broken clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Породица Ђуркић усељава се у нови дом, деца најсрећнија

13.04.2018. 09:28 09:33
Пише:
Извор: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

НОВИ САД: Седмочлана породица Ђуркић, која је протеклих 14 година живела у бараци на Лиману, усељава се у кућу у Кисачкој улици купљену новцем које је кроз годину дана хуманитаних акција прикупило Удружење грађана “Нови Сад”.

Подсетимо, том ромском брачном пару са петоро деце претило је да остану на улици, јер је земља на којој су живели продата. На иницијативу наставника, ученика и директора ОШ “Жарко Зрењанин”, коју похађају деца Ђуркића као узорни ученици, Удружење грађана “Нови Сад” покренуло је хуманитарну акцију у којој је прикупљено више од милион динара и купљена кућа са двориштем, површине 60 квадрата.

Веома смо узбуђени и једва чекамо да нам осване дан усељења, не знамо да ли ћемо уопште успети да преспавамо од треме, опхрвана је емоцијама Бојана, супруга Предрага Ђуркића и мајка четири девојчице и једног дечака, које је јуче наша екипа затекла у јеку паковања и припрема за усељење у нови дом.

Како даље каже, тога не би било да није школе, од директора и разредних старешина до самих ђака и другара и родитеља наше деце, који су пронашли Удружење грађана “Нови Сад”.

Нисмо имали нигде никог и онда су се они појавили, пружили нам безрезервну подршку и гледали све могуће начине да нам помогну, каже захвална Бојана.

Како објашњава, она и њена породица, без те помоћи, сигурно не би добро прошли, јер је исељење било неминовно, а нису имали опције, пошто, као сакупљачи секундарних сировина живе у тешким условима.

У међувремену, због силних проблема, супруг Предраг је имао и срчани удар прошле године, али су њих двоје, ипак, највише страховали због деце.

Без ове бараке остали бисмо на улици, а Центар за социјални рад мора да ради свој посао и, нажалост, узели би нам децу док се ми не снађемо. А ми нисмо имали одакле да се снађемо. Хтели смо и у подстанаре, али под кирију тешко примају брачни пар са петоро деце. Нико нас није хтео, а и онај ко је хтео тражио је високу кирију коју нисмо могли да плаћамо више од месец-два, каже Бојана Ђуркић.


Фале још само врата

Чланица Удружења грађана “Нови Сад”, Снежана Бујић, која је учествовала у припремању куће у Кисчкој за усељење Ђуркића, поручила је да они који желе још увек могу да допринесу тој хуманитарној акцији нечим што могу и желе да поклоне.

У самој кући, како каже, једино још фале врата за купатило.


Сада, кад је решена животна брига Ђуркића, породици је неизмерно лакнуло и поручују да још увек има добрих људи. Кућом су, кажу, презадовољни, а деца се највише радују купатилу и топлој води, а онда и сопственој соби у којој ће свако имати засебан кревет, као и кухињи и трпезаријском столу. Иако иду у други крај града, она каже да ће деца наставити да похађају ОШ “Жарко Зрењанин”.

Раздаљина нам није проблем, показне карте смо већ средили, а ја ћу их пратити. Можда живимо у тешким условима, али је образовање деце увек било на првом месту, уверава Бојана.

Чланове Удружења грађана “Нови Сад” које стоји иза ове акције, затекли смо јуче у новом дому Ђуркића како спремају и рибају, да би до данас у подне све било спремно. Радови трају још од уторка, како каже волонтерка Снежана Бујић, а, између осталог, у кухињи је постављен ламинат, купатило је комплетно сређено, дечје собе опремљене са два кревета на спрат и још једним обичним, као и писаћим столовима.

Директор ОШ “Жарко Зрењанин”, Жарко Мушицки, објашњава да је идеја о хуманитарној акцији до њега дошла од наставница, а да је иницијативу пренео председнику Удружења грађана “Нови Сад” Горану Бајшанском, који у таквим ацијама, каже, има много више искуства. Новац су заједнички прикупљали на приредбама у школи и другим акцијама.

Иако се баве сакупљањем секундарних сировина и живе у тешким условима, Ђуркићи су успели да породични живот одржавају под контролом, а да им деца буду васпитана, каже Мушицки. Једноставно, наставља Мушицки, то су нормална и деца из добре породице који ће израсти у добре чланове друштва.

Д. Ристић

Аутор:
Пошаљите коментар