broken clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Пораз за крај, Србија 12. на ЕП у Хрватској

24.01.2018. 17:54 19:26
Пише:
Извор: Nemanja Zelenović, foto: EPA (ANTONIO BAT)

(Од нашег специјалног извештача)

Рукометаши Србије заузели су 12. место на Европском првенству у Хрватској, а у последњој утакмици на шампионату поражени су од Белорусије – 27:32.

Већ уводни минути сусрета наговестили су да су наши рукометаши против Белоруса изашли на терен да само отаљају посао и да се што пре ослободе репрезентативне стеге и да се врате у своје клубове. Зашто су утакмице у националном дресу доживљавали тако оставићемо за каснију анализу. Без имало воље и жеље да пруже било какав отпор ривалу играли су Цветковићеви изабраници. Нису показивали поштовања према себи, а камоли према Белорусима, а о међусобној помоћи да и не говоримо. То је све ишло на руку Брелорусима који су агресивном одбраном, којом је сјајно командовао голман Вјечаслав Салдаченка и чије су одбране уливале самопоуздање саиграчима, врло брзо дошли до предности од пет голова (10:5, 15.минут), а нешто касније и шест (15:9).

Цветковић је покушавао да размрда своје изабранике честим изменама, као и променама зонских формација да поремети игру ривала. Прво је покушао нешто дубљу 6-0, потом 5-1, чак и 4-2, а све то како би њихову бековску линију. Све је то тешко ишло јер су белоруски бекови без већих потешкоћа пролазили један на један наше играче, који су били готово непокретни у одбрани, остављајући голмане Цупару и Иванишевића као да су на стрељани. Оно што је још горе од свега тога је што су један другом приговарали и међусобно се „оптуживали. Предвођени Пуковским, Белоруси су постигли много лаких голова из поликонтри и контри, а паметном игром у нападу до одласка на одмор чували су стечену предност – 16:11.

Петнаестак минута наставка донело је нешто бољу игру Србије, како у одбрани тако и у нападу. Наши рукометаши испољили су и борбеност, што се одмах одразило и на резултат, па смо тада заостајали два гола за Белорусима. Нажалост, поново се све вратило на старо, наставили су наши играчи са слабом и неодговорном игром, што је ривала вратило поново у меч. Када су видели да не могу да преокрену резултат, „орлови“ су једва чекали да се оконча сусрет. У тим тренуцима играли су споро, досадно и млако, а са таквим односом нису могли да парирају Белорусима, који су, иако није била борба за медаљу већ за престиж, показали много одговорнију игру и ваљанији однос према дресу с националним грбом.

Јово Галић

СрбијаБелорусија 27:32 (11:16)

ЗАГРЕБ: Арена, гледалаца: 1.000, судије: Лопез и Рамирез (Шпанија), седмерци: Србија 2 (1), Белорусија 3 (3),  искључења: Србија 10, Белорусија 6 минута.

СРБИЈА: Цупара (8 одбрана), Шешум, Вујић 2, Ђукић , Бељански, Ненадић 7 (1), Радивојевић 3, Ђорђић 4, Н. Илић, В. Илић 4, Црноглавац, Зеленовић, Марсенић 4, Стевановић, Обрадовић, Иванишевић.

БЕЛОРУСИЈА: Кулеш, Бабичев, Шилович, Пуковски 9 (3), Мацкевич, Рутенка 5, Салдаценка (20 одбрана, 1 седмерац), Карвацки 4, Јуринок 5, Баранау, Падшивала 3, Каралек 2, Цитоу, Бокан, Гајдученко 4, Алиокин.

Цветковић: Треба да почнемо да радимо одмах

ЗАГРЕБ: Селектор Јовица Цветковић као и већина играча узроке за последњи пораз на шампионату види у великом броју промашаја на старту меча:

„Лоше смо отворили утакмицу, дошли у ситуацију да промашимо много зицера, а као последица тога и да јуримо резултат. У другом полувремену успели смо да да кроз промене одбрана и квалитетније игре у нападу дођемо до три разлике, али и два, три промашена зицера су нас опет удаљила од противника. Толико од нас“, рекао је Цветковић, који је напоменуо да ће опет бити мало времена за рад:

„Треба да поченемо да радимо одмах, кад је срспки рукомет у питању. Имаћемо окупљања у априлу недељу дана и претпостављам, у јуну пред бараж мечеве за Светско првенство. Урадићемо све што можемо да будемо на другачијем нивоу. Пролазак у други круг и шест утакмица допринеле су и паду игре јер смо имали изузетно тешке мечеве. Видело се да кондиционо не можемо да изнесемо утакмицу“, констатовао је Цветковић.

Капитен Жарко Шешум признао је да су „Олови“, нарочито у првом полувремену имали проблема у нападу:

„Голман је био одличан, Белоруси су контролисали игру све време, и уз наше промашене штеве, техничке гешке, заслужили су победу. Оно што је позитивно је потнцијал који сам видео код млађих, ти момци који су одирали на крилима, голу, црти, бекови Јовановић и Стевановић имају будућност зато је битан континуитет и велики број утакмица. Верујем да су им значиле и ове у другој рунди. Увек је наравно лепше побеђивати, али...“

Вања Илић је на дебију за државни тим на великом такмичењу имао стопостотан учинак, први погодак постигао у 24. минуту.

„Упркос тој чињеници што сам без промашаја завршио утакмицу не могу да будем срећан јер је мој тим поражен и то на овакав начин. Штета. Рукомет је колективан спорт и сваки појединац треба да буде на високом нивоу да би тим побеђивао. Нисам видео да против Белорусије није било борбености и жеље за победом, сви смо дали максимум, али је исцрпљенот и све што су ови момци до меча са Белорусима претурили преко леђа ставило трага. Треба им само честитати.“

Шта је било пресудно?

„Нисмо имали концентрације у завршници шутева, противник је то кажњавао брзим центром, полуконтрама и контрама. Имајући у виду да су све селекције изузетно јаке тешко је јурити резултат“, рекао је Вања Илић.

Мијајло Марсенић постигао је са црте четири поготка у поразу против Белоруса и као и већина играча разочаран је што репрезентација напушта Европско првенство поражена у последњем мечу:

„Пресудни фактор је био голман Белорусије који је зауставио готово све наше шутеве. Добро смо ми шутирали, али је Салдатенка заита био на изузетно високом нивоу. Да смо само четрдесет одсто онога што смо промашили или он одбранио погодили победили бисмо са неколико голова разлике. Штета што се нисмо победом опростили. Одбрана је та која није била на нивоу.“

Петар Ненадић црвен у лицу и још помало љут после оног судара са Пуховским после чега је у 55. минуту напустио игру. Наиме, због приговора је искључен на два минута. Болне гримасе је стајао и у микс зони, али на срећу није у питању никаква повреда:

„Завршили смо с овим и заиста је више доста да каљамо сами себе и дрес који носимо, најпре полазим од себе, па и од свих осталих. Не могу више да поднесем што се свако првенство завршава на исти начин, због истих ствари. Једино добро у свему је што смо добили неколико младих играча који су перпсектива за будућност.“

Да ли остајете при најави изреченој у Сплиту уочи утакмице са Исландом да правите пазу у репрезентацији или се опраштате?

„Размислићу, сада није време да о томе говорим“, узвратио је Ненадић.

Ј. Г.

Аутор:
Пошаљите коментар