Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ciklo ture: Rekreacija na biciklu povezuje Evropu

29.04.2018. 13:16 22:46
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Pioniri organizovanja biciklističkog turizma odnosno “ciklo tura” na ovim prostorima su i dugogodišnji bicikistički radnici Jadranka Bjelica i Nebojša Subić.

Iskustvo organizacije vrhunskih međunarodnih biciklističkih trka, kao što su “Trka kroz Vojvodinu” ili “Trofej sajamskih gradova”, ali i odličnih školska nadmetanja oni su preneli u ciklo turizam. Godinama se trude da popularišu biciklizam, kako među decom, tako i među starijom populacijom. Još od 2006. godine organizuju izuzetno zanimljive biciklističke ture, kako po Vojvodini, tako i po zemljama u okruženju. Prvo su im se na tim turama pridružili prijatelji, a onda se krug iz godine u godinu širio.

Tako će biti i ove sezone. Proleće je uveliko okupalo šarenilom boja našu od zime uspavanu ravnicu, pa je vreme da se izađe u prirodu. A jedan od najboljih načina da u prirodi uživate je na biciklu, kaže Jadranka Bjelica predsednica BK Dubl i direktor organizacije ciklo tura.

"Godinama već imamo odličnu saradnju s turističkim organizacijama Vojvodine i Novog Sada i još dok nismo bili na ovoj atraktivnoj lokaciji na Sunčanom keju 39 oni su nas zvali da pomognemo ciklo turistima koji su prolazili kroz naš grad. Novi Sad se nalazi na ruti EuroVelo 6 koja prati tok Dunava, a kroz Vojvodinu prolazi i EuroVelo 11 ruta. Tako smo došli na ideju da osnujemo Bajk info centar. Sada ciklo turisti mogu ovde da dobiju najvažnije korisne informacije oko smeštaja, gde da obave sitne popravke, šta mogu da vide u Novom Sadu, okolini i u Vojvodini. Imamo ogranak i u Baču, koji pruža iste usluge kao i mi. Takođe, smo uspostavili i regionalnu saradnju sa zemljama u okruženju, pa ćemo tako ove godine organizovati dve ciko ture", kaže Jadranka Bjelica.


Dva  koridora idu i kroz Srbiju

Biciklistički turizam ili ciklo turizam stidljivo je počeo da se promalja pre desetak godina i na ovim prostorima. Doneli su ga u Vojvodinu i Srbiju strani turisti željni novog načina aktivnog odmora, istraživanja, ali i lagane vožnje uz mogućnost razgledanja i druženja. Evropska biciklistička federacija (ECF) je napravila projekat EuroVelo (Evropska biciklistička mreža) koji čini mreža bicilističkih koridora kroz čitavu Evropu, a trenutno ih je 14.

 


Prva promotivna biciklistička tura je “Kraj voda Vojvodine 2018. EuroVelo 11 – Tisa” koju organizuje Biciklistički info centar – BK Dubl. Biće organizovana od 15. do 20. juna, a tura kreće iz Titela, a proći će i kroz Mošorin, Žabalj, Novi Bečej, Sentu, Bečej i završiće se u Novom Sadu.

"Cilj ove ture je promocija ciklo turizma i turističkih potencijala Vojvodine, kao i aktivnog odmora na biciklu, te zdravstveni i ekološki aspekti ovog vida rekreacije. Za ovu turu mogu da se prijave svi ljudi dobre volje, pozitivne energije i ljubitelji vožnje bicikla, koji žele da se upoznaju s kulturnim, istorijskim, prirodnim i gastronomskim ponudama mesta kroz koja prolazi ciklo tura."

Veoma atraktivna tura biće organizovana i u avgustu mesecu, a tada će trasa voditi do Slovačke. “Bajk ruta prijateljstva” planirana je od Trnave do Bačkog Petrovca.

"Prilikom obilaska i trasiranja staze za ovu ciklo turu imali smo sastanke i razgovore s predstavnicima Srpskog kulturno-informativnog centra u Trnavi, predsednikom Udruženja Srba u Slovačkoj i s predstavnicima institucija i mesta kroz koja ruta prolazi. Regionalnu saradnju smo uspostavili još 2006. godine, organizacijom ciklo ture Novi Sad – Trnava uz svesrdnu pomoć Grada Novog Sada, Ministarstva za regionalnu saradnju APV, Udruženja Srba u Slovačkoj i Ambasade  Srbije u Slovačkoj. Tom prilikom ciklo tura je krenula iz Novog Sada do Trnave, 587 km u devet etapa. Povratak  iz Trnave za Novi Sad je obavljen  autobusom Grada Novog Sad." 

Nakon ove ture uspostavljeni su kontakti i niz pozitivnih dešavanja i razmena.

"Biciklistička tura nije sportsko takmičenje već  promotivna, rekreativno-turistička, masovna akcija pojedinaca, koji bi na svom putu nosili poruke mira, tolerancije i međusobne saradnje. Prolazeći kroz regije i mesta  konačišta, ostvaruju se direktni kontakti s društvenim, kulturnim, sportskim i drugim organizacijama i pojedincima. Akcija se sprovodi  po svim Evro standardima što podrazumeva obezbeđenje smeštaja, ishrane, vozila za bagaž, pratećih  službi biciklističkog servisa, sanitetska pratnja, audio i video medijskog praćenja …", rekla je Jadranka Bjelica i dodala da se sve informacije nalaze na njihovom sajtu. 

G. Malenović

Autor:
Pošaljite komentar
FANTASTIČAN PRIZOR Stotine biciklista na ulicama Novog Sada

FANTASTIČAN PRIZOR Stotine biciklista na ulicama Novog Sada

22.04.2018. 18:47 18:51