Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Baletski spektakl Sergeja Polunjina na otvaranju Egzita

11.07.2018. 21:03 20:47
Piše:
Foto: U više od 20 šlepera na Tvrđavu su dopremljene bine i oprema Foto: R. Hadžić

Pripreme za proslavu Egzitovog punoletstva privode se kraju. Kapije Petrovaradinske tvrđave otvaraju se sutra uveče, a festival će trajati do nedelje, 15. jula.

Za razliku od kampa, gde je atmosfera izuzetno opuštena, na Tvrđavi je kao na gradilištu. Naša ekipa se jedva probila do festivalskog prostora, gde su nas dočkali užurbani radnici i mehanizacija. Konstrukcije glavnih bina su bile postavljene, a tokom naše posete na mejn stejyu testiran je zvuk.

U više od 20 šlepera na Tvrđavu su dopremljene bine i oprema. Organizatori su najavili do sada najobimniju produkciju na mejn stejyu, uz mnoštvo LED ekrana, najnovijih rasvetnih uređaja i scenskih efekata. Novo ruho dobiće i već impresivna Dens arena, koja će biti veća nego lane, a konstrukciju će upotpuniti rekordnih 1.142 LED panela. Savremeni „Meyer MILO” sistem sa 110 zvučnih kutija, i sedam najsavremenijih lasera obezbediće posetiocima nezaboravno audio-vizuelno iskustvo.

U više od 20 šlepera na Tvrđavu su dopremljene bine i oprema 

Program na glavnoj festvalskoj bini večeras otvaraju poznate novosadske „Frajle”, koje će nastupiti od 20 do 21 čas, a nakon njih od 21 do 22.30 pred publiku izlazi još jedna dama, poznata kantautorka LP, koju mnogi smatraju modernom verzija Džonija Keša. Rođena Njujorčanka, Laura Pergolizi talenat je dokazala singlom „Lost On You”, koji ima više od 260 miliona „YouTube” pregleda.

Ceremonija otvaranja 18. Egzita, zvanično najboljeg evropskog festivala, počinje u 22.40 i trajaće do 23 časa, a kako je najavljeno, publiku očekuje pravi muzičko-scenski performans inspirisan slobodom. Na mejn stejyu nastupiće jedna od najvećih baletskih zvezda današnjice igrač, glumac i koreograf Sergej Polunjin, koji je nedavno izjavio da jedva čeka nastup na Egzitu jer je ovogodišnja tema festivala, sloboda, u potpunosti u skladu s njegovim umetničkim senzibilitetom. Ceremoniju otvaranja režirala je mlada novosadska rediteljka Sonja Petrović, a Polonjinu će se na sceni pridružiti više od 40 izvođača, kao i „Almazijan simfoni orkestar”, na čijem čelu je jermenski violinista Hačatur Almazijan.


Dom zdravlja „Novi Sad” na tvrđavi

 

Kao najveća ustanova primarne zdravstvene zaštite u Srbiji, Dom zdravlja „Novi Sad” će se posetiocima najboljeg evropskog festivala Egzit predstaviti s dve službe na Petrovaradinskoj tvrđavi. U okviru Savetovališta za mlade, stručnjaci će deliti promo-materijal o bolestima zavisnosti i biti na raspolaganju za odgovore na sva pitanja u okviru unapređenja reproduktivnog zdravlja mladih, kao i prevencije svih bolesti zavisnosti, od narkomanije, kockanja, alkoholizma do interneta. Kao vid prevencije polnih bolesti, zdravstveni radnici deliće kondome.

Preventivni centar će delovati u domenu edukacije mladih i ukazivanje na štetnosti pušenja, promovišući zdrave stilove života. Ekipe će biti na raspolaganju svakog dana od 17 do 21 čas. 

I. M.


Nakon muzičko-scenskih nastupa, na Tvrđavi se očekuje tradicionalni vatromet, posle kojeg na glavnu binu stiže Fiver Rej, odnosno Karin Drejer, čiji će nastup trajati od 23.30 do 35 minuta posle ponoći. Posle nje, na mejn stejy će izaći hip-hop zvezde „Migosi”, koji će se s publikom družiti do 2 sata posle ponoći. Od 2.15 posle ponoći do 3.55 časa nastupa „Loadstar”, muzičko-produkcijski trio iz Bristola, a od 4 do 6 časova je „Technique International Sound”, odnosno Andy Wright, Benjamin Wiggett i Simon Bassline Smith.

Prvi festvalski dan na Dens areni počnje u 21 čas, a za miks-pultom do 22 časa naći će se novosađani Dušan Nikolić i Runy. Nakon njih, od 22 do 23.30 časova nastupa regionalna zvezda iz Hrvatske – di-džej Jock, a od 23.30 do 1 sat posle ponoći s fanovima elektrozvuka družiće se Anastasija Kristensen iz Danske. Posle toga, do 2.30 posle ponoći na Dens areni nastupa Ameli Lens, Belgijanka koja tek osvaja tehnoscenu, a od 2.30 do 4 je nemački di-džej i producent Ben Klok, dobitnik Bi-Bi-Sijeve nagrade za najbolji miks godine. Od 4 časa je di-džej set „Adam Beyer b2b Ida Engberg”, a prvi tehno bračni par s publikom će se družiti do 6 časova, nakon čega će laku noć, ili pak dobro jutro egzitašima na Dens areni poželeti tehnoinovator Richie Hawtin.


