few clouds
11°C
26.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0652
usd
108.1434
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Телемедицина улази у војвођанске болнице

10.04.2018. 08:47 08:51
Пише:
Фото: Dnevnik (Jelena Ivanović)

НОВИ САД: Више од половине становника Војводине умире од кардиоваскуларних болести, а велики удео у томе имају мождани удари. Покрајински секретар за здравство доцент др Зоран Гојковић најављује да ће ускоро заживети програм телемедицине, који ће повезати Клинику за неурологију Клиничког центра Војводине и опште болнице у Војводини, како би лекари могли у сваком тренутку да виде медицинску документацију пацијената у другим градовима и одлуче одмах о даљем начину лечења.

Војводина предњачи по броју кардиоваскуларних болести, а разлози за то су и специфична исхрана богата мастима, мало кретања, шећерна болест. Клинички центар Војводине је једини клинички центар уз Србији, поред Специјалне болнице за неуролошке боелсти „Свети Сава” у Београду, у којем се ради механичка тромбектомија. У питању је најсавременија метода, где радиолози уз помоћ катетера извлаче тромб који је запушио крвни суд у мозгу, наводи покрајински секретар Гојковић и напомиње да је, захваљујући овој методи, бољи резултат лечења, одличан опоравак пацијената, а смањује се смртност, као и инвалидитет пацијената и друге последице шлога.

Како би се што боље развио квалитет лечења, Покрајинска влада издвојила је новац и за набавку ангио-сале, намењену неуролошким и васкуларним пацијентима, која ће бити у Ургентном центру Клиничког центра Војводине.

Када пацијент са знацима и симптомима шлога дође у Ургентни цента, имаће на једном месту комплетну дијагностику и терапију и тако ће бити заокружен цео систем, што је немерљив напредак у односу на досадашње лечење, наводи др Гојковић.


У интересу болесника

Директор Клиничког центра Војводине професор др Петар Сланкаменац каже како ће, захваљујући телемедицини, у истој равни бити и пацијенти који се шлогирају у Новом Саду, као и они који се шлогирају у Сенти. Наиме, лекари из Клиничког центра моћи ће да комуницирају директно с пацијентом у другом месту, погледају налазе и договоре терапију.

Морамо да користимо технолошке могућности које нам дају телемедицина и информатичко увезивање. Брже комуницирање је у интересу пацијената, рекао је др Сланкаменац.


Како би се помогло и општим болница у Војводини у квалитетном лечењу можданог удара, покрајински секретар за здравство каже да су покренули посебан пројекат и програм здравствене заштите, за повезивање интернет везом свих дијагностичких уређаја општих болница са базом у Клиничком центру Војводине.

На тај начин ће моћи да се размењује комплетна медицинска документација, а биће могући и онлајн разговори на територији целе Војводине са специјалним тимом Клинике за неурологију, који ће бити на располагању свакога дана, 24 сата дневно. То ће омогућити знатно бољу координацију и комуникацију доктора и размену искуства, а лекари у општим болницама добијаће помоћ од најискуснијих неуролога КЦВ у припреми пацијената за слање у Нови Сад, као и у давању циљане терапије, објаснио је др Гојковић.

Досадашња пракса подразумевала је да се пацијенти који су доживели мождани удар довозе из општих болница у Нови Сад, где су задржавани уколико је било потребе. Гојковић каже како сада неће бити беспотребног транспорта, што има изузетно велики значај за квалитет и комфор лечења, а значајна је и економска уштеда.


Повезивање Института и нових ангио-сала

Започео је и пројекат повезивања три нове ангио-сале, у Суботици, Сомбору и Зрењанину, са Институтом за кардиоваскуларне болести Војводине у Сремској Каменици, чиме ће се омогућити размена медицинске документације и пружање помоћи пацијентима на даљину.

Телемедицине до сада није било ни у Војводини ни у Србији, мада је било неких покушаја у Београду, али то не функционише. Током ове године почињемо и информатичко повезивање свих клиника у кругу Клиничког центра Војводине, јер не смемо да дозволимо да будемо на зачељу колоне у веку технологије, оценио је др Гојковић.


У оквиру овог процеса потребна је и набавка квалитетније опреме за опште болнице и управо због тога купујемо најновије и најсавременије ЦТ апарате, неопходне да се заокружи овај пројекат. Нове ЦТ апарате добијају опште болнице у Кикинди, Сремској Митровици и Сомбору, али ће из додатних извора финансирања ове године и све остале опште болнице имати или нове ЦТ апарате или ће они апарати које имају бити надограђени хардверском и софтверском опремом, да би се испунили захтеви пројекта, најавио је др Гојковић.

Љ. Петровић

Аутор:
Пошаљите коментар
У војвођанским болницама мање од једне сестре по постељи

У војвођанским болницама мање од једне сестре по постељи

02.04.2018. 19:46 19:49
Магнетне резонанце и ЦТ апарати стижу у војвођанске болнице

Магнетне резонанце и ЦТ апарати стижу у војвођанске болнице

27.03.2018. 10:17 10:21