Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Moguć kompromis, ne i poniženje i urušavanje države

14.03.2018. 11:47 09:37
Piše:
Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka s pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom da je situacija oko Kosova i Metohije najveća prepreka na evropskom putu Srbije, i da je Beograd zato spreman da razgovara o mogućim kompromisima.

– Ali, ma koliko mala, ma koliko Srbija bila nebitna za velike sile, možemo da prihvatimo jedino kompromisno rešenje, ali poniženje sopstvenog naroda i urušavanje sopstvene države ne možemo – naveo je Vučić, i primetio da je svaki kompromis težak, ali da to „moraju da prihvate i druga i treća strana”.

Kategoričan je da ne postoji nijedan međunarodni pravni akt koji može opravdati formiranje oružanih snaga Kosova.

– Ne postoji i ne može da ga izmisli niko ni u SAD, ni u EU. U skladu s Vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova, nikakve vojne snage Kosova ne mogu da postoje, samo Kfor može da postoji – poručio je predsednik Srbije.

Mičel je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da Sjedinjene Države podržavaju dijalog Beograda i Prištine, i pozvao obe strane da sprovedu sve obaveze koje su preuzele. Pomoćnik državnog sekretara, kome je to prva poseta Balkanu od stupanja na dužnost, istakao je da se raduje saradnji s predsednikom Vučićem da bi se ispunili zajednički ciljevi. Tvrdi i da „Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću i koje bi uključile i kosovske Srbe”.

Vučić je istovremeno podsetio na to da ni Rezolucija 1244 SB UN ne predviđa albanske vojne snage, već govori samo vraćanju srpskih snaga bezbednosti.

– Ja zato pitam sve naše goste da navedu jedan član, paragraf koji daje za pravo bilo kome da takvu vojsku formira – kazao je Vučić. – Oni to zasnivaju na tome što su priznali nezavisnost Kosova, Amerikanci prema tome imaju poseban odnos i posebne veze s Kosovom, i pošto ih priznaju, smatraju da imaju pravo da formiraju snage bezbednosti.

Srbija je iz Briselskog sporazuma ispunila sve svoje obaveze. Da Srbi nisu ispunili bilo šta iz dogovora, našli bi se pod ogromnim pritiskom

Dodajo je da „Srbija ne misli tako o tome, suprotstavlja se i suprotstavljaće se i dalje”, i to je, kaže, i Mičelu „preneo nedvosmisleno”.

– Moj je posao da štitim naše interese i da govorim u skladu sa zakonom, a osim toga, ne mislim da bi takav potez doprineo bilo čijoj stabilnosti u regionu – zaključio je Vučić.

Ujedno je podvukao da ljudi treba da budu svesni toga da bez Amerikanaca ne može biti rešen ni kosovski problem, ni mnogi drugi u regionu.

– Tako da, ako neko misli da je to moguće bez upliva američke strane ili da se ne pitaju ništa – to je naivno i neodgovorno – primetio je Vučić.

Srpski predsednik je predočio da dve države imaju različite stavove o KiM, ali i da je zvaničnik Stejt departmenta „saslušao ono što Srbija ima da kaže, a možda i razumeo”. Američkom diplomati preneo je da je „gotovo uveren” u to da Priština neće sprovesti Briselski sporazum, odnosno formiranje ZSO.

– Albanci su imali samo jednu obavezu koja proističe iz međunarodnopravnog ugovora, a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Oni tu jedinu obavezu nisu ispunili. EU i SAD znaju za to i zahvalan sam što je Mičel rekao da je važno da ta obaveza bude ispunjena – naglasio je Vučić, uz opasku da od tog posla nema ništa jer, da su Albanci hteli da ga ispune u prethodnih pet godina, to bi i uradili, „a nisu mrdnuli prstom”.

Podsetio je na to da je Srbija iz Briselskog sporazuma ispunila sve svoje obaveze – pitanje pravosuđa, policije na severu Kosova, civilne zaštite, telekomunikacija. Da Srbi nisu ispunili bilo šta iz dogovora, istakao je, oni bi se našli pod ogromnim pritiskom.

– S velikom pažnjom i nadom ćemo nastaviti da radimo s Mičelom i na očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu i rešavanju svih teških pitanja – istakao je Vučić, dodajući da je svaki izgubljeni dan – izgubljen ne samo za međunarodnu zajednicu već i za građane Srbije.


