ ЕГЗИТА ПОВЕЋАВА БРОЈ ПОЛАЗАКА КА ТВРЂАВИ

Ванредна линија до кампа на Штранду



Током Егзита, Јавно градско саобраћајно предузеће „Нови Сад” ће због већег прилива туриста увести ванредну линију која ће од кампа на Штранду до Тврђаве саобраћати од 12. до 15. јула, односно од 13. до 16. јула у супротном смеру. Аутобуси ће бити посебно обележени натписом „Егзит фест” и кретаће на сваких 40 минута. Возила ЈГСП-а ће од кампа на Штранду до Тврђаве саобраћати од 18 часова све до поноћи, а заустављаће се само на редовном аутобуском стајалишту у Улици Жарка Зрењанина, испред Бановине. Аутобуси ће кретати од окретнице на Штранду, одакле ће ићи Фрушкогорском улицом, Булеваром цара Лазара, Стражиловском, Улицом Жарка Зрењанина, Булеваром Михајла Пупина, до Варадинског моста, одакле ће стизати до Трга Владике Николаја.

У супротном смеру путници ће моћи да се враћају ка кампу на Штранду аутобусом који ће, почевши од 2 часа иза поноћи до 6 ујутру полазити такође на сваких 40 минута. Од Трга Владике Николаја аутобуси ће до окретнице на Штранду ићи Кејом Скојеваца до Варадинског моста, одакле ће ићи Булеваром Михајла Пупина, Улицом Жарка Зрењанина, Стражиловском, Булеваром цара Лазара и Фрушкогорском. У том правцу аутобуси ће се заустављати такође само на стајалишту у Улици Жарка Зрењанина, испред Скупштине града, напомињу у ЈГСП-у. 

Такође, то предузеће уводи и ванредне поласке у 3.30 и 4 часа на линијама 3 и 9, а аутобуси ће у тим терминима саобраћати редовним трасама.   

 В. Б.


Егзиташи креирају јединствени мурал од лименки

 

Посетиоци овогодишњег Егзита имаће прилику да креирају јединствени уметнички мурал од искоришћених лименки, уз помоћ инсталације „Пикселата”, дуге шест метара. То је пројекат шпанских дизајнера, који предвиђа да уметничко дело настаје бојењем и убацивањем лименке у prеthodno припремљену конструкцију. На тај начин доприноси се рециклажи лименки, које је у потпуности могуће рециклирати и употребити поново након 60 дана.

Из „Рецан фондације”, која се бави рециклажом лименки, поручују да је она најпогоднија амбалажа јер је лагана, несаломива и може се безброј пута рециклирати.

До сада су се у креирању еколошких мурала опробали посетиоци Егзитових фестивала у Босни, Румунији и Хрватској. Инсталација „Пикселата” налази се у Опенс зони и омогућиле су је „Рецан” и Егзит фондација.

М. Ра.

Аутор:
Пошаљите коментар
Сутра почиње "Егзит"

Сутра почиње "Егзит"

11.07.2018. 16:08 16:21