few clouds
9°C
20.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Могућ компромис, не и понижење и урушавање државе

14.03.2018. 11:47 09:37
Пише:
Фото: Tanjug

Председник Србије Александар Вучић рекао је након састанка с помоћником државног секретара САД за Европу и Евроазију Весом Мичелом да је ситуација око Косова и Метохије највећа препрека на европском путу Србије, и да је Београд зато спреман да разговара о могућим компромисима.

– Али, ма колико мала, ма колико Србија била небитна за велике силе, можемо да прихватимо једино компромисно решење, али понижење сопственог народа и урушавање сопствене државе не можемо – навео је Вучић, и приметио да је сваки компромис тежак, али да то „морају да прихвате и друга и трећа страна”.

Категоричан је да не постоји ниједан међународни правни акт који може оправдати формирање оружаних снага Косова.

– Не постоји и не може да га измисли нико ни у САД, ни у ЕУ. У складу с Војнотехничким споразумом из Куманова, никакве војне снаге Косова не могу да постоје, само Кфор може да постоји – поручио је председник Србије.

Мичел је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да Сједињене Државе подржавају дијалог Београда и Приштине, и позвао обе стране да спроведу све обавезе које су преузеле. Помоћник државног секретара, коме је то прва посета Балкану од ступања на дужност, истакао је да се радује сарадњи с председником Вучићем да би се испунили заједнички циљеви. Тврди и да „Косово има право да формира професионалне снаге које ће се бавити безбедношћу и које би укључиле и косовске Србе”.

Вучић је истовремено подсетио на то да ни Резолуција 1244 СБ УН не предвиђа албанске војне снаге, већ говори само враћању српских снага безбедности.

– Ја зато питам све наше госте да наведу један члан, параграф који даје за право било коме да такву војску формира – казао је Вучић. – Они то заснивају на томе што су признали независност Косова, Американци према томе имају посебан однос и посебне везе с Косовом, и пошто их признају, сматрају да имају право да формирају снаге безбедности.

Србија је из Бриселског споразума испунила све своје обавезе. Да Срби нису испунили било шта из договора, нашли би се под огромним притиском

Додајо је да „Србија не мисли тако о томе, супротставља се и супротстављаће се и даље”, и то је, каже, и Мичелу „пренео недвосмислено”.

– Мој је посао да штитим наше интересе и да говорим у складу са законом, а осим тога, не мислим да би такав потез допринео било чијој стабилности у региону – закључио је Вучић.

Уједно је подвукао да људи треба да буду свесни тога да без Американаца не може бити решен ни косовски проблем, ни многи други у региону.

– Тако да, ако неко мисли да је то могуће без уплива америчке стране или да се не питају ништа – то је наивно и неодговорно – приметио је Вучић.

Српски председник је предочио да две државе имају различите ставове о КиМ, али и да је званичник Стејт департмента „саслушао оно што Србија има да каже, а можда и разумео”. Америчком дипломати пренео је да је „готово уверен” у то да Приштина неће спровести Бриселски споразум, односно формирање ЗСО.

– Албанци су имали само једну обавезу која проистиче из међународноправног уговора, а то је успостављање Заједнице српских општина. Они ту једину обавезу нису испунили. ЕУ и САД знају за то и захвалан сам што је Мичел рекао да је важно да та обавеза буде испуњена – нагласио је Вучић, уз опаску да од тог посла нема ништа јер, да су Албанци хтели да га испуне у prеthodnih пет година, то би и урадили, „а нису мрднули прстом”.

Подсетио је на то да је Србија из Бриселског споразума испунила све своје обавезе – питање правосуђа, полиције на северу Косова, цивилне заштите, телекомуникација. Да Срби нису испунили било шта из договора, истакао је, они би се нашли под огромним притиском.

– С великом пажњом и надом ћемо наставити да радимо с Мичелом и на очувању мира и стабилности на Балкану и решавању свих тешких питања – истакао је Вучић, додајући да је сваки изгубљени дан – изгубљен не само за међународну заједницу већ и за грађане Србије.


