broken clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Урбанисти предлажу градњу школа и вртића на Новој Детелинари

11.04.2018. 09:13 09:17
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Планом детаљне регулације подручја између улица Јанка Веселиновића, Стевана Мокрањца, Hayi Рувимове и Веселина Маслеше, који је на јавном увиду до 21. априла, већина простора намењена је за становање.

Између улица Илије Бирчанина и Стевана Мокрањца предвиђено је вишепородично становање, док су средња школа и општеградски центри планирани уз Hayi Рувимову и Веселина Маслеше. У оквиру стамбене зоне предвиђени су и садржаји јавних служби, попут предшколске установе и основне школе, а урбанисти предлажу и да се недостатак простора за паркирање возила реши изградњом јавне гараже.

Капацитет планираних образовних установа треба да задовољи потребе становништва, у складу са пројекцијама демографског развоја, па је предшколска установа планирана за 240 деце, а основна и средња школа за по 600 ученика, и предвиђен је рад у једној смени. Предшколска установа имаће приземље и поткровље или један спрат (П+1, или П+Пк), евнтуално оба (П+1+Пк), док је индекс заузетости парцеле 25 одсто, са толеранцијом до десет одсто више. Планирано је да зграде основне и средње школе имају по два спрата (П+2) и заузимаће 25 одсто парцеле, односно 30. У оквиру школских комплекса предвиђене су фикултурне сале и отворени спортски терени, а интересантно је да урбанисти предлажу да сале у обе школе буду делимично или потпуно укопане, и изнад њих би се налазили отворени терени или пак зелене површине. За комплексе јавних служби, предшколску установу, основну и средњу школу обавезна је израда урбанистичког пројекта.

Трансформација из породичног у вишепородично становање, довела је до велике густине насељености, па становницима, у делу града који је обухваћен планом, највећи проблем представља паркирање, односно недостатак простора за то. Урбанисти као делимично решење предлажу изградњу шестоспратне јавне гараже (П+6), висине до 22 метра, са 400 паркинг места у Улици Стевана Мокрањца 37, 39 и 41. Осим тога, предвиђена су и јавна паркиралишта, индивидуалне гараже и паркинг простори на парцелама корисника, а уколико то није могуће, обавезна је изградња гараже у подруму и то испод целе парцеле, с тим што број подземних етажа није ограничен.

Како се у плану наводи, градњу стамбених и пословних објеката мора да прати изградња саобраћајних површина и комуналне инфраструктуре, па је предвиђена нова кружна раскрсница улица Јанка Веселиновића и Илије Бирчанина, као и бициклистичке стазе и тротоари дуж Стевана Мокрањца и Илије Бирчанина, али и дуж Hayi Рувимове и Јанка Веселиновића.

Комплекс аутоматске телефонске централе, који налази се на углу улица Јанка Веселиновића и Свете Касапиновића, задржава се у садашњем габариту, уз могућност надоградње или тоталне реконструкције, у зависности од потребе корисника. 


Аутоматизована јавна гаража

Интересантно је да су урбанисти оставили могућност да јавна гаража има аутоматизован систем паркирања. Како се у нацрту плана наводи, то подразумева независне, напредне механичко-роботизоване системе, код којих је упаркиравање и испаркиравање појединачног возила аутоматизовано и независно од осталих возила у паркинг систему.

Као предности механичких система паркирања аутомобила у односу на класичне (вожња и мануелно управљања возилом), наводи се то што је процес паркирања потпуно аутоматизован, од уласка у гаражу и остављања возила на тачно означеном месту, до преузимања на истој позицији. За аутоматизоване гараже потребно је мање простора, смањена је емисија штетних гасова и потрошње горива, возила унутар објекта за паркирање су безбедна, нема контакта између возила што смањује могућност међусобног оштећања. Такође, наводи се и да возачи не губе време тражећи паркинг место и свој аутомобил.


План детаљне регулације подручја између улица Јанка Веселиновића, Стевана Мокрањца, Хаџи Рувимове и Веселина Маслеше доступан је на увид до 21. априла и то у згради Скупштине Града Новог Сада, Жарка Зрењанина 2, и на интернет страници. Нацрт плана могуће је погледати, сваког радног дана од 9 до 14 часова и у ЈП „Урбанизам“ на Булевару цара Лазара 3, као и у просторијама МЗ „Детелинара“ у Улици браће Поповић 4. Писане предлоге, примедбе и сугестије заинтересовани треба да, за време трајања јавног увида, доставе Градској управи за урбанизам и стамбене послове, а након тога ће Комисија за планове размотрти предлоге на јавној седници.

Ј. Вукашиновић

Аутор:
Пошаљите коментар