Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Prosečna neto plata u zrenjaninskom "Eseksu" biće 90.000 dinara

14.03.2018. 13:31 09:52
Piše:
Izvor: Tanjug

ZRENJANIN: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će u fabrici "Essex Europe" u Zrenjaninu posao naći 160 ljudi, da će prosečna neto plata biti 90.000 dinara, a za radnike 67.400 dinara. 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik „LS grupe” Kristofer Ku i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić položili su juče kamen temeljac za proizvodne pogone južnokorejske kompanije „Eseks”, koji će biti izgrađeni u Industrijskoj zoni „Jugoistok–Ečka”. Prethodno su gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, predsednik kompanije „Superior Eseks” Brajan Kim i predsednik „Eseks Evrope” Frederik Vajsar potpisali ugovor kojim je predviđeno da kompanija „Eseks” u zoni „Jugoistok” zauzme prostor od sedam hektara, a na 15.000 kvadratnih metara će izgraditi pogon za proizvodnju emajlirane bakarne žice.

Ta južnokorejska firma je renomirani proizvođač žice za proizvodnju transformatora, motora i generatora i jedan od vodećih snabdevača u toj branši. Investiciju, vrednu 30 miliona evra, podržala je Vlada Republike Srbije i ocenjena je kao posebno značajna za državu, a planirano je zapošljavanje do 200 radnika.

– Ovde će biti zaposleno 160 ljudi, ali će oni imati prosečnu neto platu od 90.000 dinara, od čega radnici 67.400. To je nova pobeda, to je viši stepen u investiranju i zahvaljujem se našim korejskim prijateljima, uz očekivanja da još investiraju u našu privredu – naglasio je Aleksandar Vučić. – Zvao sam i kompaniju „Samsung“ da dođe. Ovde vole njihove telefone i valjda ću jednom i u tome da uspem. Želim i „Eseksu“ mnogo uspeha, da pravi profit i zarađuje, ali i da reinvestira u Srbiju i da ovde uloži još više novca.

On je ocenio da su Banaćani i Zrenjaninci dobri radnici, i da je Srbija ponosna na investiciju „Eseksa“ u Zrenjanin, koja iznosi 30,4 miliona evra, i koju je i država podržala s 1,6 milionom evra.

– Zadovoljni smo onim što je učinila lokalna vlast u Zrenjaninu, ali i što je učinila Pokrajinska vlada za privlačenje investitora, a mi radimo zajedno i zbog toga ima uspeha – ocenio je Vučić.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je jučerašnje otvaranje pogona te kompanije dokaz da se u Srbiji i Vojvodini odvija efikasna reindustrijalizacija. On je dodao da je u poslednjih deset dana prisustvovao otvaranju dve velike kompanije, i poručio da je u planu otvaranje novih pogona poput kompanije „Eseks” u Zrenjaninu, u kojem će biti zaposleno mnogo naših ljudi.

Zadovoljni smo onim što je učinila lokalna vlast u Zrenjaninu, ali i što je učinila Pokrajinska vlada za privlačenje investitora, a mi radimo zajedno i zbog toga ima uspeha(Aleksandar Vučić)

Mirović je dodao da je industrijska proizvodnja u Vojvodini tokom prošle godine porasla 7,7 odsto, te da je pad nezaposlenosti u čitavoj Srbiji sve izraženiji, naglasivši da je nezaposlenost u Srednjobanatskom upravnom okrugu smanjena gotovo 17,8 odsto, kao i da će Zrenjanin ponovo postati jedan od glavnih pokretača privrede u Vojvodini i Srbiji.

– Dovoljno govori činjenica da je samo tokom prošle godine u Zrenjaninu otvoreno novih 3.000 radnih mesta, kao i podatak da na mestu na kojem smo sada, možemo ponuditi potencijalnim investitorima 550 hektara gradskog građevinskog zemljišta – izjavio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. – Na taj način se Zrenjanin svrstava u dobra mesta za investiranje. Jedan od rezultata takvog rada je i ovo naše okupljanje.

Otvaranje pogona Eseksa dokaz je da se u Srbiji i Vojvodini odvija efikasna reindustrijalizacija(Igor Mirović)

On se zahvalio ljudima iz „Eseksa“ što su prepoznali Zrenjanin, ali i Srbiju, kao dobro mesto za investiranje jer, kako je ocenio, uzalud bi se čelnici na lokalu trudili kada ne bi imali dobro okruženje i državnu podršku.

Predsednik „LS grupe” Kristofer Ku kazao je da ta firma posluje na više od 100 lokacija, kao i da ima svoje ogranke u 25 zemalja sveta u kojima zapošljava preko 3.000 ljudi.

– Velika mi je čast što danas proslavljamo partnerstvo između divne Srbije, „LS grupe” i kompanije „Eseks”. LS danas pokreće našu prvu i jedinu lokaciju u Srbiji – rekao je Ku.

Velika mi je čast što danas proslavljamo partnerstvo između divne Srbije, „LS grupei kompanijeEseks”. LS danas pokreće našu prvu i jedinu lokaciju u Srbiji(Kristofer Ku)

Južnokorejsku delegaciju je na sastanku s predsednikom Srbije predvodio zamenik šefa misije ambasade Južne Koreje u Srbiji Hjunsu Jun, a u delegaciji investitora bili su predsednik „LS grupe” Kristofer Ku, predsednik „LS korpa” Ken Li, predsednik kompanije „Superior Eseks” Brajan Kim i predsednik „Eseks Evrope” Frederik Vajsar. U ime korejske Agencije za promociju trgovine i ulaganja (KOTRA) prisustvovali su direktor Sungi Li i analitičar tržišta Mihailo Pavlović.

 

Biće brzih puteva prema Beogradu i Novom Sadu

Prilikom jučerašnje posete Zrenjaninu predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da država, u saradnji s Pokrajinom i lokalnom samoupravom u Zrenjaninu, veoma brzo kreće u veliki poduhvat izgradnje brzih puteva Zrenjanin – Novi Sad u dužini od 50 kilometara i Zrenjanin–Beograd u dužini od 56 kilometara.

– U razgovoru s ovim divnim ljudima koji su me dočekali obećao sam, videćete i pre nego što očekujete, ti putevi biće završeni – najavio je Vučić, ističući da je investicija vredna najmanje 200 miliona evra, i da će najveći teret podneti republička kasa.

On je ocenio da je Banat do sada zaostajao za Sremom i Bačkom i da će se to u narednom preriodu popraviti, posebno u pogledu srednjeg i severnog Banata, koji su najviše razvojno zaostajali za Beogradom, ali i drugim delovima Vojvodine.




Predstavnicima lokalne samouprave poručio je da se vidi šta se dešava sa cenom grejanja i sa vodom u Zrenjaninu, a svim građanima i investitorima obećao je da će se Srbija zalagati za mir i stabilnost u regionu.



Predsednik je najavio u Zrenjaninu još radnih mesta i ne samo u Zrenjaninu već i u ostalim gradovima u Banatu, kako bi se taj deo ravnomerno razvijao sa ostalim delovima Vojvodine i Srbije.

Ž. Balaban

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić otvara južnokorejsku fabriku Eseks u Zrenjaninu

Vučić otvara južnokorejsku fabriku Eseks u Zrenjaninu

12.03.2018. 09:32 09:39