Рекао сам Мичелу: Побеђиваћу докле хоћу

– Србија је демократска земља, помоћник америчког државног секретара Вес Мичел добродошао и има право да се састане с ким хоће, па и с опозицијом – рекао је Вучић. – Што се тиче победа на изборима, ни господин Мичел, ни још стотине њих не може да им помогне јер морате да имате политику, а не да буде политика – све ће бити бесплатно у једној земљи – рекао је Вучић.

Он је, међутим, истакао да верује да је Мичел само дошао „да чује све, ништа друго”.

– Рекао сам Мичелу, као што сам рекао и у Србији стотину пута, сваки пут на сваким изборима сам их побеђивао све убедљивије. Побеђивао бих их и побеђиваћу докле год будем хтео, али неће бити они ти који ће мене победити, него ћу се сам склонити када будем схватио да је дошло време за неке млађе, боље и способније. То време није уопште далеко, зато што мислим да смо, сем Косова, многе важне ствари у земљи урадили – навео је председник Србије.


Сусрет с Мичелом је, приметио је, значајан и представља корак напред јер је он показао поштовање према Србији, „с обзиром на то да смо се неретко суочавали с другачијим примерима”. Захвалио је Мичелу на посети Србији, и истакао да је с њим имао добар и отворен разговор, који је био садржајан и да су обухваћена сва питања која су важна за Србе и за однос Србије и САД. Поручио је да Србија жели добре и још боље односе са САД, и изразио наду да ће Вашингтон подржати компромисе.

И Мичел је потврдио да је с Вучићем имао добар и отворен разговор, и поручио да Сједињене Државе подржавају дијалог Београда и Приштине. Позвао је обе стране да спроведу све обавезе које су преузеле. Указао је и на то да Сједињене Државе подржавају трансформацију косовских безбедносних снага у професионалну војску. Како је објаснио, Косово има право да формира професионалне снаге које ће се бавити безбедношћу, и додао да то не би била никаква претња Србији и Србима.


Старо партнерство

Мичел је рекао да је партнерство Србије и САД веома старо и да су две земље биле савезнице у два светска рата.

– Прошло је сто година од када су САД стале уз Србију и подржале је у борби у Првом светском рату. Тада се на Белој кући завијорила застава Србије као симбол солидарности са савезницима и Вудро Вилсон је тада сваког Американца замолио да се моли за српски народ – подсетио је Мичел.

Указао је на то да су стотине хиљада Срба емигрирале и тиме обогатиле културу САД, али и да америчке компаније запошљавају 18.000 радника у Србији и да помажу Србији да буде конкурентна. САД су дале милијарду долара помоћи за десет година, а активна је, напомиње, и војна сарадња двеју држава.

– Желимо да вратимо блискост и сарадњу која је била део заједничке историје – тврди Мичел.


– САД желе да помогну да се пронађе једно велико решење за које сматрам и разумем да је и циљ унутрашњег дијалога, који је покренуо председник Вучић. Ми смо спремни да слушамо, да помогнемо и да будемо креативни. Наравно, и опрезни према неким једноставним решењима, која можда могу довести до неког негативног преседана у региону и угрозити његову стабилност – предочио је Мичел.

Амерички званичник се prеthodno састао и са српском премијерком. Ана Брнабић и Мичел су разговарали о даљем напретку Србије ка чланству у ЕУ, наставку Бриселског дијалога и темама везаним за стабилност региона Западног Балкана. Ана Брнабић се захвалила на подршци, и нагласила да је Србија посвећена дијалогу, додајући да Србија не жели да оставља замрзнуте конфликте новим генерацијама.

С. Станковић

 

Аутор:
Пошаљите коментар
Мичел: САД сматрају Србију окосницом стабилности на Балкану

Мичел: САД сматрају Србију окосницом стабилности на Балкану

13.03.2018. 21:14 21:19
Вучић: Пријатељство Србије и Кине челично

Вучић: Пријатељство Србије и Кине челично

12.03.2018. 10:14 10:18