overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Поповић: Предстојећа посета Вучића Москви велика ствар

06.05.2018. 09:41 09:42
Пише:
Извор: Танјуг, Р. Прелић

БЕОГРАД: Предстојећи састанак председника Србије Александра Вучића и руског председника Владимира Путина, дан након његове инаугурације, је велика ствар која показује да они имају изванредан однос, али и показатељ великог значаја који Русија придаје Србији, каже министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

"Он (Вучић) је требао да буде на инаугурацији, али је због prеthodno преузетих обавеза- сусрета са председником Турске (Реџепом Тајипом) Ердоганом, не мозе да присуствује, а велика је ствар што ће одмах после инаугурације, на Дан победе присуствовати, бити заједно са председником Путином", рекао је Поповић гостујући у дневнику РТС-а.

Према његовим речима, незаобилазне теме о којима ће говорити двојица председника биће територијални интегритет Србије а у вези са питањем Косова и Метохије, Република Српска, заштита права Срба у региону као и економске и војне теме.

Како очекује, једна од тема би требало да буде и намера Велике Британије да покрене иницијативу да се седнице СБ УН о Косову одржавају иза затворених врата.

 Британија ће преузети председавање СБ УН следећег месеца,а Поповић истиче да та идеја сигурно неће проћи поред руског вета који ће уследити ако Србија то буде тражила.

"Путин је на прошлом састанку када смо били у Кремљу изразио Вучићу спремност да потпуно подржи Републику Србију по свим питањима која се тичу КиМ, чцак и да се укључи у преговарачки процес ако то Србија буде тражила, али је важно рећи да Србија на свим међународним платформама треба да говори о КиМ", да то питање стално треба да држи отвореним а Савет безбедности УН је право место за тако нешто.

Он је рекао да је инаугурација руског председника изузетан политички догађај.

"Камере целог света сутра ће бити уперене у Кремљ и то је највећи догађај вероватно у последњих неколико година. Долази нива влада, председник Путин ће ових дана да промовише новог или старог-новог премијера... ", каже он.

Истичући да је велика част за Србију што ће на бити присутна на инагурацији.

Подсетио је да је Путин Србији много помогао у последњих 18 година, наводећи његове заслуге у спречавању укидања резолуције 1244, у улагању вета на покушај проглашења Срба геноцидним народом ....

После недавне посете Кини министар Поповић је донео вест да та земља види Србију као тржиште погодно за улагања и развој ИТ сектора, а Слична очекивања има и када је реч о Русији.

"Из Кине долазе заиста позитивни сигнали. На највећем кинеском првом дигиталном самиту где сам присуствовао једини од страних министара поред представника Нигерије, било је много говора о будућности ИТ сектора и о томе да прекогранична сарадња у тој области не постоји, тј. да она мора да буде још интензивнија  јер граница нема. Сигурно је да ће кинеске ИТ компаније долазити још више у Србију".

Како је објаснио, то је процес који ће се одвијати у догледној будућности, у периоду од неколико месеци до неколико година.

Он је навео да је о томе разговарао и са председником највеће кинеске компаније Алибаба и са председником компаније Хуавеи.

Поповић је истакао да су у Србији у последњих неколико месеци веома присутне и руске компаније.

"Долазе, отварају своје развојне центре, ту је и највећа руска ИТ компанија Јандекс и једна од највећих руских компанија Софтлајн са обртом од преко две милијарде долара, а ускоро у Србију долази и компанија Касперски која је најпознатија по сајбербезбедности", истакао је Поповић.

Поводом расправе са председницом владе Србије Аном Брнабић о хрватској сликовници чију садржину је Поповић осудио путем Твитера, поновио је да је његов став јасан и подвукао да га неће променити, али додао да ће рећи више о тој теми након разговора са премијерком.

"Не желим да širrim ову тему даље јер ми је председница владе обећала да ћемо разговарати у четири ока, да ћемо разјаснити. Ја ћу дзентлменски сацекати разговор и мало више ћу после њега да кажем нешто о томе ако буде потребе, али оно што желим да кажем је да је то мој јасан став, нећу га мењати. Он је добар и за Србију и за њене грађане", нагласио је министар.

Аутор:
Пошаљите коментар