Stiže više od 55.000 turista

Novi Sad će ovog vikenda ugostiti još jedan ceo grad sastavljen od 55.000 turista iz preko 70 zemalja sveta koji stižu na Egzit, festival poznat po tome što posetioci na jednom mestu mogu uživati u najrazličitijim muzičkim žanrovima, kao i mnogobrojnim radionicama, a dostupno im je više od 40 muzičkih bina i zona. Osim tri najveće bine, treba posetiti i Eksploziv, Rege, Latino stejdževe, ali i No Slip Novi Sad, Gaia Experiment Trance Stage, Urban Bag, Radio AS FM, Disko-zonu, Kokta Bits & Bas, Pachamama World Chill-Inn Stage, kao i Kraft strit i druge interesantne zone. Egzitaši će dobiti priliku da se oprobaju u balansiranju na deblu, pilotiranju dronom i ekstremnim sportovima. Na raspolaganju će im biti i profesionalni šminkeri, dok će Nargila čil zona doneti duh Bliskog istoka, a u Mobilnom planetarijumu posetioci će se upoznati s kosmosom.


Na Adiko Fjužn stejdžu  od 21 do 21.40 časova nastupa domaći sastav „Bitipatibi”, jedan od najslušanijih u regionu, a 15 minuta kasnije na scenu će izaći avangardni izvođač Goran Trajkoski iz Makedonije, koji će se s publikom družiti do 22.40. Elektro-akustični pop bend „Ditur” nastupa od 23.10 do 23.55 časa, a nakon njih od 25 minuta posle ponoći do 1.15 je Marko Luis, sin poznatog pevača Ljubiše Stojanovića Luisa. Avangardna pop zvezda u usponu, Sevdaliza, koja je rođena u Iranu i trenutno živi u Holandiji, predstaviće se festivalskoj publici od 1.40 do 2.40. Nakon toga na Adiko Fjužn stejyu čuće se malo tvrđi zvuk jer od 3 sata posle ponoći do 4 nastupa „Ritam nereda”. Posle njih, dolazi još jedan domaćoj i regionalnoj publici poznat bend, „Goblini”, koji nasupaju od 4.25 do 5.45 časova.

Više informacija o kompletnom programu, kao i o satnicama, nalazi se na sajtu www.exitfest.org, a organizatori napominju da su satnice i program podložni promenama.

Zvanično sredstvo plaćanja na Egzit je isključivo festivalska platna kartica Adiko banke, koja je dostupna na nekoliko punktova na Tvrđavi kao i u kampu. Kupovina hrane, pića i suvenira obavljaće se karticom, a svi koji je registruju, ostvariće do 16 odsto popusta na sva pića na Egzitovim šankovima.

J. Vukašinović i S. Kovač

Šatore podigli mladi iz Irana, Turske, Holandije...

Pripreme za proslavu Egzitovog punoletstva privode se kraju. Kapije Petrovaradinske tvrđave otvaraju se sutra uveče, a festival će trajati do nedelje, 15. jula.

Iako je Egzitov kamp otvoren pre dva dana, 10. jula, veći deo kapaciteta od 4.000 mesta još uvek nije popunjen. Ako izuzmemo kampere iz regiona, do sada su najbrojniji gosti iz evropskih zemalja poput Švajcarske, Nemačke, Francuske i Holandije, a ima i onih koji su doputovali čak iz Turske, Indije i Irana. Domaćini kampa su nam objasnili da najveću gužvu očekuju danas, na dan otvaranja festivala, kada im dolaze najmasovnije ture.

Većina gostiju iz inostranstva s kojima je ekipa „Dnevnika”  razgovarala, prvi put je u Novom Sadu i Srbiji, i priznali su nam da očekuju nezaboravan provod, kako na Tvrđavi, tako i u kampu.

Mlada inženjerka arhitekture iz Irana Malihe Rezai na Egzit je došla s momkom advokatom, a godišnji odmor iskoristili su da posete festival na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Da ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu ne bi ostali uskraćeni za veliko finale Mundijala, na velikom ekranu u kampu na Štrandu, u okiru „FIFA World Cup zone” biće obezbeđen prenos utakmica

– Upravo ste nas uhvatili kako se spremamo za plažu – kroz osmeh nam je rekla Malihe, i priznala da još nisu obišli grad, ali da će to svakako učiniti. – Prvi put smo u Srbiji, a na festivalu očekujem nezaboravno iskustvo.

