overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Трамп: Моја посета Давосу већ веома успешна

25.01.2018. 20:17 20:21
Пише:
Извор: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

ДАВОС: Амерички председник Доналд Трамп изјавио је вечерас да је његова посета Светском економском форуму у Давосу "већ веома успешна".

"Сведоци смо огромних инвестиција и данас је био веома узбудљив и велики дан и за нашу земљу", рекао је Трамп новинарима између састанака које има у Давосу.Трамп се данас у Давосу састао са лидерима Британије и Израела, Терезом Меј и Бењамином Нетанијахуом, а сутра ће одржати говор.



По доласку у Давос Трамп је рекао да доноси поруку "мира и просперитета".Трамп је у Давос стигао хеликоптером из Цириха. Уочи поласка, он је поручио да тамо иде да би "свету рекао како Америци иде одлично"."Наша економија јача и са свиме што радим, биће само боља... Наша земља коначно Побеђује поново!", навео је Трамп на Твитеру уочи одласка из Беле куће пут Давоса.



Светски економски форум, који окупља представнике светске пословне и политичке елите у швајцарским Алпима, изненађујућа је дестинација за Трампа који је победио на изборима са агендом "Америка на првом месту", оцењује АП.Трамп би вечерас требало да приреди вечеру за представнике бизниса, а сутра да одржи говор пред пословним и политичким лидерима.



Трамп, који као бизнисмен никад није био позван у Давос где се окупљају представници крупног капитала, биће први амерички председник на Светском економском форуму од 2000. године, што ће му, како наводи Ројтерс, пружити прилику да поприча са неким "елитним глобалистима" које је критиковао у изборној кампањи 2016. године.

Трамп:  Палестинци да почну преговоре иначе укидамо помоћ



Председник САД Доналд Трамп запретио је да ће укинути новац за помоћ Палестинцима уколико поново не започну мировне преговоре са Израелом.



Трамп је, говорећи на економском самиту у Давосу у Швајцарској, рекао да САД дају "стотине милиона долара" Палестинцима и да, упркос томе што је новац и даље на столу, "неће га добити ако не седну да преговарају", преноси АП.Како наводи агенција, није потпуно јасно на који новац је Трамп мислио, јер су САД од средине 90-их година дали око пет милијарди долара у економској и безбедносној помоћи Палестинцима.



На годишњем нивоу од 2008. године, Палестина од САД добија око 400 милиона долара за развојне пројекте. Трампова администрација је прошле недеље укинула 65, од укупно 125 милиона долара помоћи, док Уједињене нације "темељно не испитају" ситуацију са Палестином.



Трамп је у свом излагању поменуо и посету потпредседника САД Мајка Пенса Израелу, приликом чега су Палестинци одбили да се састану са Пенсом. 



"Показали су нам непоштовање тиме што нису дозволили нашем потпредседнику да се састане са њима. Мора се указати поштовање према САД, иначе једноставно нећемо ићи даље", рекао је Трамп причајући о састанку.



Један палестински званичник назвао је Трампову реторику "неприхватљивом'', док је портпарол палестинског председника Махмуда Абаса рекао да су Палестинци "спремни да започну преговоре" и да су посвећени мировним преговорима о Палестинској држави са престоницом у источном Јерусалиму.



Трампова одлука да Јерусалим призна за престоницу Израела уздрмала је читав Блиски Исток, а то је био и директан повод због чега су Палестинци одлучили да се не састану са америчким потпредседником Пенсом.



Током Пенсове посете, Палестина је саопштила да је мировни процес под окриљем САД "мртав", додајући да Вашингтон више није веродостојан мировни посредник.



У Израелу, са друге стране, одлука у Јерусалиму наишла је на подршку руководства. Израелски премијер Бењамин Нетањаху америчку одлуку о Јерусалиму описао је као историјски моменат који ће заувек бити урезан у срца израелског народа.

Аутор:
Пошаљите коментар
Трамп: Доносим поруку "мира и просперитета"

Трамп: Доносим поруку "мира и просперитета"

25.01.2018. 16:38 16:40
Трамп кренуо у Давос да свету покаже како је Америци одлично

Трамп кренуо у Давос да свету покаже како је Америци одлично

25.01.2018. 08:54 08:56
Трамп позвао Турску да ограничи војне акције у Сирији

Трамп позвао Турску да ограничи војне акције у Сирији

24.01.2018. 22:40 22:40