Рецепт дана: Шненокле
У питању је старинска посластица коју и данас многи обожавају.
Састојци:
- 1 л млека,
- 4 јајета,
- 6 кашика шећера,
- 2 кесице ванил шећера,
- 2 кашике брашна
Припрема:
1. Одвојити жуманца од беланаца.
2. Сипати млеко у шерпу са дебљим дном и укључити ринглу на средњу јачину.
3. Док се млеко греје, чврсто умутити беланца.
4. Смањити јачину рингле на најмање и у млеко које струји супеном кашиком убацивати кнедле од улупаних беланаца.
5. Кад почну да нарастају, окренути их да се скувају и с друге стране. 6. Готове кнедле решеткастом кашиком вадити из шерпе и ређати у посуду из које ће бити служени.
7. Млеко склонити с ватре.
8. Жуманцима додати шећер и ванил шећер, па добро умутити.
9. Додати брашно и прво их лагано умешати варјачом, па тек онда миксером.
10. У добијену смесу улити кутлачу-две топлог млека, па промешати варјачом док се не сједини.
11. Млеко вратити на ринглу, укључити на тихо, па уз непрестано мешање лагано уливати умућена жуманца.
12. Наставити с мешањем док се не добије густи крем.
13. Чим крем буде готов, прелити њиме поређане кнедле и оставити да се добро охлади.