clear sky
21°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Цикло туре: Рекреација на бициклу повезује Европу

29.04.2018. 13:16 22:46
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

Пионири организовања бициклистичког туризма односно “цикло тура” на овим просторима су и дугогодишњи бицикистички радници Јадранка Бјелица и Небојша Субић.

Искуство организације врхунских међународних бициклистичких трка, као што су “Трка кроз Војводину” или “Трофеј сајамских градова”, али и одличних школска надметања они су пренели у цикло туризам. Годинама се труде да популаришу бициклизам, како међу децом, тако и међу старијом популацијом. Још од 2006. године организују изузетно занимљиве бициклистичке туре, како по Војводини, тако и по земљама у окружењу. Прво су им се на тим турама придружили пријатељи, а онда се круг из године у годину ширио.

Тако ће бити и ове сезоне. Пролеће је увелико окупало шаренилом боја нашу од зиме успавану равницу, па је време да се изађе у природу. А један од најбољих начина да у природи уживате је на бициклу, каже Јадранка Бјелица председница БК Дубл и директор организације цикло тура.

"Годинама већ имамо одличну сарадњу с туристичким организацијама Војводине и Новог Сада и још док нисмо били на овој атрактивној локацији на Сунчаном кеју 39 они су нас звали да помогнемо цикло туристима који су пролазили кроз наш град. Нови Сад се налази на рути ЕуроВело 6 која прати ток Дунава, а кроз Војводину пролази и ЕуроВело 11 рута. Тако смо дошли на идеју да оснујемо Бајк инфо центар. Сада цикло туристи могу овде да добију најважније корисне информације око смештаја, где да обаве ситне поправке, шта могу да виде у Новом Саду, околини и у Војводини. Имамо огранак и у Бачу, који пружа исте услуге као и ми. Такође, смо успоставили и регионалну сарадњу са земљама у окружењу, па ћемо тако ове године организовати две цико туре", каже Јадранка Бјелица.


Два  коридора иду и кроз Србију

Бициклистички туризам или цикло туризам стидљиво је почео да се промаља пре десетак година и на овим просторима. Донели су га у Војводину и Србију страни туристи жељни новог начина активног одмора, истраживања, али и лагане вожње уз могућност разгледања и дружења. Европска бициклистичка федерација (ЕЦФ) је направила пројекат ЕуроВело (Европска бициклистичка мрежа) који чини мрежа бицилистичких коридора кроз читаву Европу, а тренутно их је 14.

 


Прва промотивна бициклистичка тура је “Крај вода Војводине 2018. ЕуроВело 11 – Тиса” коју организује Бициклистички инфо центар – БК Дубл. Биће организована од 15. до 20. јуна, а тура креће из Титела, а проћи ће и кроз Мошорин, Жабаљ, Нови Бечеј, Сенту, Бечеј и завршиће се у Новом Саду.

"Циљ ове туре је промоција цикло туризма и туристичких потенцијала Војводине, као и активног одмора на бициклу, те здравствени и еколошки аспекти овог вида рекреације. За ову туру могу да се пријаве сви људи добре воље, позитивне енергије и љубитељи вожње бицикла, који желе да се упознају с културним, историјским, природним и гастрономским понудама места кроз која пролази цикло тура."

Веома атрактивна тура биће организована и у августу месецу, а тада ће траса водити до Словачке. “Бајк рута пријатељства” планирана је од Трнаве до Бачког Петровца.

"Приликом обиласка и трасирања стазе за ову цикло туру имали смо састанке и разговоре с представницима Српског културно-информативног центра у Трнави, председником Удружења Срба у Словачкој и с представницима институција и места кроз која рута пролази. Регионалну сарадњу смо успоставили још 2006. године, организацијом цикло туре Нови Сад – Трнава уз свесрдну помоћ Града Новог Сада, Министарства за регионалну сарадњу АПВ, Удружења Срба у Словачкој и Амбасаде  Србије у Словачкој. Том приликом цикло тура је кренула из Новог Сада до Трнаве, 587 км у девет етапа. Повратак  из Трнаве за Нови Сад је обављен  аутобусом Града Новог Сад." 

Након ове туре успостављени су контакти и низ позитивних дешавања и размена.

"Бициклистичка тура није спортско такмичење већ  промотивна, рекреативно-туристичка, масовна акција појединаца, који би на свом путу носили поруке мира, толеранције и међусобне сарадње. Пролазећи кроз регије и места  коначишта, остварују се директни контакти с друштвеним, културним, спортским и другим организацијама и појединцима. Акција се спроводи  по свим Евро стандардима што подразумева обезбеђење смештаја, исхране, возила за багаж, пратећих  служби бициклистичког сервиса, санитетска пратња, аудио и видео медијског праћења …", рекла је Јадранка Бјелица и додала да се све информације налазе на њиховом сајту. 

Г. Маленовић

Аутор:
Пошаљите коментар
ФАНТАСТИЧАН ПРИЗОР Стотине бициклиста на улицама Новог Сада

ФАНТАСТИЧАН ПРИЗОР Стотине бициклиста на улицама Новог Сада

22.04.2018. 18:47 18:51