Rekao sam Mičelu: Pobeđivaću dokle hoću

– Srbija je demokratska zemlja, pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel dobrodošao i ima pravo da se sastane s kim hoće, pa i s opozicijom – rekao je Vučić. – Što se tiče pobeda na izborima, ni gospodin Mičel, ni još stotine njih ne može da im pomogne jer morate da imate politiku, a ne da bude politika – sve će biti besplatno u jednoj zemlji – rekao je Vučić.

On je, međutim, istakao da veruje da je Mičel samo došao „da čuje sve, ništa drugo”.

– Rekao sam Mičelu, kao što sam rekao i u Srbiji stotinu puta, svaki put na svakim izborima sam ih pobeđivao sve ubedljivije. Pobeđivao bih ih i pobeđivaću dokle god budem hteo, ali neće biti oni ti koji će mene pobediti, nego ću se sam skloniti kada budem shvatio da je došlo vreme za neke mlađe, bolje i sposobnije. To vreme nije uopšte daleko, zato što mislim da smo, sem Kosova, mnoge važne stvari u zemlji uradili – naveo je predsednik Srbije.


Susret s Mičelom je, primetio je, značajan i predstavlja korak napred jer je on pokazao poštovanje prema Srbiji, „s obzirom na to da smo se neretko suočavali s drugačijim primerima”. Zahvalio je Mičelu na poseti Srbiji, i istakao da je s njim imao dobar i otvoren razgovor, koji je bio sadržajan i da su obuhvaćena sva pitanja koja su važna za Srbe i za odnos Srbije i SAD. Poručio je da Srbija želi dobre i još bolje odnose sa SAD, i izrazio nadu da će Vašington podržati kompromise.

I Mičel je potvrdio da je s Vučićem imao dobar i otvoren razgovor, i poručio da Sjedinjene Države podržavaju dijalog Beograda i Prištine. Pozvao je obe strane da sprovedu sve obaveze koje su preuzele. Ukazao je i na to da Sjedinjene Države podržavaju transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u profesionalnu vojsku. Kako je objasnio, Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću, i dodao da to ne bi bila nikakva pretnja Srbiji i Srbima.


Staro partnerstvo

Mičel je rekao da je partnerstvo Srbije i SAD veoma staro i da su dve zemlje bile saveznice u dva svetska rata.

– Prošlo je sto godina od kada su SAD stale uz Srbiju i podržale je u borbi u Prvom svetskom ratu. Tada se na Beloj kući zavijorila zastava Srbije kao simbol solidarnosti sa saveznicima i Vudro Vilson je tada svakog Amerikanca zamolio da se moli za srpski narod – podsetio je Mičel.

Ukazao je na to da su stotine hiljada Srba emigrirale i time obogatile kulturu SAD, ali i da američke kompanije zapošljavaju 18.000 radnika u Srbiji i da pomažu Srbiji da bude konkurentna. SAD su dale milijardu dolara pomoći za deset godina, a aktivna je, napominje, i vojna saradnja dveju država.

– Želimo da vratimo bliskost i saradnju koja je bila deo zajedničke istorije – tvrdi Mičel.


– SAD žele da pomognu da se pronađe jedno veliko rešenje za koje smatram i razumem da je i cilj unutrašnjeg dijaloga, koji je pokrenuo predsednik Vučić. Mi smo spremni da slušamo, da pomognemo i da budemo kreativni. Naravno, i oprezni prema nekim jednostavnim rešenjima, koja možda mogu dovesti do nekog negativnog presedana u regionu i ugroziti njegovu stabilnost – predočio je Mičel.

Američki zvaničnik se prethodno sastao i sa srpskom premijerkom. Ana Brnabić i Mičel su razgovarali o daljem napretku Srbije ka članstvu u EU, nastavku Briselskog dijaloga i temama vezanim za stabilnost regiona Zapadnog Balkana. Ana Brnabić se zahvalila na podršci, i naglasila da je Srbija posvećena dijalogu, dodajući da Srbija ne želi da ostavlja zamrznute konflikte novim generacijama.

S. Stanković

 

Autor:
Pošaljite komentar
Mičel: SAD smatraju Srbiju okosnicom stabilnosti na Balkanu

Mičel: SAD smatraju Srbiju okosnicom stabilnosti na Balkanu

13.03.2018. 21:14 21:19
Vučić: Prijateljstvo Srbije i Kine čelično

Vučić: Prijateljstvo Srbije i Kine čelično

12.03.2018. 10:14 10:18