Za razliku od mladih Iranaca, Podgoričanin Dejan Pajović na Egzit je već dolazio, ali je zbog posla propustio prethodnih nekoliko izdanja zvanično najboljeg evropskog velikog festivala.

– Očekujem da ću se dobro zabaviti, plesati, ali i da ću upoznati onu pravu – rekao nam je tridesetdvogodišnji Dejan, koji, iako ne sluša tu vrstu muzike, neće propustiti koncert Grejs Džons na mejn stejyu jer je ona ipak velika art-pop ikona. – Nisam baš neki ljubitelj elektronske muzike, ali mislim da će Solomon napraviti dobru žurku.

Da ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu ne bi ostali uskraćeni za veliko finale Mundijala, na velikom ekranu u okiru „FIFA World Cup zone” biće obezbeđen prenos utakmica.

– Kamp je predivan, ima dosta hladovine, mislim da ćemo se dobro provesti u Novom Sadu – očekuju momci iz Franuske, a Valentin Mikol željno iščekuje finale Svetskog prvnstva u fudbalu.

On prognozira  da će se Francuska u završnici sastati s reprezentacijom Hrvatske. 

Dok gosti polako pristižu na Štrand, dežurne ekipe Hitne pomoći i policije već su se rasporedile po kampu, a o gostima će binuti osoblje recepcije, kao i volonteri. Kamperima je na raspolaganju raznovrsna ponuda hrane i pića, a dostupni su im i zabavni sadržaji s različitim radionicama. Posetioci koji nemaju svojšator, u kampu ga mogu iznajmiti s različitom opremom, u zavisnosti od dubine yepa i potreba.

Egzitov kamp na Štrandu biće otvoren do utorka, 17. jula, kada će posetioci spakovati kofere i poći svojim kućama ili pak na neke festivale u okruženju.

J. Vukašinović i S. Kovač


JGSP TOKOM EGZITA POVEĆAVA BROJ POLAZAKA KA TVRĐAVI

Vanredna linija do kampa na Štrandu



Tokom Egzita, Javno gradsko saobraćajno preduzeće „Novi Sad” će zbog većeg priliva turista uvesti vanrednu liniju koja će od kampa na Štrandu do Tvrđave saobraćati od 12. do 15. jula, odnosno od 13. do 16. jula u suprotnom smeru. Autobusi će biti posebno obeleženi natpisom „Egzit fest” i kretaće na svakih 40 minuta. Vozila JGSP-a će od kampa na Štrandu do Tvrđave saobraćati od 18 časova sve do ponoći, a zaustavljaće se samo na redovnom autobuskom stajalištu u Ulici Žarka Zrenjanina, ispred Banovine. Autobusi će kretati od okretnice na Štrandu, odakle će ići Fruškogorskom ulicom, Bulevarom cara Lazara, Stražilovskom, Ulicom Žarka Zrenjanina, Bulevarom Mihajla Pupina, do Varadinskog mosta, odakle će stizati do Trga Vladike Nikolaja.

U suprotnom smeru putnici će moći da se vraćaju ka kampu na Štrandu autobusom koji će, počevši od 2 časa iza ponoći do 6 ujutru polaziti takođe na svakih 40 minuta. Od Trga Vladike Nikolaja autobusi će do okretnice na Štrandu ići Kejom Skojevaca do Varadinskog mosta, odakle će ići Bulevarom Mihajla Pupina, Ulicom Žarka Zrenjanina, Stražilovskom, Bulevarom cara Lazara i Fruškogorskom. U tom pravcu autobusi će se zaustavljati takođe samo na stajalištu u Ulici Žarka Zrenjanina, ispred Skupštine grada, napominju u JGSP-u. 

Takođe, to preduzeće uvodi i vanredne polaske u 3.30 i 4 časa na linijama 3 i 9, a autobusi će u tim terminima saobraćati redovnim trasama.   

 V. B.


Egzitaši kreiraju jedinstveni mural od limenki

 

Posetioci ovogodišnjeg Egzita imaće priliku da kreiraju jedinstveni umetnički mural od iskorišćenih limenki, uz pomoć instalacije „Pikselata”, duge šest metara. To je projekat španskih dizajnera, koji predviđa da umetničko delo nastaje bojenjem i ubacivanjem limenke u prethodno pripremljenu konstrukciju. Na taj način doprinosi se reciklaži limenki, koje je u potpunosti moguće reciklirati i upotrebiti ponovo nakon 60 dana.

Iz „Recan fondacije”, koja se bavi reciklažom limenki, poručuju da je ona najpogodnija ambalaža jer je lagana, nesalomiva i može se bezbroj puta reciklirati.

Do sada su se u kreiranju ekoloških murala oprobali posetioci Egzitovih festivala u Bosni, Rumuniji i Hrvatskoj. Instalacija „Pikselata” nalazi se u Opens zoni i omogućile su je „Recan” i Egzit fondacija.

M. Ra.

Autor:
Pošaljite komentar
Sutra počinje "Egzit"

Sutra počinje "Egzit"

11.07.2018. 16:08 16:21