overcast clouds
22°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Просечна нето плата у зрењанинском "Есексу" биће 90.000 динара

14.03.2018. 13:31 09:52
Пише:
Извор: Tanjug

ЗРЕЊАНИН: Председник Србије Александар Вучић каже да ће у фабрици "Essex Еуропе" у Зрењанину посао наћи 160 људи, да ће просечна нето плата бити 90.000 динара, а за раднике 67.400 динара. 

Председник Републике Србије Александар Вучић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник „ЛС групе” Кристофер Ку и градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић положили су јуче камен темељац за производне погоне јужнокорејске компаније „Есекс”, који ће бити изграђени у Индустријској зони „Југоисток–Ечка”. Prеthodno су градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, председник компаније „Супериор Есекс” Брајан Ким и председник „Есекс Европе” Фредерик Вајсар потписали уговор којим је предвиђено да компанија „Есекс” у зони „Југоисток” заузме простор од седам хектара, а на 15.000 квадратних метара ће изградити погон за производњу емајлиране бакарне жице.

Та јужнокорејска фирма је реномирани произвођач жице за производњу трансформатора, мотора и генератора и један од водећих снабдевача у тој бранши. Инвестицију, вредну 30 милиона евра, подржала је Влада Републике Србије и оцењена је као посебно значајна за државу, а планирано је запошљавање до 200 радника.

– Овде ће бити запослено 160 људи, али ће они имати просечну нето плату од 90.000 динара, од чега радници 67.400. То је нова победа, то је виши степен у инвестирању и захваљујем се нашим корејским пријатељима, уз очекивања да још инвестирају у нашу привреду – нагласио је Александар Вучић. – Звао сам и компанију „Самсунг“ да дође. Овде воле њихове телефоне и ваљда ћу једном и у томе да успем. Желим и „Есексу“ много успеха, да прави профит и зарађује, али и да реинвестира у Србију и да овде уложи још више новца.

Он је оценио да су Банаћани и Зрењанинци добри радници, и да је Србија поносна на инвестицију „Есекса“ у Зрењанин, која износи 30,4 милиона евра, и коју је и држава подржала с 1,6 милионом евра.

– Задовољни смо оним што је учинила локална власт у Зрењанину, али и што је учинила Покрајинска влада за привлачење инвеститора, а ми радимо заједно и због тога има успеха – оценио је Вучић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је да је јучерашње отварање погона те компаније доказ да се у Србији и Војводини одвија ефикасна реиндустријализација. Он је додао да је у последњих десет дана присуствовао отварању две велике компаније, и поручио да је у плану отварање нових погона попут компаније „Есекс” у Зрењанину, у којем ће бити запослено много наших људи.

Задовољни смо оним што је учинила локална власт у Зрењанину, али и што је учинила Покрајинска влада за привлачење инвеститора, а ми радимо заједно и због тога има успеха(Александар Вучић)

Мировић је додао да је индустријска производња у Војводини током прошле године порасла 7,7 одсто, те да је пад незапослености у читавој Србији све израженији, нагласивши да је незапосленост у Средњобанатском управном округу смањена готово 17,8 одсто, као и да ће Зрењанин поново постати један од главних покретача привреде у Војводини и Србији.

– Довољно говори чињеница да је само током прошле године у Зрењанину отворено нових 3.000 радних места, као и податак да на месту на којем смо сада, можемо понудити потенцијалним инвеститорима 550 хектара градског грађевинског земљишта – изјавио је градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић. – На тај начин се Зрењанин сврстава у добра места за инвестирање. Један од резултата таквог рада је и ово наше окупљање.

Отварање погона Есекса доказ је да се у Србији и Војводини одвија ефикасна реиндустријализација(Игор Мировић)

Он се захвалио људима из „Есекса“ што су препознали Зрењанин, али и Србију, као добро место за инвестирање јер, како је оценио, узалуд би се челници на локалу трудили када не би имали добро окружење и државну подршку.

Председник „ЛС групе” Кристофер Ку казао је да та фирма послује на више од 100 локација, као и да има своје огранке у 25 земаља света у којима запошљава преко 3.000 људи.

– Велика ми је част што данас прослављамо партнерство између дивне Србије, „ЛС групе” и компаније „Есекс”. ЛС данас покреће нашу прву и једину локацију у Србији – рекао је Ку.

Велика ми је част што данас прослављамо партнерство између дивне Србије, „ЛС групеи компанијеЕсекс”. ЛС данас покреће нашу прву и једину локацију у Србији(Кристофер Ку)

Јужнокорејску делегацију је на састанку с председником Србије предводио заменик шефа мисије амбасаде Јужне Кореје у Србији Хјунсу Јун, а у делегацији инвеститора били су председник „ЛС групе” Кристофер Ку, председник „ЛС корпа” Кен Ли, председник компаније „Супериор Есекс” Брајан Ким и председник „Есекс Европе” Фредерик Вајсар. У име корејске Агенције за промоцију трговине и улагања (КОТРА) присуствовали су директор Сунги Ли и аналитичар тржишта Михаило Павловић.

 

Биће брзих путева према Београду и Новом Саду

Приликом јучерашње посете Зрењанину председник Србије Александар Вучић потврдио је да држава, у сарадњи с Покрајином и локалном самоуправом у Зрењанину, веома брзо креће у велики подухват изградње брзих путева Зрењанин – Нови Сад у дужини од 50 километара и Зрењанин–Београд у дужини од 56 километара.

– У разговору с овим дивним људима који су ме дочекали обећао сам, видећете и пре него што очекујете, ти путеви биће завршени – најавио је Вучић, истичући да је инвестиција вредна најмање 200 милиона евра, и да ће највећи терет поднети републичка каса.

Он је оценио да је Банат до сада заостајао за Сремом и Бачком и да ће се то у наредном прериоду поправити, посебно у погледу средњег и северног Баната, који су највише развојно заостајали за Београдом, али и другим деловима Војводине.




Представницима локалне самоуправе поручио је да се види шта се дешава са ценом грејања и са водом у Зрењанину, а свим грађанима и инвеститорима обећао је да ће се Србија залагати за мир и стабилност у региону.



Председник је најавио у Зрењанину још радних места и не само у Зрењанину већ и у осталим градовима у Банату, како би се тај део равномерно развијао са осталим деловима Војводине и Србије.

Ж. Балабан

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић отвара јужнокорејску фабрику Есекс у Зрењанину

Вучић отвара јужнокорејску фабрику Есекс у Зрењанину

12.03.2018. 09:32 09:39